Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Stop lošim navikama: Grizenje noktiju zamijeni suhim voćem

Stop lošim navikama: Grizenje noktiju zamijeni suhim voćem
1

Blaga riječ, a ne kazna: Kaznite li dijete zato što grize nokte, samo ćete pojačati stres - radije mu ponudite zdravu zamjenu kao što su bundevine sjemenke

VIDEO

Pucketanje zglobovima, sisanje palca, grickanje noktiju ili motanje vlasi oko prstiju nesvjesni su načini na koje se dijete oslobađa napetosti. Te loše navike pomažu mu i da ublaži osjećaj tjeskobe, pretjerana uzbuđenja ili dosade. No kako biste pomogli djetetu da ih se riješi što bezbolnije, važno je da je vaš pristup vrlo blag i nježan.

- Ako ga kaznite ili posramite, zapravo ćete samo pojačati stres, koji je i uzrok tih navika - kaže dr. Jack Maypole. Radije razgovarajte o prednostima oslobađanja od tih obrazaca ponašanja. Primjerice, ako dijete siše palac, recite mu: “Sad si veliki, a oni to više ne rade”. Obvezno ga pohvalite ako se dulje suzdrži od bilo koje loše navike.

- Najvažnije je da budete strpljivi pa makar i dijete više puta posustalo tijekom ‘odvikavanja’ - kaže dr. Dawn Huebner. Uvijek mu pomozite da pronađe nadomjestak za nepoželjnu naviku. Ako pucketa prstima, ponudite mu da pritišće vrećicu s mjehurićima. A mota li vlasi oko prstiju, dajte mu da se igra ogrlicom s kuglicama.

Bundevine sjemenke ili suho voće za one koji grizu nokte 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problem: Grickanje noktiju često je prouzročeno nervozom, a ta navika može biti i nasljedna.

Rješenje: Kad je dijete najsklonije gristi nokte, ponudite mu da radije gricka bundevine sjemenke ili suho voće. Nokte im možete obojiti gorkim lakom iz ljekarne ili im obećati manikuru ako u određenom roku uspiju suzbiti tu ružnu naviku.

Žvakanje otvorenih usta mora se odmah iskorijeniti

Problem: Žvače li dijete žvaku ili hranu otvorenih usta i pritom glasno mljacka, vjerojatno time želi privući pozornost na sebe.

Rješenje: Objasnite mu kako se drugi osjećaju nelagodno u njegovu društvu. Recite mu da mu svi mogu vidjeti u unutrašnjost usta te će izgubiti tek. Možete ga pritom snimiti te mu poslije pokazati snimku i objasniti koliko je neprimjereno takvo ponašanje.

Stiskanje gumene loptice sjajna je zamjena za djecu koja sišu palac 

Problem: Sisanje palca na početku je instinktivno, a poslije se time dijete smiruje i tješi. Većina ih prestane do treće ili četvrte godine, no može prouzročiti isturenje zubi, loš zagriz ili negativno utjecati na razvoj čeljusti.

Rješenje: Djetetu dajte mekanu gumenu lopticu koja se lako stiska, i to svaki put kad mislite da bi moglo sisati palac. No ako je starije, otvoreno porazgovarajte o problemu. Recite mu kako neće imati tako lijep osmijeh ako nastavi, a i ruke mu nisu uvijek čiste. Pripazite da o tome opušteno razgovarate samo kada dijete miruje i ne siše palac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru