Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Smijeh liječi rane, a zahvalnost snižava tlak i jača imunitet

Smijeh liječi rane, a zahvalnost snižava tlak i jača imunitet
1

Osjećaji nas mogu iscijeliti, plačete li, rješavate se otrova iz tijela, a kad se smijete, raste razina hormona rasta koji pomaže obnovi stanica i kvaliteti sna

VIDEO

Izražavate li ljubav prema partneru, djetetu ili prijateljima, snizit ćete si razinu kolesterola, pokazalo je američko istraživanje. Ispitanici su tri puta na tjedan zapisivali lijepe osjećaje prema partneru i u pet se tjedana njihov kolesterol snizio.

Osjećaji nas mogu povrijediti, ali i iscijeliti – ne samo mentalno nego i tjelesno. Svađate li se s partnerom samo pola sata, sposobnost vašeg tijela da se iscijeli usporit će se za najmanje jedan dan, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Ohiju. Svađate li se redovito, vrijeme potrebno za iscjeljenje udvostručit će se. Istraživači su parovima napravili male žuljeve na rukama, a potom su ih zamolili da razgovaraju o temama o kojima se ne slažu, što je, naravno, izazvalo rasprave. 

Ranama je nakon toga trebalo 40 posto više vremena da zacijele nego ranama ljudi u skupini koja se nije svađala. Kratkoročna izloženost stresu može ojačati imunitet i taj učinak traje nekoliko tjedana, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Stanford. No dugoročna izloženost stresu loše utječe na zdravlje te povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Susprežete li ljutnju, imate dvostruko veći rizik umrijeti od srčanoga ili moždanog udara te raka, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michiganu. No nagli i kratkotrajni izljevi ljutnje također loše utječu na zdravlje jer utječu na krvni tlak i puls te povećavaju rizik od srčanog udara za 19 posto. Najbolje je prihvatiti stvari onakvima kakve jesu i ne ljutiti se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad ste zaljubljeni, puno se i smiješite, a studija Sveučilišta u Kaliforniji pokazala je kako je smijeh uistinu najbolji lijek. Kad se smijete, razina hormona odgovornih za dobro raspoloženje raste za 27 posto, a razina hormona rasta koji pomaže obnovi stanica i kvalitetnu snu za čak 87 posto. Kad se rasplačete, tijelo se rješava stresa. Američki biokemičar William Frey uspoređivao je sastav suza žena koje su plakale iz emocionalnih razloga sa suzama onih koje su plakale zbog rezanja luka. Otkrio je kako emocionalne suze sadržavaju visoku razinu hormona i neurotransmitera povezanih sa stresom. 

Frey je iz toga zaključio kako je funkcija plakanja izbacivanje “otrova” iz tijela, a suzdržavanje od plakanja može prouzročiti tjeskobu i probleme s probavom te oslabiti imunitet.

Biti zaljubljen

Zaljubljenost dobro utječe na ljude jer poboljšava pamćenje te stvara dugotrajan osjećaj smirenosti i zadovoljstva, koji iznimno pozitivno djeluje i na duh i na tijelo. 

Ljubomora

Jedan od najmoćnijih i najbolnijih osjećaja teško je kontrolirati. Kombinacija je straha, stresa i ljutnje, a povisuje tlak, puls i razinu adrenalina što slabi imunitet i izaziva tjeskobu. 

Oprost

Ispitanici koji su vježbali opraštanje primijeti su da im se smanjio osjećaj povrijeđenosti, da su manje ljutiti, ali i da imaju manje problema s mučninama, vrtoglavicom i glavoboljom. 

Zahvalnost 

Osjećate li zahvalnost, imunitet jača, tlak se snizuje, a iscjeljenje je brže. Ljubav, zahvalnost i zadovoljstvo potiču lučenje oksitocina koji opušta živčani sustav i briše posljedice stresa. 

Pozitivne emocije

Osjećate li se pozitivno, širite horizonte i potičete kreativnost. Osim toga, pozitivni se osjećaji množe i vremenom počinjete uživati u osjećaju blagoslovljenog života i moći da nadiđete sve prepreke. 

Atlas tijela otkrio koji osjećaji 'udaraju' najviše u koji dio tijela

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom