Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Splitski barmen Jure Vojković inovator je preko 130 koktela

Splitski barmen Jure Vojković inovator je preko 130 koktela
1

Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara, a otkrio nam je i nekoliko svojih recepata za fine koktele pa ih pokušajte napraviti sami

VIDEO

Nagrađivani splitski barmen Jure Vojković (39), majstor je i inovator preko 130 koktela, koji je prvi u svijetu uspio spojiti miješana pića alkoholnih baza s mesnim okusima. Tako je osmislio koktel Decimum s domaćim pršutom, koji nosi naziv po rimskom nazivu mjesta Dicmo između Splita i Sinja iz kojeg potječe, kao i kamenice s likerom od čokolade. 

Neki od njegovih koktela koje je dizajnirao znaju biti ukrašeni s zanimljivim rješenjima poput maslina punjenih smrznutom vodkom ili smokava s lozovačom, a ne libi se koristiti za pića i listiće jestivog zlata kojeg nabavlja u Švicarskoj. Autor je i najvećeg koktela na svijetu ''Ništa kontra Splita'' od 210 litara. 

Većinom njegove kreacije slave hedonistički način života, iako je Vojković prošao težak put kako bi stekao znanje i umijeće koje ga polako vode ka svjetskom barmenskom vrhu.

Ivo ČagaljPixsell

- Nakon završene Ugostiteljske škole počeo sam raditi s splitskom klubu Masters, bilo mi je dosadno uzeti čašu, uliti piće, staviti dvije kocke leda i naplatiti račun. Htio sam nešto zanimljivije, maštovitije, pa se srećom upoznao ekipu iz Hrvatske sekcije barmena i pridružio im se i tu kreće moja priča s koktelima kojoj sam od tada potpuno posvećen -­ ispričao je Jure. 

Završio je Vojković i tečaj rezbarenja i dekoriranja voća i povrća kod dvostrukog svjetskog prvaka u dekoriranju stola Xiang Wanga (Vegetable & fruit carving Wang) u Luzernu u Švicarskoj, a na Kubi je 2011. godine prošao majstorsku edukaciju izrade koktela Mojito u legendarnom baru La Bodeguita del Medio u Havani gdje je taj koktel i nastao, a često ga je posjećivao i Ernest Hemingway. 

Usporedo s edukacijom, Vojković se natjecao na regionalnim, državnim i svjetskim turnirima te osvojio 36 medalja kao najbolji barmen i dizajner koktela. Ove je godine osvojio prvo mjesto u kategoriji dugih pića na Državnom prvenstvu barmena hrvatske održanom u svibnju Rapcu, čime je zaslužio da 2016. bude hrvatski predstavnik na svjetskom natjecanju 70 najboljih svjetskih barmena u Tokiju. ­ 

- Najlakše je napraviti koktel ako imate omiljenu voćnu bazu, te omiljeno alkoholno piće poput ruma, gina, konjaka, votke, tequile. Pomiješajte svježe voće u času i zdrobite ga s batićem, stavite kocke leda, ulijete alkoholno piće, a potom piće produžite s vama dragim sokom. Poslije se igrate s omjerima sve dok ne dobijete željenu kombinaciju -­ otkrio nam je Vojković, koji je 2013. godine izdao knjigu "Kokteli 100 ideja za hedonizam". 

Neke od kreacija Jure Vojkovića:

Miranda Cikotić/Pixsell

Alkar (exotic long drink) 

Sastav: 4 cl vodka, 2.5 cl watermelon liker, 0.5 cl grenadine sirup, 1 barska žlica lime juice sirup, 10 cl sok crvene naranče, čaša: huricane, dekoracija: koraba

Priprema: u shaker staviti 7­8 kocki leda, te uliti navedene sastojke. Protresti 10­ak puta i zajedno s ledom preliti u frapiranu (ohlađenu) čašu.Staviti dekoraciju u obliku Alke i slamku.

