Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sobne biljke ipak nisu važne za pročišćavanje zraka u prostoriji

Znanstvenici su pobili NASA-ine studije iz 1989. i dokazali da sobne biljke ne pročišćavaju zrak u zatvorenom prostoru brzinom i kvalitetom kojoj se to postiže ventilacijom i prozračivanjem

Foto: Dreamstime
0 komentara

Kad je 1989. NASA provela Studiju čistog zraka, kako bi utvrdila mogu li neke sobne biljke pročišćavati zrak u zatvorenom prostoru, pokazalo se da su biljke sposobne apsorbirati štetne toksine u zraku, no novija istraživanja pokazuju da je ta njihova sposobnost u velikoj mjeri precijenjena.

U časopisu Science of Exposure Science and Environmental Epidemiology, istraživači su objavili otkriće da prirodna ventilacija u zatvorenom prostoru razrjeđuje koncentracije potencijalno štetnih zagađivača zraka mnogo brže nego što ih je biljka sposobna ‘izvući’.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Najbolji način da osigurate zdrav dom jest pokušati smanjiti emisiju štetnih plinova u zatvorenom prostoru, dobro održavati i redovito koristiti ventilaciju, posebno dok kuhate, te koristiti filtere za pročišćavanje određenih krutih tvari koje se kao čestice mogu naći u zraku, kaže autor studije Michael Waring sa Sveučilišta Drexel za IFLScience.

BAMBUS TRPI 'SVE' Sobne biljke: Voda iz vodovoda nije idealna, kišnica je najbolja

Ističu kako je studija koju je provela NASA, kao i neke slične, bila manjkava zato što su eksperimenti provedeni u zapečaćenim komorama u laboratorijima, a koji ne oponašaju mnoge čimbenike koji utječu na naše okruženje. Ovo je prva studija koja objedinjuje rezultate vezane uz uklanjanje isparavajućih organskih spojeva u prostoru sa sobnim biljkama, kaže Waring.

On i njegov tim sustavno su pregledavali desetak studija, pretvarajući nalaze u uobičajeni podatak o brzini isporuke čistog zraka, što su koristili kao parametar za brzinu čišćenja zraka u zatvorenom prostoru. Koristeći tu metodu, utjecaj sposobnosti biljaka da uklanjaju štetne plinove usporedili su sa sposobnošću drugih vrsta ventilacije – prirodne i mehaničke – da postignu isti rezultat. 

OTPORNE SU Tri sobne biljke koje uspijevaju i onima kojima sve ostalo vene

- U jednom malom uredu morali biste imati negdje između 100 do 1000 biljaka da biste postigli isti utjecaj čišćenja zraka kao što ga postiže ventilacija u jednom satu, kaže Waring. Da bismo bolje razumjeli učinke onečišćenja, treba razmišljati u tri kategorije. 

Foto: YouTube 2

Prvo su isparavajući organski spojevi, molekule plina koje se ispuštaju iz mnogih izvora, od sredstava za čišćenje, pa do samog građevinskog materijala. To je nešto što se uobičajeno nalazi u zraku. 

- Drugi su poluhlapljivi organski spojevi, poput pesticida, usporivača plamena ili plastifikatora. Oni su obično ‘ljepljivi’, odnosno drže se na površinama u zatvorenom prostoru i mogu trajati mjesecima, pa i godinama, kaže Waring.

Fotolia SPAŠAVANJE BILJAKA Obična voda najčešće 'ubija' sobne biljke zbog klora i soli

I na kraju, tu su i čestice koje mogu biti krute ili tekuće, a mogu se naći u zraku. Ti zagađivači u zatvorenim prostorima povezani su s astmom, alergijskim reakcijama, iritacijom i drugim respiratornim bolestima, dodaje. 

No, nova otkrića, kaže, ne znače da kućne biljke treba izbaciti iz zatvorenih prostora. Iako se pokazalo da nisu posebno korisne za čišćenje zraka u nekim tipičnim uvjetima, kućne biljke ipak imaju brojne prednosti, od kojih je većina psihološka, zaključuje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:


 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message