Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

'Strašne žene': Kartaška igra ruši predrasude prema ženama

Društvena igra sastoji se od 56 karata sa slavnim ženama te 8 dodatnih karata, a igrati mogu baš sve generacije. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1 komentara

Na portalu VoxFeminae.net već deset godina imamo rubriku ‘Strašne žene’, gdje na njihove rođendane objavljujemo tekstove o njima i njihovim postignućima. To je ujedno najpopularnija rubrika, a u listopadu 2016. godine izabrali smo 60-ak žena iz te rubrike te krenuli u izradu ilustracija i pravila društvene igre s kartama koja promiče i slavi doprinos žena društvu te potiče na rušenje predrasuda o postignućima žena, uz dobru zabavu, kaže Gabrijela Ivanov, izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja stoji iza projekta.

Foto: nina durdevic

Ona je i autorica ideje o poticajnim kartama i poučnoj društvenoj igri koja se rodila tijekom jedne edukacije o poduzetništvu, i danas koordinira cijeli projekt pripreme za izlazak na tržište: od izrade karata do prikupljanja sredstava za njihovu proizvodnju putem crowfounding kampanje, koja je upravo u tijeku na platformi Indiegogo. 

- Cilj je prikupiti 25.000 dolara, kako bismo pokrenuli društveno poduzeće ‘Strašne žene’, a ove igra je samo prvi proizvod. Sa zacrtanih 25.000 dolara izradit ćemo 1000 paketa karata i razaslati ih diljem svijeta ljudima koji su podržali kampanju - pojašnjava. Kampanja je počela povodom 8. ožujka, a do 15. ožujka prikupljeno je malo manje od 18.000 dolara. Oni koji žele podržati priču još mogu uložiti u kampanju od 5 dolara naviše. Ulog od 28 dolara ulagaču osigurava paket karata s pravilima za igranje društvene igre Strašne žene te digitalne slike za desktop za svakodnevnu inspiraciju. 

Foto: nina durdevic
- Igra se sastoji od 56 karata, na kojima su ilustracije portreta i kratke biografije ‘Strašnih žena’ koje su dale izniman doprinos razvoju društva u područjima znanosti, kulture, politike, umjetnosti, feminizma i ljudskih prava, među kojima su i hrvatske Nada Dimić i Marija Jurić Zagorka. Igru može zaigrati od dvoje do petero igrača. Pravila su jednostavna, pa igru mogu igrati i najmlađi, od 5 godina nadalje. - pojašnjava sugovornica. 

Foto: PIXSELL, REUTERS
- Utrošili smo nekih 40.000 kuna na izradu prototipa i isplate autorskih honorara ilustratoricama, nešto od vlastitih sredstava, a nešto iz projekta Vox Feminae platforme koji je financirala zaklada Kultura nova - kaže Gabrijela Ivanov i dodaje da je pravila igre osmislio programer i spisatelj Želimir Periš. 

- S nama radi i osam iznimno talentiranih umjetnica koje su napravile ilustracije - dodaje. 

Foto: PIXSELL, REUTERS

Slavne ličnosti na kartama

Svaka karta je jedinstveno umjetničko djelo hrvatskih ilustratora, a u igri "Strašne žene" su iz Hrvatske zasad uvrštene Marija J. Zagorka i Nada Dimić.

Foto: PIXSELL, REUTERS

Gabrijela Ivanov, autorica projekta

Gabrijela stoji iza ideje ‘Strašne žene’, ali je i izvršna direktorica udruge Prostor rodne i medijske kulture K-zona. 

Želimir Periš, osmislio pravila

Spisatelj i programer autor je pravila ove kartaške igre, a inače je i on veliki zaljubljenik u društvene igre.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message