Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Steznici štete želucu, izazivaju pucanje vena te potiču celulit

Steznici štete želucu, izazivaju pucanje vena te potiču celulit
5

Steznici pogoršavaju simptome žgaravice, nadutosti, zatvora i inkontinencije, ali pate i mišići, vene te živci, zbog čega stručnjaci savjetuju ženama da ih ne nose

VIDEO

Donje rublje koje "maskira" suvišne kilograme oko struka uz pomoć rastezljivog i čvrstog materijala sve su popularniji u ženskim ormarima, no stručnjaci upozoravaju da njihovo nošenje može naštetiti zdravlju, piše Huffington Post.

- Unutarnji su organi pod velikim pritiskom zbog takvog rublja, a osobito želudac i crijeva. To može omesti normalne probavne procese, pogoršati žgaravicu i vraćanje kiseline - tvrdi dr. John Kuemmerle, gastroenterolog. 

Dodaje kako steznik može prouzročiti nadutost, pa čak i zatvor. Ljudi s funkcionalnim poremećajima probave, poput sindroma iritabilnog crijeva, nipošto ne bi smjeli nositi steznik. 

Zbog steznika se pliće diše

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kod normalnog disanja, dijafragma se širi kako udišemo. Steznik onemogućava taj pokret, što može dovesti do umora, bolova u prsima te povećanja tlaka u abdomenu. Tako će steznik raditi i pritisak na prsni koš te srce, pa će ono morati jače pumpati da bi tijelu osiguralo dovoljnu količinu kisika.

Trnci, ukočenost te bol u nogama

Nekoliko sati u stezniku može prouzročiti prolazno stanje meralgije parestetike, čiji su simptomi bol i promjena osjeta u vanjskom dijelu natkoljenice uzrokovana pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

- Steznik djeluje kao čvrsta gumica koju ste stavili na bedro, a steže se pri svakom pokretu. Zbog toga dolazi do smanjenja cirkulacije, pa čak i zastoja limfe te pucanja vena, osobito kod žena s genetskim predispozicijama za to - objašnjava kiropraktičarka, dr. Karen Erickson.

Prvi znakovi toga su naticanje zglobova, a Erickson kaže da steznici preuzimaju i ulogu mišića tijela te pridržavaju kosti, što učestalim nošenjem povećava celulit i vodi atrofiji mišića.

Veća sklonost infekcijama

Steznici su napravljeni od čvrstih materijala koji pritišću tijelo i istovremeno zadržavaju vlagu i sve ostalo ispod njega, što povećava rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija jer koža ne može disati. Također, češće se javlja urastanja dlaka i upala, objašnjava dermatologinja, dr. Maryann Mikhail.

Dodaje kako su rizici veći kod pretilih, dijabetičara i onih koji se pretjerano znoje.

Ženske torbe uzrokuju artritis, bolne zglobove i krivo držanje


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku