Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Slovenska Koruška - prava je riznica prekrasnih iznenađenja

Slovenska Koruška - prava je riznica prekrasnih iznenađenja
19

Koruška nudi idiličnu prirodu, kutke za punjenje baterija, biciklističke staze, a na seoskim imanjima čeka vas uživancija u hrani i piću. I to po povoljnim cijenama

VIDEO

Smještena na samom sjeveru Slovenije, uz granicu s Austrijom, Koruška obuhvaća tri doline - Mežišku, Dravsku i Mislinjsku, te tri planinska lanca - Pohorje, Karavanke i Savinjske Alpe, koje daju pokrajini pečat jedinstvene originalnosti i čvrstoće. S nekoliko tisuća četvornih kilometara i nešto više od sedamdeset i dvije tisuće stanovnika, pokrajina pripada manjim slovenskim regijama. Također je jedna od najstarijih slovenskih industrijskih regija. 

U prošlim stoljećima ovdje je bilo razvijeno rudarstvo - navodno su ovdje rudarili već u rimsko doba; poslije njih ovdje su procvale željezare i drvna industrija. 

Netaknuta planinska priroda i šume s razgranatom mrežom planinskih cesta i putova idealne su za pješačenje, bicikliranje, istraživanje. Čari Koruške nisu grandiozne građevine nego sitne dragocjenosti koje su oblikovali priroda i čovjek, te koje hrane dušu. Koruška se ubraja među najbrdovitije slovenske pokrajine. Brežuljci se protežu na 90 posto teritorija i pripadaju većinom predalpskim brdima. Primat među njima imaju planinski hodočasnički vrhovi - Peca, Raduha i Uršlja gora, pogorje Pohorja te nešto manje posjećena Olševa, koja je baš zbog toga još privlačnija. 

Koruške planine obilježavaju bjelina suncem obasjanih stijena i mekanih obronaka planina. Zbog toga vrhovi tih planina nude ponajprije opuštenost pogleda na tihe doline, tamno zelenilo prostranih šuma te prolazno iskrenje vodnih kapljica. Prostrane smrekove šume, travnjaci i livade u karakterističnim zelenim nijansama. Jutarnja šetnja mekanom šumskom stazom teče preko pokrivača od zelenog grmlja sočne borovnice. Odmor nakon vožnje biciklom uz kapelicu s razgledanjem doline koja se budi i s pogledom na okolne vrhove. Ovo je mjesto gdje se možete opustiti i napuniti energijom. Za koruška sela karakteristična su usamljena seoska imanja - celki. Nemojte se brinuti da ćete dobiti sobu bez pogleda. Ovdje možete pronaći prostor za ležaljku u osvježavajućoj sjeni u voćnjaku, koju nećete morati rezervirati. 

Selo je raj za djecu. Iznenađenja vas očekuju na svakom koraku. Na sjeniku, u štali, u voćnjaku, na travnjaku ili u obližnjoj šumici. Doživite bajke i legende, otkrijte bisere prirode i tehničke baštine. Igra i smijeh ispunit će vam dan. Možete razgovarati s gazdom i gazdaricom ili uživati u smirivanju nakon razigrana dana. 

Razboritost, domišljatost i uljudna povezanost s prirodom odražavaju se u tradicionalnoj koruškoj hrani i piću. Ukratko ih možemo opisati kao domaće, prirodno i pripremljeno s ljubavlju. Gastronomske avanture na koruškim farmama i gostionicama zaista ne smijete propustiti. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti