Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Kakvo je to ljeto ako ručak ne miriše na more? Evo 15 ideja...

Kakvo je to ljeto ako ručak ne miriše na more? Evo 15 ideja...

Ljeto je idealno za uživanje u morskim plodovima i slasnim prilozima.  Začinite obiteljski jelovnik fantastičnim idejama za ručak ili večeru od dagnji, kozica, lignji i drugih sočnih darova mora

VIDEO

Gostionica Gožinka, najstariji lokal na otoku Rabu, nudi raznovrsna jela s plodovima mora: školjkama, škampima, ribama i jastozima iz vlastitog ulova. 

- Naš djed se 1955. godine doselio u Gožinku sa ženom, majkom i devetero djece te otvorio malu konobicu u kojoj je prodavao ulovljenu ribu, pršut i paški sir. Obiteljski biznis nakon toga preuzimaju njihovi potomci – priča vlasnica Katarina Kurelić, koja je s nama podijelila recepte za slasnog zubaca, kapisante i lignje. 

- Nemamo nekih posebnih trikova u kuhinji. Već 50 godina filozofija je ta da riba uvijek mora biti svježa, spremljena na drvima koja joj daju poseban okus te zalivena domaćim maslinovim uljem – kaže Katarina. Fantastična morska jela spremaju se i na buzaru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Omjeri ovise o količini škampa, školjki ili drugih namirnica. U pravilu na dl maslinova ulja dolaze veći luk, tri režnja češnjaka, 1,5 dl pasate, tri dl vina i svežanj peršina. Sitno sjeckani luk pirja se na maslinovu ulju dok ne povene, doda se malo soli i usitnjeni češnjak. Potom se dodaje pire od rajčice i malo šećera te se, dok se buzara krčka, podlijeva vinom. Svježi, sitno sjeckani peršin dodaje se na kraju, prije nego što se stave škampi ili školjke. Bijela buzara radi se na isti način kao i crvena, samo što se ne dodaje rajčica – kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Ako ste ljubitelj morskih plodova, među vašim omiljenim poslasticama sigurno su i lignje. Uz varijante pečene na žaru, lignje su idealne i za punjenje. Punjenje je vrlo jednostavno, no birajte što veće lignje.

Mogu se puniti sirom, pršutom, šunkom, krumpirima, povrćem, gljivama, umacima, začinima, škampima, tjesteninom, rižom... Kombinacije nadjeva su neograničene, no nikako ih ne zaboravite puniti njihovim kracima.

Prije punjenja ih očistite i propirjajte, primjerice na bijelom vinu, a zatim ih izmiješajte s češnjakom, peršinom, začinima i krušnim mrvicama. Lignje napunite prstima ili žlicom, a krajeve učvrstite čačkalicama da nadjev ne izađe. Pazite da ih ne prepunite kako ne bi puknule. Namažite ih uljem i pecite u vatrostalnoj posudi s krumpirima i mrkvom.

No uz punjene lignje odlično idu i blitva s krumpirom te kuhani slani krumpiri. I srdele su ukusne punjene - napunite ih nadjevom na bazi ljutike, sira ili kapara, pospite usitnjenim rajčicama i prelijte vinom te zapecite u pećnici.

Srdele se također pripremaju i na brojne druge maštovite načine. Na maslinovu ulju popržite češnjak, ubacite blitvu narezanu na tanke rezance i umiješajte drobljene bademe pa posolite i popaprite. Miješajte dok blitva ne omekša. Stavite smjesu na filete srdela te ih zarolajte i učvrstite čačkalicama.

Polijte žlicom limunova soka te zalijte maslinovim uljem i pecite u pećnici oko 20 minuta. Pripremite srdele i na salatu. Pomiješajte u zdjeli kiselo vrhnje, hren, kopar i sol. Narežite ciklu na kockice te posolite i prelijte maslinovim uljem. Na pladanj stavite kockice cikle i filete srdela, prelijte smjesom od vrhnja te ukrasite koprom. Srdele možete pretvoriti i u namaz. Usitnite u mužaru čili papričicu i češnjak. Zgnječite srdele vilicom, dodajte pastu od čilija, malo soli, papra, bijeloga vinskog octa i nasjeckanoga korijandra te poslužite uz kruh. 

Oslić se kao riba blagog okusa može kuhati, peći i pirjati te kombinirati sa svim povrćem, tjesteninama, žitaricama, krumpirom i ostalom ribom. Nakon duljeg kuhanja meso se raspada pa su ostaci idealni za pripremu krem juha, namaza i nadjeva za bruschette. Zahvaljujući njegovoj nježnoj strukturi, oslić možete pripremiti kao jeftiniju verziju bakalara ‘na bijelo’.

I kozice su idealne za pripremu maštovitih ljetnih jela. Oklope i glave nemojte bacati, nego ih iskoristite za kuhanje temeljca koji možete i zamrznuti. Dolijevajte ga u rižota, upotrijebite za pripremu umaka, tjestenina, ribljih juha i drugih delicija. Kako bi temeljac bio još aromatičniji, na maslinovu ulju popecite ljušture i glave, podlijte bijelim vinom i vodom te dodajte malo mrkve, celera i drugog korjenastog povrća. Stisnite tvrde dijelove glava da iz njih izađe što više sokova, procijedite tekućinu i koristite za druga jela.

Repove kozica iskoristite za pripremu salata od tijesta, avokada ili kombinaciju povrtno voćnih salata. Posebno dobro se kozice slažu s pršutom, Marinirajte repove u mješavini maslinova ulja, češnjaka i suhog vina, pa zamotajte u polovice ploški pršuta i učvrstite čačkalicama.

Pecite zamotuljke na limu obloženom papirom za pečenje oko pet minuta na 200°C. Kao lagano predjelo, kozice pripremite s povrćem i poslužite uz ljuti salsa ili bijeli umak. Umutite smjesu od ledene vode, malo brašna, bjelanjka, soli i češnjaka u prahu, umočite kozice i pecite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-žutu koricu.

Na pari kuhane ili tostirane repove usitnjene u blenderu, s malo slanog maslaca, sirnog namaza, kapara, češnjaka, peršina i tabasca pretvorite u paštetu ili dip umak. Poslužite ga uz tostirane ploške kruha, ali iskoristite i kao nadjev kod pripreme domaćih tjestenina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje