Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
156 komentara

Pravo na smrt? Sud dopustio 24-godišnjakinji eutanaziju...

Mlada Belgijanka Laura pati od teške depresije od ranog djetinjstva i smatra kako "život - to nije za mene". Smrt za nju nije izbor, već okončanje teških patnji...

156 komentara

Belgijski su liječnici u konzultaciji sa sudom odlučili odobriti eutanaziju 24-godišnje djevojke koju u javnosti nazivaju samo "Laura". Ta kontroverzna odluka u većem dijelu svijeta nikako ne bi "prošla", no liberalna Belgija ima vrlo moderan zakon o eutanaziji, odnosno pomaganju pacijenta da medicinski okonča svoj život u slučajevima u kojima on predstavlja neizdrživu patnju, piše The Independent. 

Laura, koja se prijavila u ustanovu za liječenje psihičkih poremećaja u dobi od 21. godine, a izjavila je "život, to nije za mene".

Od teške depresije koja se liječila psihoterapijom i lijekovima boluje od ranog djetinjstva.

Smrt mi se ne čini kao izbor. Da imam izbor, odabrala bih podnošljiviji život, no napravila sam sve što sam mogla i bilo je neuspješno - kaže Laura.

Trenutno planira svoj pogreb te posljednje riječi svojoj majci i baki, smatra kako su je roditelji dobili premladi te iako joj je odrastanje s djedom i bakom pružilo mir i sigurnost, to naprosto nije bilo dovoljno.

Laura je već sa šest godina pokazivala neobične sklonosti, a sjeća se kako je u jednom incidentu podigla napunjenu pušku i usmjerila ju prema svojoj glavi s namjerom da si skonča život. 

"Da sam znala kako će mi biti kasnije, sigurno bih povukla okidač" - kaže Laura.

Datum njezine smrti potpomognute lijekovima još nije konačno utvrđen. Belgija je legalizirala eutanaziju 2002., a svake godine je oko 1400 slučajeva. U 2014. sud je proširio mogućnost zahtijevanja eutanazije i na smrtno bolesnu djecu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message