Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Stop lošim navikama: Grizenje noktiju zamijeni suhim voćem

Blaga riječ, a ne kazna: Kaznite li dijete zato što grize nokte, samo ćete pojačati stres - radije mu ponudite zdravu zamjenu kao što su bundevine sjemenke

Dreamstime
Foto: Dreamstime
5 komentara

Pucketanje zglobovima, sisanje palca, grickanje noktiju ili motanje vlasi oko prstiju nesvjesni su načini na koje se dijete oslobađa napetosti. Te loše navike pomažu mu i da ublaži osjećaj tjeskobe, pretjerana uzbuđenja ili dosade. No kako biste pomogli djetetu da ih se riješi što bezbolnije, važno je da je vaš pristup vrlo blag i nježan.

- Ako ga kaznite ili posramite, zapravo ćete samo pojačati stres, koji je i uzrok tih navika - kaže dr. Jack Maypole. Radije razgovarajte o prednostima oslobađanja od tih obrazaca ponašanja. Primjerice, ako dijete siše palac, recite mu: “Sad si veliki, a oni to više ne rade”. Obvezno ga pohvalite ako se dulje suzdrži od bilo koje loše navike.

- Najvažnije je da budete strpljivi pa makar i dijete više puta posustalo tijekom ‘odvikavanja’ - kaže dr. Dawn Huebner. Uvijek mu pomozite da pronađe nadomjestak za nepoželjnu naviku. Ako pucketa prstima, ponudite mu da pritišće vrećicu s mjehurićima. A mota li vlasi oko prstiju, dajte mu da se igra ogrlicom s kuglicama.

Bundevine sjemenke ili suho voće za one koji grizu nokte 

Problem: Grickanje noktiju često je prouzročeno nervozom, a ta navika može biti i nasljedna.

Rješenje: Kad je dijete najsklonije gristi nokte, ponudite mu da radije gricka bundevine sjemenke ili suho voće. Nokte im možete obojiti gorkim lakom iz ljekarne ili im obećati manikuru ako u određenom roku uspiju suzbiti tu ružnu naviku.

Žvakanje otvorenih usta mora se odmah iskorijeniti

Problem: Žvače li dijete žvaku ili hranu otvorenih usta i pritom glasno mljacka, vjerojatno time želi privući pozornost na sebe.

Rješenje: Objasnite mu kako se drugi osjećaju nelagodno u njegovu društvu. Recite mu da mu svi mogu vidjeti u unutrašnjost usta te će izgubiti tek. Možete ga pritom snimiti te mu poslije pokazati snimku i objasniti koliko je neprimjereno takvo ponašanje.

Stiskanje gumene loptice sjajna je zamjena za djecu koja sišu palac 

Problem: Sisanje palca na početku je instinktivno, a poslije se time dijete smiruje i tješi. Većina ih prestane do treće ili četvrte godine, no može prouzročiti isturenje zubi, loš zagriz ili negativno utjecati na razvoj čeljusti.

Rješenje: Djetetu dajte mekanu gumenu lopticu koja se lako stiska, i to svaki put kad mislite da bi moglo sisati palac. No ako je starije, otvoreno porazgovarajte o problemu. Recite mu kako neće imati tako lijep osmijeh ako nastavi, a i ruke mu nisu uvijek čiste. Pripazite da o tome opušteno razgovarate samo kada dijete miruje i ne siše palac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message