Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Što je bolje? Razlika između sapuna i antibakterijskog gela

Što je bolje? Razlika između sapuna i antibakterijskog gela
1

Pranje ruku ne ubija bakterije izravno, ali smanjuje njihov broj na rukama. Sapun i voda učinkovitiji su od sredstava iz gela, pogotovo kada su vaše ruke vidno masne ili prljave

VIDEO

Sapun i antibakterijski gel namijenjeni su za različite okolnosti. Iako je gel dobro imati pri ruci, dok putujete, ništa nije efikasno kao temeljito pranje ruku s običnim sapunom i vodom.

Pokretanje videa...

01:08

Razliku između sapuna za ruke i antibakterijskog gela za Insider je objasnio Alex Berezow, mikrobiolog i potpredsjednik znanstvenih komunikacija pri Američkom vijeću za znanost i zdravlje .

Učinkovitost sapuna

Možda se iznenadite kad saznate da sapun ne ubija mikrobe. 

- Sapun je deterdžent. Zbog toga se toliko pjeni. Deterdženti djeluju otapanjem i vode i ulja, tako da mikrobe jednostavno isperu s vaših ruku kao da bi isprali mast s tanjura - kaže Berezow.

Pranje ruku ne ubija bakterije izravno, ali smanjuje njihov broj na rukama. Sapun i voda učinkovitiji su od sredstava iz gela, pogotovo kada su vaše ruke vidno masne ili prljave. Nakon jela, bavljenja sportom ili ako su vam ruke zaprljane i masne, antibakterijski gelovi nisu tako učinkoviti. 

Preboljeli su koronu: Boljeli ih mišići, a dobili su i lijek za HIV
Preboljeli su koronu: Boljeli ih mišići, a dobili su i lijek za HIV

CDC preporučuje da ruke smočite tekućom vodom, a zatim izribate ruke sapunom najmanje 20 sekundi, a idealno minutu. Obavezno očistite ispod noktiju, gornju stranu dlana i između prstiju.

Nakon što nanesete sapun, isperite ruke pod čistom tekućom vodom, a zatim ih odmah obrišite čistim ručnikom. Budući da se klice lakše prenose na mokre ruke i sa njih, važno je da osušite ruke čim ih završite s ispiranjem. Sapun i voda učinkovito će spriječiti širenje virusa i bakterija na druge ljude.

Koliko dugo prati ruke? Dok otpjevate refrene ovih pjesama
Koliko dugo prati ruke? Dok otpjevate refrene ovih pjesama

Učinkovitost sredstava za dezinfekciju ruku

Antibakterijski gel je dobra 'rezerva' ako nemate pristup sapunu i tekućoj vodi. No potrebna je odgovarajuća tehnika kako bi bio učinkovit.

- Ljudi općenito ne koriste dovoljnu količinu gela ili ga ne nanesu na ruke koliko bi trebali - kaže Berezow.

Aplikacija je jednostavna - nanesite gel na dlan jedne ruke i temeljito trljajte po cijeloj površini dlanova sve dok oni ne budu suhi. Za jedno takvo pranje koristite preporučenu količinu koja je označena na proizvodu. 

Sredstvo za čišćenje ruku je učinkovito za ubijanje nekih mikroba, ali ne svih. Evo od čega vas ne može zaštiti:

  • Cryptosporidium - Parazitska infekcija koja može uzrokovati gastrointestinalne i probleme s disanjem.
  • Norovirus - Virusna infekcija koja može uzrokovati povraćanje i proljev. 
  • Clostridium difficile - Bakterijska infekcija koja može uzrokovati crijevne poremećaje i upalu

Vaš dezinficijens na bazi alkohola trebao bi sadržavati najmanje 60 posto alkohola. Najbolje je koncentracija između 60 do 95 posto. Sve što je manje od toga neće biti od velike koristi jer tako umjesto da iskorijenite mikrobe, samo smanjujete njihov rast.

Skinite prstene, narukvice i sat te režite i čistite nokte često
Skinite prstene, narukvice i sat te režite i čistite nokte često

Pretjerano korištenje antibakterijskih gelova ima i svoje loše strane. 

- Previše gela isušuje kožu ruke i ona može puknuti i krvariti. Ako imate ekcem, to bi ga moglo pogoršati - kaže Berezow. 

Sredstva na bazi alkohola mogu izazvati trovanje alkoholom ako se proguta nekoliko punih zalogaja, stoga ih obavezno čuvajte izvan dosega djece.

Zaključak

Berezow jasno kaže: "sapun je deterdžent koji ispire mikrobe, dok alkohol u antibakterijskim gelovima ubija mikrobe". 
- Sapun i voda su najučinkovitiji u uklanjanju mikroba." Mikrobi sredstva za čišćenje na bazi alkohola koje ne mogu ubiti isprati će se pravilnim pranjem ruku.

Preporučuje se korištenje antibakterijskih gelova na bazi alkohola koncentracije od 60 posto i više samo ako sapun i voda nisu dostupni. 

Ako su vam ruke zaprljane, pronađite pristup tekućoj vodi i sapunu što je prije moguće, jer gel možda neće biti od velike koristi kada su prisutne prljavština i masnoća.

Djed (56) kao mladić: O takvim mišićima mnogi dečki sanjaju...
Djed (56) kao mladić: O takvim mišićima mnogi dečki sanjaju...

Dakle, čista sapunica i voda su još najbolja obrana od mikroba. Operite ruke u bilo kojem trenutku kada pripremate ili jedete hranu, nakon što koristite umivaonicu ili promijenite pelenu, nakon što ispušete nos, dodirnete životinju ili smeće. Posebno pazite ako se brinete o nekome tko je bolestan kako biste spriječili širenje bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'