Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Smršavite lako uz koprivu, lan i sokove od korjenastog povrća

Smršavite lako uz koprivu, lan i sokove od korjenastog povrća
7

Osim što potiče izlučivanje tekućine, kopriva je bogata vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima, zbog čega se često koristi u redukcijskim dijetama i čajnim mješavinama za mršavljenje

VIDEO

Listovi, katkad i korijen koprive, često su sastavni dio biljnih pripravaka za mršavljenje. . List koprive učinkovito olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju, a kako djeluje kao diuretik, pojačava uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšava stanje kod reumatizma i artritisa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:09

Također, kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Kopriva snižava i razinu šećera u krvi, pa se stoga koristi čajnim mješavinama protiv dijabetesa. Korijen koprive može pomoći kod snižavanja krvnog tlaka, a najčešće se koristi za liječenje povećane prostate. U biljci ima vitamina K, B2 i pantotenske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Muči vas gripa, suhi kašalj ili upala grla? Pomaže čaj od luka
Muči vas gripa, suhi kašalj ili upala grla? Pomaže čaj od luka

Kora krkavine, koja se stoljećima koristila za liječenje raznih probavnih tegoba, i danas je traženo prirodno ljekovito sredstvo. Dugotrajna upotreba krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, ne pojačava izlučivanje crijevne sluzi te ne izaziva proširenje krvnih žila u debelom crijevu. Narodna medicina krkavinu koristi za liječenje akni, artritisa, analnih fisura, bolesti slezene, bubrežnih bolesti, bolesti metabolizma, ubrzanog rada srca, ciroze, ekcema, impentiga, bolesti jetre, hemoroida, herpesa, holecistitisa, krvarenja, kamenaca žuči, karcinoma, komplikacija sa žuči i jetrom, zatvora, parazita, plućnog edema, vrtoglavice, vodenih bolesti, za bistrenje vida, za čišćenje crijeva prije i poslije operacije. I bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, lijenost debelog crijeva, zatvor ili konstipacija, bolesti debelog crijeva, slaba peristaltika, hemoroidi, napetost trbuha, grčevi), kod bolesti koje su uzrok slabom radu crijeva, kao što su glavobolja, šum uha, omaglica, razni nametnici i paraziti u želucu i crijevima. Korisna je i kod mršavljenja, ali ni s prirodnim laksativima ne smije se pretjerivati, odnosno uzimati ih predugo i prečesto.

Limun će izliječiti suhi kašalj, a narančom pobijedite žgaravicu
Limun će izliječiti suhi kašalj, a narančom pobijedite žgaravicu

Sjemenke lana nešto su blaže sredstvo za poticanje probave, a ujedno su bogate omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Muke po zimi - Lakše gubimo masnoće, a srce radi sto na sat
Muke po zimi - Lakše gubimo masnoće, a srce radi sto na sat

Dijetu za mršavljenje dobro je upotpuniti i sokovima od povrća. Celer je pun vode, minerala i vitamina te vlakana, ali ima malo kalorija. Stoga potiče probavu te je odličan sastojak svake zdrave i uravnotežene dijete. Grickanje celera između obroka potiče mršavljenje, a ujedno će vas smiriti ako ste pod stresom zahvaljujući magneziju i eteričnim uljima iz celera koji umiruju živčani sustav.

20 ljekovitih recepata

Čaj od pirike

Podanak pirike pomaže kod masne jetre (povišene masnoće u krvi), a poticanjem bubrega na rad kompletno čisti krv od toksina. Ova biljka raste kao vrlo uporan korov, a od nje se mogu pripremati čajevi i tinkture. Žličicu suhe biljke prelijte šalicom vruće vode, ostavite da stoji deset minuta i procijedite

Ljuta limunada

Za detoksikacijsku limunadu iscijedite limun u 300 ml vode, dodajte prstohvat cimeta, prstohvat ljute papričice i žličicu meda.

Čaj od lista masline

Za čaj vam je potrebno od 15 do 20 osušenih listova masline i od 2 do 3 dl vode. Listove masline stavite u kipuću vodu i kuhajte 10 minuta. Nakon toga maknite vodu s vatre i pustite da se hladi 15 minuta. Po želji čaju dodajte med i limun. Za maksimalni učinak pijte redovito tijekom nekoliko tjedana.

Lanena kura

Močiti 2-4 čajne žličice sjemena lana u 2 dl hladne vode oko 12 sati. Prije spavanja popiti vodu u kojoj se močilo sjeme lana i pojesti sjeme. Uzimamo kod masnoće u krvi, srčanih bolesti, ateroskleroze te kao prevenciju.

Dijeta s kiselim kupusom

Ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pročistiti organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i pol kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte mnogo vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić kruha i nekoliko žlica svježeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice. Za večeru kupusu dodajte dva kuhana krumpira, pet grama maslaca, malo luka i kima te zapecite. Trećeg dana iskombinirajte jelovnik prva dva dana.

Čaj od koprive

Healthy nettle tea, nettle plants, gloves and garden pruner on o

Dvije žličice svježeg ili sušenog lista koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta i procijedite. Popijte tri šalice na dan kod reumatskih bolova ili kao pomoć pri mršavljenju.

Čaj od kore krkavine

Za blagi laksativ, 1 puna čajna žlica usitnjene kore od krkavine stavi se u hladnu vodu koliko je potrebno za 1 šalicu pa se sasvim malo prokuha. Čaj se pije navečer prije spavanja. Dnevna količina ne smije biti veća od 15 g kore, jer veće količine ili suvišno prokuhavanje kore može prouzročiti proljev nalik koleri.

Narodna mješavina

Potrebno vam je 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička. U jednoj staklenci pomiješajte listove, a u drugoj korijenje. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte žličicu lišća, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Popijte od dvije do tri šalice čaja na dan.

Protiv kolesterola

Za čaj koji potiče mršavljenje te postupno smanjuje kolesterol potrebna vam je mješavina jednakih dijelova korijena maslačka, čička (Arctium lappa) i đumbira. Žličicu te mješavine prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Nakon toga maknite s vatre, dodajte žličicu plodova ili cvjetova gloga, ostavite da odstoji još deset minuta i popijte.

Čaj od pupoljaka duda

Čaj se pravi od lisnatih pupoljaka duda koji se sakupljaju tijekom zime, a onda se suše. Ovaj način primjene potječe iz korejske tradicionalne medicine, u kojoj se ovaj čaj također upotrebljava kao sredstvo za mršavljenje.

Kupinovo vino

Tri puta na dan, deset dana uzastopno, treba piti (poslije jela) po dva decilitra kupinova vina. Osim za smanjenje tjelesne mase, kupinovo vino koristi se za liječenje slabokrvnosti. Dobro djeluje i protiv stresa.

Sok od celera

24sata

Pripremite 400 g celera (korijen), 1 kg limuna ii 2 l vode. Prvo iscijediti sok od limuna. Celer naribati i dodati u vodu s limunovom korom. Kuhati 20 minuta i ostaviti da se ohladi (preko noći ili 6 sati). Procijediti i dodati sok od limuna. Uliti u boce i piti 1 dl prije jela (3 puta na dan).

Za ravan trbuh

Stavite 125 g hrena u blender i dobro izmiješajte. Dodajte 3 neoguljena limuna i miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Dodajte žlicu jabučnog octa i 3 žlice meda te sve dobro promiješajte. Uzimajte po 1 žlicu 2 puta dnevno tijekom tri tjedna.

Sok od kupusa

Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litre vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Kupus se može miješati i s drugim povrćem ako vam se okus kupusa ne sviđa, primjerice s mrkvom ili voćem, poput jabuke.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i potiče izgaranje masti pa pomaže pri mršavljenju. Daje dulji osjećaj sitosti i smanjuje apetit. Uza sve to, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre.

Šumski čaj

Birch leaf isolated on a white background

Pomiješajte 30 g lista breze, 30 g cvijeta trnjine, 30 g lista koprive i 20 g cvijeta bazge. Prilikom pripreme čaja dvije žličice mješavine prelijte šalicom vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte ujutro i  navečer po šalicu toplog čaja. Ubrzava metabolizam, uklanja višak tekućine i opskrbljuje mineralima.

Debljanje od stresa

Priredite po 20 dekagrama očišćene sirove cikle, mrkve i jabuke pa u sokovniku od njih iscijedite sok. Dobivenom napitku dodajte sok jedne naranče i jednog limuna. Taj vitaminski napitak priprema se svakog dana i pije u više navrata u gutljajima po pola decilitra. On podiže imunitet organizma, poboljšava krvnu sliku, regulira probavu, smiruje živčanu napetost i, općenito, jača organizam.

Sok od korjenastog povrća

beet juice in glass on  table

Da biste se riješili prekomjerne tjelesne težine, pijte sok napravljen od repe, peršina i celera.

Pripravak od meda i cimeta

Cinnamon powder on table wooden

Svako jutro pola sata prije doručka i navečer prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj šalici vode. Ako se uzima redovito, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe. Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dopušta masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Narodni lijek

Usitniti i smiješati po 20 g hrastove kore donje, listova breze i listova šumske jagode. U 1/2 litre proključale vode staviti 1 jušnu žlicu mješavine trava, promiješati, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela s 1 žlicom svježeg limunova soka. Iz jelovnika izbaciti masnoće životinjskog podrijetla. Dnevno jesti najviše 250 g kruha. Što više šetati se i kretati.

VIDI OVO! HOROSKOP: Predjetinjasti ili preozbiljni: Horoskopski znak otkriva vam koliko ste zrela osoba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'