Miranda Cikotić/Pixsell

Sinjska Alka

Sastav: 2.5 dcl vodke, 2,5 dcl gina, 2 cl peach likera, 1.5 cl svježu pure jagoda, 1 cl svježeg limunovog soka, 12 cl mineral sensation limeta – kiwano, čaša:highball, dekoracija naranča, koraba

Priprema: u shaker staviti 7­8 kocki leda, vodku, gin, peach liker, pure jagoda i limunov sok. Protresti 10­ak puta, te zajedno s ledom preliti u čašu. Staviti dekoraciju, slamke i polako nadoliti mineral sensation limeta – kiwano pri tom pazeći da se pjeni.

Miranda Cikotić/Pixsell

Cro Pride Ante Gotovina ­ 

Sastav: 4,5 cl vodka dash Malibu Ananas, 2 cl likera od jagoda, 1 cl lime juice sirupa, 2 cl grenadine sirupa, 8 cl narančinog soka, 2 cl anasovog soka, čaša:hurricane, dekoracija: rotkvica, menta

Priprema: u stakledni dio boston shakera staviti led i uliti sve sastojke. Protresti 10­-ak puta i sve skupa uliti u hurricane čašu. Ukrasite s dvije slamke, a Vojković preporučuje crvenu i bijelu.

Baltazar (virgin – bezalkoholno piće)

Sastav: 2 cl sirupa od brusnice, 1,5 cl kokosovog sirupa, 1,5 cl svježeg limunov soka, 5 cl ananasova soka, 10 cl Spritea, čaša i dekoracija: paprika i menta

Priprema: u shaker staviti led i sve sastoje osim Spritea. Protresti 10­ak puta i zajedno s ledom uliti u papriku koju smo prethodno izdubili i očistili od špica. Ulijte mješavinu, nadolijte Sprite i ukrasite listićima mente.

Red Zerozero (virgin – bezalkoholno piće)

Sastav: 2 cl sirupa od jagode, 1 cl svježeg limunova soka, 1 cl grenadine sirupa, 12 cl Red Bulla, čaša i dekoracija: naranča i menta

Priprema: u čašu staviti 7­8 osam kocki leda, uliti sve sastojke, osim Red Bulla, te promiješati barskom žlicom. Potom naliti Red Bull i ukrasiti. Umjesto čaše može poslužiti i veća naranča koja se izdubi kako bi se dobio prostor za otprilike 30 cl tekućine. Idealnono za zabave na plaži.

mediANA (Pipi Shooter)

Sastav: 1,5 cl medovače likera, 1,5 dcl Pipija, barska žlica sirupa od jagoda, dekoracija: naranča ili mandarina

Izgubljena generacija (Pipi long drink)

Sastav: 3 cl vodke, 3 cl likera limončelo, 2 cl pirea od svježih jagoda (ili 1 cl sirupa od jagoda), 12 cl Pipija, čaša: highball, dekoracija: naranča, jagoda i menta

Priprema: u  čašu punu leda ulijte vodku i limončelo, te prostresite u shakeru 10­ak puta. Potom nadolijte Pipi i dekorirajte. Pažljivo niz slamku nakapajte pire ili sirup od svježih jagoda.

Decimuma

Sastav: 4 cl Akvinte, 2 cl Maraschina, 1 cl sirupa badema Gody, 1 barska žlica likera ­ višnja Doci – Maovice, 3 barske žlice svježeg soka od mrkve 1 cl svježeg soka od naranče, 4 cl Pipija, 5 g pršuta iz Dicma, Dekoracija: oskoruša, tikvica, rogač, višnja i menta

Priprema: sve sastojke staviti u električni mikser (blender), dodati 7­8 kocki leda i miksati 20­-ak sekundi, a zatim izliti u frapiranu (ohlađenu) martini-­čašu, koju ukrasimo dekoracijom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi