Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Splitski Gastroadvent: Slavimo ribu jer je izvrstan izvor cinka, minerala koji čuva naš imunitet

Splitski Gastroadvent: Slavimo ribu jer je izvrstan izvor cinka, minerala koji čuva naš imunitet

Olja Martinić je prilikom paljenja druge adventske svijeće na splitskom Gastroadventu istaknula važnost ribe i morskih plodova u svakodnevnoj prehrani jer cink u njima ne nestaje ni prilikom konzerviranja

Novinari radijskih postaja zapalili su 2. adventsku svijeću (svijeću mira) u foajeu splitskog HNK u sklopu manifestacije Gastroadvent, koju 11. godinu za redom organizira nutricionistkinja i dijetetičarka Olja Martinić.

Kao i prošle nedjelje, ova manifestacije kojom se iz godine u godinu slavi neka od ključnih namirnica mediteranske prehrane, održana je u malom krugu pozvanih te live streamom, a pod okriljem blagdanskih događanja Advent u Splitu.

Ovogodišnji Gastroadventu u znaku je ribe i morskih proizvoda koji organizam opskrbljuju važnim nutrijentima. Posebno je naglašena uloga cinka, kojeg, kako je naglasila Martinić, ima u svježoj, kao i konzerviranoj ribi, a ove godine pokazao se iznimno značajan za jačanje imuniteta.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana koja čuva zdravlje

Pokretanje videa ...

- Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka, mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Uglavnom se cinka sjetimo kad je riječ o ljepoti, "odgađanju" starosti, da ojača mentalnu funkciju i snagu sportaša. Međutim, ove smo godine posvetili smo mu se nešto više, a to je uloga cinka u imunološkom sustavu. Nismo ga možda dovoljno cijenili kao željezo, mada je nama drugi po redu mikronutrijent na listi prioriteta u dijetetici. Znamo svi da nam ne smije manjkati željeza, a tako isto niti cinka. Stoga na Gastroadventu učimo kako ga dostatno možemo unijeti ribom i proizvodima od ribe. Konzervirana riba ili prerađevine imaju jedno svojstvo, a to je da imaju istu količinu cinka kao i svježa riba. Dakle, preradom ribe ne gube se ti minerali jer su postojani na višim temperaturama, za razliku od vitamina koji su termolabilni - istaknula je Olja Martinić.

Kako cink ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, od posebne je važnosti jesti dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki. 

Splitski gastroadvent donosi nam fina jela od plodova mora
Splitski gastroadvent donosi nam fina jela od plodova mora

Na manifestaciji je predstavljen je i partnerski projekt Mediteranska prehrana – MD.net, dio europskog programa Interreg Mediterranean kojeg provodi Javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije te osnovne i srednje škole radi popularizacije mediteranske prehrane.

- Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje. Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavljaju se na Gastroadventu, a najbolji od njih će otići na međunarodno predstavljanje u Sevillu 2021.godine. Danas nam je Srednja škola „Brač“ Supetar predstavila šalšu s varenikom, izniman proizvod koji spaja tradiciju i inovativnost, te se može nabaviti preko Facebooka i Instagrama - najavila je Martinić koja je svojevremeno organizirala manifestaciju Dani varenika kako bi oživjela uporabu tog drevnog dodatka jelima otočana od vinskog mošta.