Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Stavove o spolnosti djeca uče upravo od roditelja

Stavove o spolnosti djeca uče upravo od roditelja
5

Djecu, osobito stariju, dobro je pitati što misle i tako pokrenuti raspravu. Tako ćete uvidjeti što dijete već zna i ispraviti netočne informacije

VIDEO

Za razgovor o seksu nikad nije kasno. Ali reakcija roditelja je vrlo bitna jer po njoj djeca kreiraju mišljenje o seksu. Priđe li vam dijete samo, pitanje dočekajte smireno. Nastojte se ne iznenaditi ili šokirati jer bi im tako mogli poručiti da razgovor o spolnosti nije u redu, kaže psihologinja Marija Krmek. Saslušajte ih pozorno i potom im sve objasnite. Djecu, osobito stariju, dobro je pitati što misle i tako pokrenuti raspravu. Tako ćete uvidjeti što dijete već zna i ispraviti netočne informacije. Niste li prije razgovarali o seksu, iskoristite svakodnevne situacije da spontano započnete priču, primjerice scene ljubljenja iz filma.
- Kažite im i koji su vaši stavovi o braku, predbračnim odnosima, istospolnim vezama i sl. Iako većina roditelja smatra da djeca ne usvajaju njihove vrijednosti, istraživanja tvrde da je to puno češće nego što misle. Istraživanja su pokazala i da djeca, koja razgovaraju s roditeljima o seksu, kasnije stupaju u spolne odnose - objašnjava Krmek. Dobro je da oba roditelja razgovaraju s djecom jer će tako znati da se mogu osloniti na oboje. Dječaci i djevojčice se različito spolno razvijaju, pa je potrebno i s jednima i s drugima razgovarati na prikladan način.

UČITE IH PRAVILNO
Djeca odmalena pokazuju zanimanje za svoje spolne organe kao dio istraživanja tijela. Kako bi vas shvatili ozbiljno, najbolje je dijelove tijela nazvati pravim imenom. Koristite li nadimke, birajte uvijek iste da se ne bi zbunila ili osjećala neugodno, kaže Krmek.

PRIPREMITE ODGOVORE
Malom djetetu odgovorite samo na ono što pita. Bude li htjelo znati više, pitat će samo, tvrdi Krmek. Tinejdžere muči prvi spolni odnos - je li to način da zadrže dečka/curu, a čest je i pritisak vršnjaka. Pripremite se čitanjem i i razgovorom s partnerom.

NEUGODAN RAZGOVOR
Djetetu kažite da ni vama razgovor o seksu nije lagan, ali i kako vam je važno da informacije sazna od vas, kažu psiholozi. Upozorite ih i na razne bolesti, zaštitu i savjetujte ih kako se othrvati pritisku vršnjaka. No ne zaboravite istaknuti da je za seks bitna ljubav.

ĆIRO: ZGODNIJE JE DA MAJKA PRIČA O SEKSU
Niti su sa mnom moji roditelji pričali niti sam ja sa svojom djecom pričao o seksu, ispričao je nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević. Dodao je kako je o seksu učio kroz komunikaciju s društvom na treningu i da je zgodnije da majka priča s djecom.

URŠULA: MAMA ME UPOZNALA SA SVIME
Voditeljica i spisateljica Uršula Tolj kaže da je sve o seksu saznala na vrijeme od svoje majke.
- Sve sam saznala od majke puno prije nego većina mojih prijateljica u školi. Upozorila nas je i na opasnosti, ali je o seksu govorila i kroz lijepe primjere - objasnila je.

ZUHRA: S MAMOM SAM OTVORENO PRIČAO
Slabo sam s roditeljima razgovarao o seksu. No sve što me zanimalo pitao sam mamu. Ona je više razgovarala sa mnom o tom pitanju nego tata, ispričao je voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra i dodao da je s majkom mogao potpuno otvoreno razgovarati.

ČULINA: MIS MO MORALI SVE SAZNATI SAMI
Danas djeci gotovo da ni ne moramo ništa govoriti jer o seksu bolje znaju nego mi. Sve im je dostupno, a o tome uče i u školi. Mi smo to morali saznavati sami, a moram priznati da sam ja bila poprilično neuka. No postupno smo naučili, priča Arijana Čulina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje