Lifestyle

Komentari 2

Stručnjaci upozoravaju: Suzavac može potaknuti širenje zaraze

Špricanje ljudi sprejem ili suzavcem potiče ih na kašljanje, viku i vriskove, a zaraženi time šire kapljice u kojima su virusi na druge osobe, kazao je dr. Peter Chin-Hong, profesor medicinskih znanosti i specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.

Suzavac može dovesti do toga da osobe skinu zaštitne maske koje nose te ih navesti da trljaju oči, nos i usta, kazao je Chin-Hong. Pojasnio je kako je još gore to što respiratorni iritanti dovode do upale unutrašnjosti nosa i usta te sluznice plućnog tkiva što onda tijelo čini dodatno podložnim infekcijama.

Chin-Hong jedan je od više od tisuću osoba među kojima su stručnjaci za zarazne bolesti i javno zdravstvo koje su potpisale peticiju sa zahtjevom vlastima da prestanu koristiti suzavac, dimne bombe i druge respiratorne iritante koji potiču na kašalj i time povećavaju rizik širenja zaraze koronavirusom. Peticijom su dali potporu prosvjednicima zbog smrti Georgea Floyda, crnca koji je ubijen tako što mu je policajac iz Minneapolisa klečao na vratu više od osam minuta.

Potpisnici također sugeriraju da prosvjednike ne bi trebao uhićivati niti ih držati u skučenim prostorima poput zatvorskih ćelija ili policijskih vozila gdje se virus može lako proširiti.

Prosvjednike su pozvali da prekriju lica te održavaju udaljenost od najmanje 1,8 metara kad god je to moguće kao i da nastoje uvijek biti blizu iste skupine umjesto da se kreću među velikim brojem različitih ljudi.

Zdravstveni stručnjaci digli su svoj glas kako bi upozorili da prosvjedi mogu izazvati dramatično povećanje zaraze koronavirusom.

Stručnjaci upozoravaju: Suzavac može potaknuti širenje zaraze