Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

S.O.S.: Umak od rajčice je spas za prekuhanu tjesteninu

S.O.S.: Umak od rajčice je spas za prekuhanu tjesteninu
1

I za preslani umak, premasnu juhu, prekuhanu tjesteninu ili zagoreno pečenje ima lijeka - poslužite se trikovima spretnih chefova i spasite ručak od katastrofe

VIDEO

Kako biste uklonili višak masnoće iz juha i umaka, ubacite u jelo kockicu leda; ona će privući masnoću, koju ćete zatim jednostavno ukloniti žlicom.

Led ili hladna voda pomaže i kod prekuhane tjestenine. Najprije ocijedite kuhanu tjesteninu te stavite u vodu s ledom kako biste zaustavili proces kuhanja. Zatim je zagrijte u umaku od rajčice - kiselina će stvrdnuti tjesteninu. 

Isto učinite i u slučaju prekuhanog povrća, a umjesto rajčice pomoći će i limeta, limun ili cijeđeni sok od naranče koji dodajte prije posluživanja. Za zagorene katastrofe također ima lijeka. 

Prepečenom kruhu odrežite rubove, sastružite ga nazubljenim nožem i istrljajte češnjakom koji će poboljšati aromu. Premažite kruh maslinovim uljem i pospite sirom te zagrijte u pećnici i poslužite kao predjelo. Zagorene kriške možete i narezati na kockice te ubaciti u juhu. Prepečeno meso narežite na kockice, začinite i poslužite u umacima na bazi vrhnja ili nadjenite tortille pa ih dodajte salatama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako ste presolili jelo, postoji nekoliko načina da popravite učinjeno. Ubacite u juhu nekuhanu tjesteninu ili sirovi, oguljeni krumpir. 

Ostavite desetak minuta da škrob učini svoje pa procijedite. Ako ste presolili gulaš ili mesno varivo, ubacite u jelo nekoliko oguljenih malih krumpira koji će upiti višak soli, a lako ćete ih izvaditi. Možete ubaciti i malo šećera ili dodati više tekućine kako biste razblažili juhu. Presoljene umake spasit ćete tako da dodate vrhnja za kuhanje, smeđeg šećera ili vinskog octa, ovisno o vrsti umaka. Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice koje će neutralizirati slani okus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim okusima poput rajčica koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuharica Martha Stewart u previše začinjena jela predlaže dodavanje maslaca, masnijeg vrhnja ili drugoga kremastoga mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak. Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom za mazanje te, prema potrebi, dodati još vode ili temeljca. Ako ste ostali bez svježega kruha, kao prilog možete iskoristiti onaj star nekoliko dana - narežite ga na kriške te poprskajte mješavinom mlijeka i vode pa zagrijte u mikrovalnoj ili pećnici desetak minuta. Prema želji, premažite ga maslacem.    

Voda od kuhanoga krumpira zgusnut će prerijetke umake 

Juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel-umaka. Pomoći će i krušne mrvice ili gustin izmiješan s malo vode. kada kuhate krumpir ili tjesteninu, sačuvajte tekućinu bogatu škrobom te u njoj izmiksajte kuhano povrće i dodajte jelu.

Nedostaje kiseline 

Slatkoću ublažite limunom, vinskim octom ili rajčicama. Masnoće poput maslinova ulja i maslaca također ublažuju slatki okus. 

Slatki problemi 

Počnu li se beze kore mrviti tijekom rezanja, namastite nož i počnite ponovno. U vrhnje za šlag koje se ne želi stisnuti dodajte nekoliko kapi limuna i malo gustina.

Zapetljani špageti 

Ostavite tjesteninu da se ohladi, a zatim je zagrijte u tavi s maslacem ili maslinovim uljem. Lagano miješajte kako biste “otpetljali” špagete.

Neuspjela salata 

Prekiseli preljev za salatu razblažite s malo sode bikarbone ili žličicom šećera. Ako je riječ o lisnatoj salati, ulijte u posudu vodu, promiješajte i odlijte višak preljeva. Prema potrebi, ponovite i dodajte ulja.

Glazura bez sjaja 

Imate li teškoća s pripremanjem sjajnih kolača, prije dodavanja glazure prokuhajte pekmez od marelica i premažite biskvit obilnim slojem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'