Lifestyle

Komentari 1

Splitski Gastroadvent: Slavimo ribu jer je izvrstan izvor cinka, minerala koji čuva naš imunitet

Splitski Gastroadvent: Slavimo ribu jer je izvrstan izvor cinka, minerala koji čuva naš imunitet

Olja Martinić je prilikom paljenja druge adventske svijeće na splitskom Gastroadventu istaknula važnost ribe i morskih plodova u svakodnevnoj prehrani jer cink u njima ne nestaje ni prilikom konzerviranja

Novinari radijskih postaja zapalili su 2. adventsku svijeću (svijeću mira) u foajeu splitskog HNK u sklopu manifestacije Gastroadvent, koju 11. godinu za redom organizira nutricionistkinja i dijetetičarka Olja Martinić.

Kao i prošle nedjelje, ova manifestacije kojom se iz godine u godinu slavi neka od ključnih namirnica mediteranske prehrane, održana je u malom krugu pozvanih te live streamom, a pod okriljem blagdanskih događanja Advent u Splitu.

Ovogodišnji Gastroadventu u znaku je ribe i morskih proizvoda koji organizam opskrbljuju važnim nutrijentima. Posebno je naglašena uloga cinka, kojeg, kako je naglasila Martinić, ima u svježoj, kao i konzerviranoj ribi, a ove godine pokazao se iznimno značajan za jačanje imuniteta.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana koja čuva zdravlje

- Proizvodi od ribe dobar su izvor cinka, mikronutrijenta velike važnosti koji povoljno utječe na metabolizam makronutrijenata i ugljikohidrata te na sintezu proteina. Uglavnom se cinka sjetimo kad je riječ o ljepoti, "odgađanju" starosti, da ojača mentalnu funkciju i snagu sportaša. Međutim, ove smo godine posvetili smo mu se nešto više, a to je uloga cinka u imunološkom sustavu. Nismo ga možda dovoljno cijenili kao željezo, mada je nama drugi po redu mikronutrijent na listi prioriteta u dijetetici. Znamo svi da nam ne smije manjkati željeza, a tako isto niti cinka. Stoga na Gastroadventu učimo kako ga dostatno možemo unijeti ribom i proizvodima od ribe. Konzervirana riba ili prerađevine imaju jedno svojstvo, a to je da imaju istu količinu cinka kao i svježa riba. Dakle, preradom ribe ne gube se ti minerali jer su postojani na višim temperaturama, za razliku od vitamina koji su termolabilni - istaknula je Olja Martinić.

Kako cink ima značajnu ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, od posebne je važnosti jesti dovoljno ribe, kamenice, oštriga, rakova, tuna, školjki. 

Na manifestaciji je predstavljen je i partnerski projekt Mediteranska prehrana – MD.net, dio europskog programa Interreg Mediterranean kojeg provodi Javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije te osnovne i srednje škole radi popularizacije mediteranske prehrane.

- Glavni cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje. Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije predstavljaju se na Gastroadventu, a najbolji od njih će otići na međunarodno predstavljanje u Sevillu 2021.godine. Danas nam je Srednja škola „Brač“ Supetar predstavila šalšu s varenikom, izniman proizvod koji spaja tradiciju i inovativnost, te se može nabaviti preko Facebooka i Instagrama - najavila je Martinić koja je svojevremeno organizirala manifestaciju Dani varenika kako bi oživjela uporabu tog drevnog dodatka jelima otočana od vinskog mošta.

Najčitaniji članci