Lifestyle

Komentari 4

Stručnjak za roštilj Dario Lide: Bolje ga je paliti bez sredstava za potpalu jer imaju svoj miris

Stručnjak za roštilj Dario Lide: Bolje ga je paliti bez sredstava za potpalu jer imaju svoj miris

Drveni ugljen nastaje suhom destilacijom drveta - najčešće bukova. Od ostataka ugljena prešanjem se rade briketi koji će dulje izgarati i dati istu količinu energije

Meso na roštilju najradije pečem na bukovu drvetu. Dobar je i ugljen od bukovine, ali većina ljudi voli brikete koji dulje drže vatru, objašnjava Dario Lide, stručnjak za roštilj i član tima Majstor kuhar akademije. 

- Roštilj je bolje paliti bez sredstava za potpalu. Ona često imaju poseban miris koji poslije može preuzeti i meso. Vatra od suhih drvenih trešćica, grančica i papira zapalit će lako ugljen. Njega treba pustiti da izgori, pa žar raširiti po cijeloj površini ložišta i pokriti pepelom. Tako će dulje zadržati temperaturu - rekao je Lide i dodao da meso u stvari peče vruć zrak, odnosno toplina koju isijava ugljen.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kad stavite ruku iznad žara, morate izdržati desetak sekundi. Ako ne možete, vatra je prejaka. Žar ne smije biti prevruć jer će tada veći komadi mesa izvana izgorjeti, a unutra ostati sirovi. Kod pečenja treba paziti da se marinada ili ulje ne cijedi po žaru. Počet će gorjeti, a vatra mesu daje neželjenu gorčinu - tvrdi roštilj-majstor.

Na pitanje je li dobro peći roštilj na panjevima vinove loze, odgovara da to drvo daje određeni “šmek”, ali treba jako paziti ako se loži na otvorenom jer stari čokoti razvijaju temperaturu do čak 1000 stupnjeva.

Stručnjaci za ugljen kažu da će ista količina ugljena i briketa osloboditi podjednaku količinu energije jer imaju istu osnovu. Briketi će možda sporije izgorjeti. Oni se rade prešanjem sitnih ostataka ugljena, a ne bi smjeli imati ljepila ili neke druge sastojke koji nisu prirodni.     

Najčitaniji članci