Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stručnjaci donose razloge zbog kojih vam može ispadati kosa

Stručnjaci donose razloge zbog kojih vam može ispadati kosa

Opadanje kose, osobito kod žena, prvi je alarm za uzbunu koji signalizira da se u tijelu zbivaju razni neželjeni procesi, od upala do hormonskih promjena.

VIDEO

U ordinacijama opće medicine, doznajemo, nemaju puno pacijenata koji se žale na taj simptom, ali su gotovo uvijek prva adresa na koju dolaze.

- Najčešće je riječ o kratkoročnim problemima estetske naravi jer se ljudi zabrinu zbog svog izgleda. Svima kosa ispada na dnevnoj bazi, no pretjerano ispadanje je ako primijete da kod češljanja ima više vlasi koje ostaju na češlju, da im kod svakog prolaska rukom kroz kosu među prstima ostaje više vlasi ili im kod kupanja i higijene ispada više kose nego ranije. Često je primjećuju u većoj količini na odjeći. Žene su uglavnom više zabrinute, pogotovo ako se pojavi tzv. androgena alopecija, ispadanje kose na područjima gdje uglavnom ispada kosa muškarcima. Razlikujemo još i alopeciju areatu koja predstavlja kružno ispadanje na jednom mjestu ili ispadanje na području cijelog vlasišta kad se sva kosa prorijedi, pojasnila je spec. obiteljske medicine dr. med. Suzana Kosovec.

Dodala je kako je kod muškaraca kojima ispada kosa najčešće problem u genetskom naslijeđu ili višku testosterona u organizmu, dok se kod žena može posumnjati na niz problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Koža i kosa su uvijek na udaru te su problemi s njima redovito prvi simptom da se u organizmu nešto zbiva, istaknula je. 

Za početak je uvijek važno detektirati uzrok koji je doveo do tog simptoma, pa liječnici osim kliničkog pregleda na kojem promatraju opće stanje pacijenta mogu zatražiti i nalaze krvne slike, ginekološke briseve ili briseve sluznice nosa i grla. Dr. Kosovec objasnila je koji su najčešći uzroci koji vode do ispadanja kose.

1. Nedostatak željeza

- Iz nalaza krvne slike lako se može očitati razina željeza u krvi, pa ukoliko pacijentica pati zbog povećanog ispadanja kose, a ima nisku razinu željeza, uzrok je prilično jasan. Liječenje se provodi propisanim dodatkom željeza kroz tablete ili sirupe - obrazložila je dr. Kosovec. U pojedinim slučajevima ako su razine željeza alarmantno niske, liječnici mogu preporučiti i unos željeza infuzijom u bolnici.

On se nije šišao čak 54 godine: Kosa mu je dugačka 5,5 metara
On se nije šišao čak 54 godine: Kosa mu je dugačka 5,5 metara

2. Upalni procesi 

- Također iz nalaza krvi možemo vidjeti kolika je razina CRP-a u organizmu. CRP je protein koji nastaje u jetri kao odgovor na bakterijske ili virusne infekcije, pa ako su njegove razine u krvi povišene, i to može rezultirati opadanjem kose. U tom slučaju liječnik će provjeriti o kakvoj je vrsti upale riječ, te temeljem toga odrediti terapiju antibioticima ili antivirusnim lijekovima, nastavila je dr. Kosovec. 

Dreamstime

3. Poremećaj u radu štitnjače

- Među nalazima krvi ako nema očito uzroka može se zatražiti dodatne pretrage na hormone štitnjače. Ako je došlo do promjene u tom smislu, bilo da štitna žlijezda radi pretjerano ili nedovoljno, nakon pregleda i postavljanja dijagnoze propisuje se terapija koja će riješiti taj problem, kazala je. 

4. Endokrinološki problemi

Uz štitnjaču, ako je nalaz uredan, liječnici će provjeriti rad drugih žlijezda kako bi se uvjerili da pacijentica ne pati od endokrinoloških smetnji. 

5. Dermatitis

- Na kliničkom pregledu liječnik će svakako pogledati i vlasište pacijenta. Ako na njemu primijeti crvene mrlje, izraženu perutavost ili druge kožne reakcije, postoji mogućnost da je riječ o seboreičnom dermatitisu. Ovisno o procjeni liječnika, može se propisati terapija lokalnim preparatima za kosu. To su medicinska ljekovita sredstva koja se izdaju na recept, a može ih se upotpuniti šamponima protiv seboreje ili posebnim šamponima za njegu vlasišta. Liječnik može procijeniti i kako je riječ o složenijem problemu, pa će pacijenta uputiti dermatologu, istaknula je dr. Kosovec.

Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja
Ispada vam kosa? Najčešće je to posljedica ovih devet stanja

6. Lijekovi

- Uporaba pojedinih kontracepcijskih pilula, kao i različitih lijekova, može rezultirati ispadanjem kose. 

7. Gastrointestinalni problemi

- Pojačano ispadanje kose može biti rezultat problema u probavnom sustavu ili crijevnih bolesti. Primjerice, može se javiti kad je u želucu prisutna helikobaktera pylori. To je spiralna bakterija koju pronalazimo na sluznici želuca i koja se povezuje s različitim patološkim stanjima. Pacijenta se liječi propisanom terapijom ili se uputnicom šalje gastroenterologu, nastavila je liječnica.

8. Ginekološke smetnje

- Ako nema drugih vidljivih uzroka i ostali nalazi nisu pokazali promjene, liječnik će pacijenticu uputiti na ginekološki pregled gdje će obaviti uobičajene briseve te provjeriti pati li žena od policističnih jajnika, upozorila je dr. Kosovec.

9. Bolesti zuba i zubnog mesa

- Kosa može ispadati i zbog upalne bolesti zubiju, desni ili drugih stomatoloških problema, pa svakako pacijenta koji nema drugih tegoba ili nalazi ne pokazuju druge teškoće, valja uputiti i na pregled stomatologu, zaključila je liječnica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru