Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Stopa oboljelih muškaraca od raka debelog crijeva porasla

Prehrana bogata životinjskim masnoćama uz premalo vlakana kao i pretilost glavni su krivci za povećanje broja oboljelih, među kojima je danas više muškaraca

Fotolia
Foto: Fotolia

Karcinom debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti današnjice te je u posljednjih 35 godina zabilježen velik porast broja pacijenata s tim tipom agresivnog raka, pokazalo je izvješće britanskog Centra za istraživanje raka. Iako se smatralo da muškarci i žene imaju jednak rizik za obolijevanje od karcinoma debelog crijeva, broj muškaraca s tom bolešću u posljednja je tri desetljeća narasta za 29 posto, dok se kod žena povećao tek za osam posto, piše Daily Mail.

Glavni krivci za povećanje broja oboljelih su nezdrave životne navike, poput prehrane siromašne vlaknima, pretilost, pušenje i alkohol.

- U prehrani muškaraca visok je udio životinjskih masti, a premalo je povrća, voća, juha i variva što je osnovni uzrok nastanka bolesti - rekao je profesor Matthew Seymour iz Centra za istraživanje raka.

Najveći broj pacijenata s rakom ima između 60 i 70 godina, premda je i sve više mladih s tom zloćudnom bolesti. Kako ljudi žive sve dulje, jasno je da i češće obolijevaju od malignih bolesti, dodaje Seymour.

Dobra je vijest da su tretmani liječenja raka debelog crijeva napredovali, pa su danas šanse desetogodišnjeg preživljavanja zahvaljujući terapiji pametnim lijekovima i kemoterapijama dvostruko veće nego prije 20 godina, osobito ako se karcinom otkrije u ranim fazama.

Rak debelog crijeva u najvećem je porastu u razvijenim zemljama svijeta, čime se potvrđuje teza da je njegov nastanak uzrokovan suvremenom prehranom. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrti muškaraca od malignih oboljenja nakon raka pluća, dok je kod žena na prvom mjestu po smrtnosti rak dojke, a potom karcinom crijeva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message