Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Složi svoj slasni miks: Osam salata za brzi i fini ljetni ručak

Složi svoj slasni miks: Osam salata za brzi i fini ljetni ručak

FANTASTIČNI DODACI Salate lako postaju glavno jelo uz piletinu, falafel, steak i cheddar te aromatične preljeve na bazi aceta ili jogurta, otkrivaju nam iz Good Fooda

VIDEO

Salate više nisu samo dodatak jelima već tvore samostalne, kompletne obroke. Osvježavajuće i lagane, savršen su izbor za vruće ljetne dane, a ekipa iz Good Fooda, poznatog po raznovrsnim salatama, otkrila nam je svoje tajne.

U obilju svježeg voća i povrća ljeti je najlakše ‘smiksati’ jednostavnu, a ukusnu vitaminsku bombu. Kada je prevruće za kuhanje, poznatoj Cezar salati niti jedan član obitelji neće moći odoljeti. Jednostavna je za ponijeti na posao, a ako baš niste stigli ispeći svoj savršeni komad piletine, na putu do posla možete svratiti u Good Food po porciju “za van”.

Proljetna salata s poširanim jajima, šunkom i baby salatom
Proljetna salata s poširanim jajima, šunkom i baby salatom

- U našu poznatu ‘cezaricu’ ide domaći cezar umak s kaparima, inćunima i pancetom. Najbolji i najkremastiji dresing dobit ćete ako pomiješate svježe začine i visokokvalitetno maslinovo ulje - kaže Kazimir Krnjić, direktor Good Fooda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da uz meso najbolje idu slatkasti umaci na bazi senfa, dok riba više ‘voli’ umake na bazi citrusa i maslinova ulja.

Ne jedete li mliječne proizvode ili samo želite isprobati nešto novo, ukusan umak možete napraviti i od indijskih oraščića. Natopite ih kratko u vodi da omekšaju, dodajte im sol, papar, limunov sok, malo avokada i prehrambeni kvasac. Dobit ćete jednostavan, kremasti umak koji savršeno paše mesu s roštilja ili ljutkastom, prepečenom tofuu.

Kako biste od jednostavne i obične salate napravili potpuni obrok od kojeg ćete dugo biti siti, povrće pomiješajte sa žitaricama po želji.

Ljetna salata s kozicama i bulgurom kojoj nećete odoljeti
Ljetna salata s kozicama i bulgurom kojoj nećete odoljeti

- Mi u salatama koristimo bulgur i sve poznatiju kvinoju. Ona je odličan izbor jer sadrži kompletan amino profil, a gotova je za svega desetak minuta - kaže Krnjić.

Neograničene kombinacije omogućit će svakome da nađe nešto za sebe, a iskusni kuhari iz Good Fooda kažu kako su odlične kombinacije cikla s grilla prelivena aceto balsamicom, steak feta sirom i pečenom ciklom te jaje s avokadom.

Nemojte zaboraviti ni na obilje voća koje se nudi. Slatko - slane kombinacije vrlo su primamljive nepcima pa salatu možete posuti primjerice sušenim brusnicama i bademima ili u umak dodati malo domaćeg meda.

8 SALATA ZA BRZI LJETNI RUČAK

1. PILEĆA SALATA

SASTOJCI: CHEDDAR SIR, JAJE, KRISTAL SALATA, MINI RAJČICE, AVOKADO, PILEĆI ODREZAK, ZA PANIRANJE: BRAŠNO, JAJE, CORNFLAKES; BIJELI DRESING

PRIPREMA: Pileći odrezak narežite na trakice, panirajte u brašnu, jaju i cornflakesu pa ispecite. U zdjelu stavite narezanu kristal salatu i mini rajčice, jaje narezano na četvrtine, četvrtinu tanko narezanog avokada, naribani cheddar sir i piletinu. Sve zajedno prelijte bijelim dresingom.

BIJELI DRESING:

SASTOJCI: JOGURT, VRHNJE, SOK NARANČE, ČEŠNJAK U GRANULAMA, SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudu stavite jogurt, vrhnje, sok naranče, sok limuna, sol i papar pa dobro izmiješajte.

2. POPAJEVA TAJNA

SASTOJCI: ŠPINAT, SVJEŽI POSNI SIR, PAPAR, SOL, BADEMI, SUŠENE BRUSNICE, ACETO BALSAMICO, MASLINOVO ULJE

PRIPREMA: U zdjelu stavite tri šake opranog baby ili mladog špinata. Dodajte tri kuglice svježeg posnog sira. Popaprite, posolite, dodajte nasjeckane bademe i dodajte nasjeckanu sušenu brusnicu. Sve skupa začinite aceto balsamicom i maslinovim uljem.

3. SALATA OD TUNE

SASTOJCI: TUNA, KRISTAL SALATA, ENDIVIJA, SVJEŽI KRASTAVAC, KUKURUZ, MASLINE, KAPARI, JAJE

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu i endiviju, narezan svježi krastavac, kukuruz šećerac, zelene masline i kapare. Dodajte komade tune i tvrdo kuhano jaje izrezano na četvrtine. Sve zajedno začinite aceto dresingom.

ACETO DRESING:

SASTOJCI: ACETO BALSAMICO, MASLINOVO ULJE,  SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudi izmiješajte aceto balsamico, maslinovo ulje, sol i papar.

4. ARABIAN DREAM 

SASTOJCI: RIKOLA, KRISTAL SALATA, BULGUR, SVJEŽI KRASTAVAC, MINI RAJČICA, FALAFEL OKRUGLICE, PRELJEV OD MENTE

PRIPREMA: U zdjelu posložite kristal salatu i rikolu. U sredinu zdjele dodajte bulgur, svježi krastavac narezan na ploške i par komada narezanih mini rajčica. Uz rub zdjele stavite tri falafel kuglice i sve zajedno začinite menta umakom.    

FALAFEL OKRUGLICE:

SASTOJCI: SLANUTAK, PERŠIN, SUHI KORIJANDER, GLATKO BRAŠNO, KIM, ČEŠNJAK, ČILI PAPRIKA, PAPAR, SOL, LUK, PRAŠAK ZA PECIVO, SEZAM, ULJE

PRIPREMA: Slanutak stavite u vodu da odstoji cijeli dan da omekša. Stavite ga u blender sa svim začinima i brašnom da se napravi gusta smjesa. Od smjese napravite manje kuglice. Uvaljajte ih u sezam pa ispržite u vrelom ulju i ocijedite od masnoće.

PRELJEV OD MENTE:

SASTOJCI: SOJA JOGURT, SVJEŽA MENTA, SOL, ČEŠNJAK U GRANULAMA, LIMUNOV SOK

PRIPREMA: U posudu stavite soja jogurt i dodajte sitno narezane listiće svježe mente, sol, češnjak u granulama i limunov sok pa sve dobro izmiješajte.

5. CEZAR SALATA

SASTOJCI: 120 g KRISTAL SALATE, 90 g RIMSKE SALATE, 90 g MINI RAJČICE, 140 g PILEĆEG FILEA, 25 g GRANA PADANO SIRA, 40 g HRSKAVE PEČENE PANCETE, 60 g KRUTONA, 80 CEZAR DRESINGA

PRIPREMA: Ispecite pileći file. U zdjelu stavite kristal i rimsku zelenu salatu, mini rajčice, narezani pileći file i pečenu pancetu pa na sve naribajte grana padano sir. Sve zajedno začinite cezar dresingom po želji.

CEZAR DRESING:

SASTOJCI: Za pola kilograma umaka: 350 g MAJONEZE, 30 g SENFA, 10 g INĆUNA, 10 g KAPARA, 50 g PEČENE PANCETE, 1 g SOLI, 1/2 dl LIMUNOVA SOKA, 1/2 g PERŠINA.

PRIPREMA: U posudu stavite majonezu, senf, sitno narezane inćune, kapare i pečenu pancetu, sol, limunov sok i sitno narezan peršin. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.

PEČENA PANCETA:

SASTOJCI: PANCETA

PRIPREMA: Dalmatinsku sušenu pancetu narežite na tanke trake. Poredajte svaku za sebe i stavite na tavu da se preprži s obje strane. Izvadite i stavite na ubrus da se osuši.

KRUTONI:

SASTOJCI: BIJELI ILI RAŽENI KRUH, MASLINOVO ULJE, RUŽMARIN

PRIPREMA: Bijeli ili raženi kruh narežite na kockice, posložite na pleh i prelijte s malo maslinova ulja. Dodajte sitno nasjeckani ružmarin pa stavite u pećnicu na 180°C dok kruščići ne dobiju zlatnu boju.

6. GRČKA SALATA

SASTOJCI:  KRISTAL SALATA, SVJEŽI LOSOS, KRASTAVCI, KUKURUZ, MINI RAJČICA, MASLINE, LJUBIČASTI LUK

PRIPREMA: U zdjelu stavite narezanu kristal salatu, svježe krastavce, kukuruz, mini rajčicu, zelene masline, ljubičasti luk izrezan na režnjeve i pečeni svježi file lososa narezan na trakice. Sve zajedno začinite grčkim dresingom i promiješajte. 

GRČKI DRESING:

SASTOJCI: MASLINOVO ULJE, LIMUNOV SOK, MED, SENF, ČEŠNJAK, ORIGANO, KOPAR, SOL, PAPAR

PRIPREMA: Dobro pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, veliku žlicu meda i senfa, češnjak, origano, kopar, sol i papar. 

7. STEAK SALATA

SASTOJCI: KRISTAL SALATA, CRVENI RADIČ, RIKULA, CIKLA, MINI RAJČICA, RAMSTEK, FETA SIR, ORAH, ACETO BALSAMICO, STEAK DRESING

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu, crveni radič i rikolu. Dodajte mini rajčicu, kockice feta sira i pečenu ciklu prelivenu aceto balsamicom. Srednje pečeni ramstek narežite na trakice. Dodajte orah na salatu. Začinite steak dresingom po želji.    

STEAK DRESING:

SASTOJCI: MAJONEZA, KEČAP, SENF, TEKUĆI JOGURT, SOL, KONJAK

PRIPREMA: U posudi izmiješajte majonezu, kečap, senf, tekući jogurt, sol i konjak.

8. VEGE SALATA

SASTOJCI:  KRISTAL SALATA, TOFU SA SEZAMOM I ZAČINIMA, MOZZARELLA, KVINOJA, MINI RAJČICA, PEČENA TIKVICA, KUKURUZ, ACETO DRESING

PRIPREMA: U zdjelu stavite kristal salatu, narezanu mozzarellu, kuhanu kvinoju, narezanu mini rajčicu, pečenu tikvicu i kukuruz. Dodajte ranije pripremljeni tofu sa sezamom i začinima. Sve zajedno prelijte aceto dressingom ili maslinovim uljem i limunom.

ACETO DRESING:

SASTOJCI:  MASLINOVO ULJE, ACETO BALSAMICO, SOL, PAPAR

TOFU SA SEZAMOM I ZAČINIMA:

SASTOJCI: TOFU, SOJA UMAK, TAHINI PASTA, CRVENA PAPRIKA, ČEŠNJAK U GRANULAMA, SEZAM, KIM U PRAHU, MASLINOVO ULJE, SOL, PAPAR

PRIPREMA: U posudu stavite na kockice narezani tofu i zalijte ga sa soja umakom. Pomiješajte s tahini pastom, crvenom paprikom, češnjakom u granulama, kimom u prahu, solju i paprom. Dodajte sezam. U tavu stavite malo maslinovog ulja i dodajte tofu koji pri kraju flambirajte konjakom. 
          

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'