Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Što vam je rak dobrog donio? Psihoterapija značajno pomaže

Što vam je rak dobrog donio? Psihoterapija značajno pomaže

Usudim se činiti stvari koje prije nisam. Uživam u životu i ne ostavljam zadovoljstva za sutra, najčešći su odgovori oboljelih od malignih bolesti na pitanje što im je bolest dobro donijela

VIDEO

- Ljudska je potreba razumjeti stvarnost i dobiti neki smisao jer se pacijenti upravo u tim trenucima pitaju: ‘Koji je smisao moje bolesti?’, ‘Koji je smisao života uopće?’ - govori dr. Ilona Sušac, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije. Smisao koji pacijent traži u samoj bolesti je na nekom za njega nepoznatom, neosvijetljenome mjestu, kaže, pa psihološka pomoć pomaže u traženju odgovora.

Pomoć podiže imunitet

Dobivanje psihološke pomoći, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Ohio, može reducirati negativne efekte stresa i utjecati na ozdravljenje, uz poboljšanje psihičkog i ukupnog zdravstvenog stanja oboljelih te pozitivno utjecati na imunitet. Došli su do podatka da pacijentice liječene od raka dojke koje su sudjelovale u programu psihološke pomoći imaju snižen rizik od smrtnosti za čak 56 posto u razdoblju od 11 godina.

Odnos pun povjerenja

- Osim smanjenja stresa, psihološka pomoć podiže kvalitetu života i poboljšava zdravlje, no pri tome je važno psihološku pomoć pružiti što prije. U početnoj fazi važno je ostvariti odnos povjerenja pacijenta s osobom koja pruža medicinsku pomoć i koja je dio tima, a pri tome nije presudno je li to liječnik ili medicinska sestra, i to na samom početku boravka u bolnici, jer su tad pacijentice najspremnije za uspostavljanje odnosa povjerenja te prijemčljive za sugestije vezane uz liječenje i ozdravljenje - govori dr. Ilona Sušac.

Onkologinja naglašava da i volonterke mogu pomoći odgovoriti na brojna pitanja i sumnje pacijentica, jer su i sama to proživjele, što direktno utječe na smanjenje napetosti i anksioznosti.

I socijalna podrška bliske osobe i obitelji još je jedna vrlo bitna karika. Istraživanja su pokazala da su ti odnosi važni za podizanje imuniteta.

- Prvi dio podrške osobno sam dobila od svoje obitelji i prijatelja (‘uz tebe smo’, ‘borimo se skupa’...), no to, nažalost, nije dovoljno. Stručnu i kvalitetnu psihološku podršku i pomoć dobila sam i od prijateljica iz Udruge SVE za NJU, čija sam članica od prosinca 2015. godine. Psihološka podrška je važna dionica na putu liječenja i bez nje moj put bi bio puno teži, pun straha i neizvjesnosti - govori nam Marija Špoljar iz Udruge Sve za nju te dodaje kako se rado odazivala organiziranim radionicama, poput satova koreografije, radionica heklanja...

Radionice za oboljele

- Takav vid terapije pomaže jako puno. Zamislite, do jučer nisam imala kosu, obrve, trepavice. Imala sam mučnine, strah od nove terapije, a danas mogu plesati, pjevati, heklati... Meni je to super, to je moj život - zaključuje Špoljar.

Ne treba uputnica ni osiguranje

Od 2004. do danas u Programu mobilne mamografije Grada Zagreba pregledano je 43.047 žena. Tijekom 2016. u Programu preventivne mobilne mamografije ukupno su pregledane 1804 žene od 40 do 49 i starijih od 69 godina, a riječ je o ženama koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (50-69 godina).

Za pregled nije potrebna liječnička uputnica ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Pregled je potrebno dogovoriti telefonom, radnim danom od 9 do 14 sati na broj telefona 01/ 46 96 309.

Pitanje iz kojeg ‘rastu’ bolji odnosi s obitelji i razumijevanje bolesti

To duboko pitanje mijenja rakurs, a nekad iznenađuje i da uopće postoje pozitivne stvari. Ovo su neki od odgovora:

  • Usudim se činiti stvari koje prije nisam.

  • Nemam više strahove, osjećam se slobodno.
  • Više cijenim svaki trenutak, svaki dan.
  • Ne stvaram probleme iz nevažnih stvari
  • Doslovce više uživam u životu i ne ostavljam zadovoljstva za sutra.
  • Postao sam bolja osoba.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje