Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Šumski kuhar: 'U prirodi se nalazi lijek za sve naše tegobe'

Šumski kuhar: 'U prirodi se nalazi lijek za sve naše tegobe'
4

Šumski kuhar Anton Rudan (39) lovac je na samoniklo bilje, od kojeg priprema fina i zdrava jela. Napominje kako je važno jesti puno salate, poput listova maslačka

VIDEO

Bivši menadžer, a danas lovac na bilje, Anton Rudan (39) hoda po livadama i šumama uz rijeku Mrežnicu te pronalazi samoniklo bilje, od kojeg priprema razna jela, i to u prirodi. Šumski kuhar, rođen u Karlovcu, prije deset godina ostavio je dobro plaćen posao, zbog kojeg je puno proputovao i jeo u dobrim restoranima i lancima brze prehrane, te se počeo baviti ljekovitim biljem, planinarenjem i preživljavanjem u prirodi.

- Promijenio sam prehranu, izbacio meso, jaja i alkohol, a više sam jeo juhe od kopriva koje sam ubrao. Posadio sam svoje povrće, a u razgovoru s travarima naučio sam kako se izliječiti biljem i općenito komunicirati s prirodom, iz koje ne smijemo bjesomučno brati - ističe. Zbog hrane iz šume i s livada postao je vitalniji i ima više energije jer mu je dotad hrana iz trgovina teško padala na želudac. Postao je veseliji i otporniji na stres. Smatra kako su ljudi danas jako frustrirani pa posežu za cigaretama, alkoholom ili drogama uništavajući tijelo, koje će im to sve vratiti kao bumerang. 

- Bogati smo prirodom i tisućama vrsta bilja, a od svakog većega grada za sat vremena vožnje može se doći do čiste prirode, tako da nema isprike da više ne boravimo u zelenilu, koje nas smiruje - ističe. Za svoje goste često priprema jela od biljke štavelj, koja se može pronaći na svakoj livadi. 

- Sigurno ste sto puta prošli pored štavelja ili ga čak pregazili, a niste ni znali da je jestiv te dobar za probavu. Ima 70 posto više vitamina i minerala nego kupus ili špinat. Te biljke nisu ničim tretirane, pa se naše tijelo odmah dobro osjeća jer ta hrana za nas je najprirodnija. No vrlo je važno dobro upoznati bilje kako biste ga znali prepoznati bez zabune te ga na pravilan način ubrati kako ga ne biste uništili - ističe šumski kuhar. 

Gorkast okus samoniklog bilja, tvrdi, najzdraviji je okus, ali nam je nepce izgubilo tu naviku zbog većinom slatkih i slanih aditiva u hrani. Anton sa suprugom Sandrom i troje djece često bere cvijet podbjela, koji se koristi u liječenju plućnih oboljenja i astme, a izvrstan je kao dodatak jelima s rajčicom poput pizza i tjestenina. Iako su ta jela na glasu kao nezdrava, uz dodatak podbjela postaju ljekovita. Napominje kako je vrlo važno jesti velike količine salate koju možemo ubrati u sezoni kao što su listovi maslačka. 

Od cvjetova se može napraviti sirup koji je idealna zamjena za šećer ili preljeve za palačinke i kolače. Autor emisija “Opstanak” na svojim radionicama uči ljude kako preživjeti, pronaći, prepoznati i pripremiti hranu u prirodi, napraviti sklonište, upaliti vatru, veslati rijekama, penjati se po stijenama, orijentirati se i čuvati prirodu. 

- Svi su zadovoljni jer dožive prirodu, koja im nudi obilje hrane i zabave, upoznaju sebe, svoje slabosti, strahove i mane te nauče kako se nositi s njima - ističe predavač o prirodnoj prehrani. Puno začinskog bilja u hrani, dodaje, popravlja okus svakog jela, a i naš imunitet. Najviše koristi indijski začin kurkumu jer ima mnoge blagodati. Sprečava rak crijeva jer čisti nakupine u crijevima. Skuhana heljda s dodatkom cikle može dati okus pravog bifteka. 

Dok kuha uz Mrežnicu, bivši menadžer grabi vodu iz rijeke, a za kuhaču koristi granu. Prisjeća se koliko je prije jeo prekuhanog povrća koje zapravo nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Sad povrće kod kuće kuha na pari samo tri minute, a samoniklo bilje prokuha minutu. Za doručak jede napitak od miksanog bilja, povrća, sušenog ili svježeg voća te orašastih plodova, a zatim kašu od prokuhane smeđe riže i grožđica. Za ručak radi pečena jela od sejtana i tofua te povrće prženo u ulju jer tijelo to može probaviti pogotovo ako objed počnemo juhom od koprive, a jedemo oko podneva, kad je najpogodnije za naš organizam. Sedmolist u krupici, zapečena češnjača, varivo od listova hrena, pita od koprive samo su neki od Antonovih zdravih specijaliteta. Za večeru pije čajeve jer se, ističe, želudac mora odmarati tijekom noći. 

- Ujutro ćemo se probuditi odmorni i naspavani, bez podočnjaka, a naša crijeva će nam biti zahvalna - kaže autor knjige “Kuharica ljekovitog jestivog bilja”. Šećer je, ističe, bijela smrt, a za zamjenu koristi biljku steviju ili bobice slatkog voća. Na radost supruge voli peći kolače. Kaže da nije isključiv, pa ponekad pojede i čips te čokoladu s obzirom na to da ima troje male djece, pa im ne želi to uskratiti. No odmalena ih je učio saživljavanju s prirodom, pa im nije neobično kad im servira varivo od koprive. 

- Djeca misle da će ih kopriva opeći ako je pojedu jer su naučila bježati od nje, no roditeljima obično savjetujem da djecu prvo upoznaju s biljem i objasne joj koliko je zdravo, a ako koprivu prokuhamo, možemo je jesti i u varivu - savjetuje Anton te poziva na suradnju između prirode i ljudi. 

Palačinke s ljubičicama liječe slomljeno srce

Za ljubičice kažemo da liječe ljubav, odnosno lijek su za srce. Mogu ispraviti nepravilan ritam ili šum srca, tvrdi Anton. Cvijet stavlja u smjesu za palačinke, a listove u variva.

Sarmice od heljde u štavelju 

Sastojci: štavelj, heljda, riža, kumin, curry, sok od rajčice, origano, sol 

Priprema: Stavimo u vodu kuhati heljdu (sol dodajemo pri kraju kuhanja). Rižu skuhamo posebno. U drugoj posudi na maslinovu ulju popržimo origano, curry, kumin, a zatim dodamo sok od rajčice te sve kratko prokuhamo. Za to vrijeme pomiješamo rižu i heljdu te smjesom napunimo listove štavelja (dva lista složite u križ) kao kad radimo sarmu. Sarmice zavežite vlascem da se ne razdvoje. Stavite ih u prethodni umak i sve zajedno prokuhajte još dvije minute. 

Pogačice i salata od maslačka

Sastojci: brašno, vlasac, stolisnik, prašak za pecivo, listovi maslačka, limun, maslinovo ulje

Priprema: Zamijesimo tijesto od brašna, praška za pecivo i vode sa sitno najseckanim vlascem i stolisnikom. Dobiveno tijesto pustimo da malo odstoji te ga podijelimo u manje komade i stavimo na vruće ulje. Pečemo dok ne porumeni. Listove maslačka operemo, ocijedimo i začinimo maslinovim uljem, a umjesto octa upotrijebimo limun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'