Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Strašne žene': Kartaška igra ruši predrasude prema ženama

'Strašne žene': Kartaška igra ruši predrasude prema ženama

Društvena igra sastoji se od 56 karata sa slavnim ženama te 8 dodatnih karata, a igrati mogu baš sve generacije. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača

VIDEO

Na portalu VoxFeminae.net već deset godina imamo rubriku ‘Strašne žene’, gdje na njihove rođendane objavljujemo tekstove o njima i njihovim postignućima. To je ujedno najpopularnija rubrika, a u listopadu 2016. godine izabrali smo 60-ak žena iz te rubrike te krenuli u izradu ilustracija i pravila društvene igre s kartama koja promiče i slavi doprinos žena društvu te potiče na rušenje predrasuda o postignućima žena, uz dobru zabavu, kaže Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja stoji iza projekta.

Ona je i autorica ideje o poticajnim kartama i poučnoj društvenoj igri koja se rodila tijekom jedne edukacije o poduzetništvu, i danas koordinira cijeli projekt pripreme za izlazak na tržište: od izrade karata do prikupljanja sredstava za njihovu proizvodnju putem crowfounding kampanje, koja je upravo u tijeku na platformi Indiegogo. 

- Cilj je prikupiti 25.000 dolara, kako bismo pokrenuli društveno poduzeće ‘Strašne žene’, a ove igra je samo prvi proizvod. Sa zacrtanih 25.000 dolara izradit ćemo 1000 paketa karata i razaslati ih diljem svijeta ljudima koji su podržali kampanju - pojašnjava. Kampanja je počela povodom 8. ožujka, a do 15. ožujka prikupljeno je malo manje od 18.000 dolara. Oni koji žele podržati priču još mogu uložiti u kampanju od 5 dolara naviše. Ulog od 28 dolara ulagaču osigurava paket karata s pravilima za igranje društvene igre Strašne žene te digitalne slike za desktop za svakodnevnu inspiraciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Igra se sastoji od 56 karata, na kojima su ilustracije portreta i kratke biografije ‘Strašnih žena’ koje su dale izniman doprinos razvoju društva u područjima znanosti, kulture, politike, umjetnosti, feminizma i ljudskih prava, među kojima su i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača. Pravila su jednostavna, pa igru mogu igrati i najmlađi, od 5 godina nadalje. - pojašnjava sugovornica. 


- Utrošili smo nekih 40.000 kuna na izradu prototipa i isplate autorskih honorara ilustratoricama, nešto od vlastitih sredstava, a nešto iz projekta Vox Feminae platforme koji je financirala zaklada Kultura nova - kaže Gabrijela Ivanov i dodaje da je pravila igre osmislio programer i spisatelj Želimir Periš. 

- S nama radi i osam iznimno talentiranih umjetnica koje su napravile ilustracije - dodaje. 

Slavne ličnosti na kartama

Svaka karta je jedinstveno umjetničko djelo hrvatskih ilustratora, a u igri "Strašne žene" su iz Hrvatske zasad uvrštene Marija J. Zagorka i Nada Dimić.

Gabrijela Ivanov, autorica projekta

Gabrijela stoji iza ideje ‘Strašne žene’, ali je i izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona. 

Želimir Periš, osmislio pravila

Spisatelj i programer autor je pravila ove kartaške igre, a inače je i on veliki zaljubljenik u društvene igre.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara