Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Stopa oboljelih muškaraca od raka debelog crijeva porasla

Stopa oboljelih muškaraca od raka debelog crijeva porasla
1

Prehrana bogata životinjskim masnoćama uz premalo vlakana kao i pretilost glavni su krivci za povećanje broja oboljelih, među kojima je danas više muškaraca

VIDEO

Karcinom debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti današnjice te je u posljednjih 35 godina zabilježen velik porast broja pacijenata s tim tipom agresivnog raka, pokazalo je izvješće britanskog Centra za istraživanje raka. Iako se smatralo da muškarci i žene imaju jednak rizik za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva, broj muškaraca s tom bolešću u posljednja je tri desetljeća narasta za 29 posto, dok se kod žena povećao tek za osam posto, piše Daily Mail.

Glavni krivci za povećanje broja oboljelih su nezdrave životne navike, poput prehrane siromašne vlaknima, pretilost, pušenje i alkohol.

- U prehrani muškaraca visok je udio životinjskih masti, a premalo je povrća, voća, juha i variva što je osnovni uzrok nastanka bolesti - rekao je profesor Matthew Seymour iz Centra za istraživanje raka.

Najveći broj pacijenata s rakom ima između 60 i 70 godina, premda je i sve više mladih s tom zloćudnom bolesti. Kako ljudi žive sve dulje, jasno je da i češće obolijevaju od malignih bolesti, dodaje Seymour.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobra je vijest da su tretmani liječenja raka debelog crijeva napredovali, pa su danas šanse desetogodišnjeg preživljavanja zahvaljujući terapiji pametnim lijekovima i kemoterapijama dvostruko veće nego prije 20 godina, osobito ako se karcinom otkrije u ranim fazama.

Rak debelog crijeva u najvećem je porastu u razvijenim zemljama svijeta, čime se potvrđuje teza da je njegov nastanak uzrokovan suvremenom prehranom. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrti muškaraca od malignih oboljenja nakon raka pluća, dok je kod žena na prvom mjestu po smrtnosti rak dojke, a potom karcinom crijeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara