Namirnice koje učinkovito vlaže kožu i štite je od sunca istodobno sprečavaju razvoj bolesti poput dijabetesa i raka te u mjesec dana mogu otopiti 4 do 5 kilograma
Superdijeta pomlađuje i čini tijelo zdravijim u samo 7 dana
Izlaganje kože suncu jedan je od glavnih faktora koji ubrzavaju njezino starenje, ističu dermatolozi. Osim vanjskom njegom, kožu je nakon ljeta nužno nahraniti i iznutra - namirnicama za obnovu te usporavanje procesa starenja.
- Odgovarajuća prehrana štiti kožu od štetnog UV zračenja te ima važnu ulogu u očuvanju njezine mladolikosti - kaže njujorški dermatolog dr. Adam Friedman. No određene namirnice, koje učinkovito vlaže kožu i štite je od vanjskih utjecaja, istodobno sprečavaju razvoj bolesti poput dijabetesa, raka i onih srca te ubrzavaju mršavljenje, tvrde američki znanstvenici. Obogatite li jelovnik cjelovitim žitaricama, omega-3 masnim kiselinama, nemasnim proteinima, voćem i povrćem te vitaminom C, izgledat ćete mlađe i biti zdraviji te u mjesec dana “zdravo” otopiti i do 4,5 kilograma.
Tzv. dijeta za pomlađivanje raznolika je i hranjiva te može poslužiti kao odličan početak usvajanja zdravih prehrambenih navika.
Vitaminom C se ravnaju bore
Koža žena čija je prehrana bogata vitaminom C vlažnija je i ima manje bora, pokazalo je britansko istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 4025 žena u dobi od 40 do 74 godine. Izvor su citrusno voće, rajčica, crvena paprika, kelj i dinja.
Bjelančevine kao prirodni "facelift"
Proteini su gradivni materijal kolagena, tvari odgovorne za čvrstoću kože, ističe američki dermatolog dr. F. William Danby. Žene koje jedu manje bjelančevina, kojima su bogati riba, meso i mliječni proizvodi, imaju više bora od onih koje ih često jedu, utvrdili su znanstvenici.
Tofu i proteini bez puno kalorija
Bijelo meso peradi (bez kože), bjelanjci i riba izvrstan su izvor bjelančevina koje čuvaju zategnutost kože, a bez puno kalorija, te su stoga najbolji “saveznici” vitke linije i mladolikosti. Elastičnost kože povećava i sir tofu, pokazalo je japansko istraživanje.
Iz beta-karotena stiže 'spas'
Karotenoid beta-karoten uništava štetne slobodne radikale i potiče proizvodnju kolagena te tako usporava starenje kože. Njime obiluje hrana poput mrkve, dinje, marelica, naranče i zelenoga lisnatog povrća, primjerice, špinata, kelja i blitve.
Riba
Osim što čuvaju srce i krvne žile, omega-3 masne kiseline štite kožu od sunčeva zračenja, a njihov je prirodni izvor riba poput lososa, tune, haringe, sardine, skuše i pastrve. Ribu se preporučuje jesti dvaput na tjedan.
Orašasti plodovi
Bogati vitaminima B i E te selenom, ‘saveznik’ su mladolike kože, no zbog kaloričnosti dobro ih je jesti umjereno
SUPERHRANA
1. BOBICE ACAI
2. LUKOVIČASTO POVRĆE
3. JEČAM
4. ZELENA HRANA
5. HELJDA
6. GRAHORICE
7. ČILI PAPRIČICE
8. ORAŠASTI PLODOVI
9. KLICE
10.JOGURT I KEFIR
Za zdraviji život nikad nije kasno
Prehrana je jedan od ključnih faktora koji usporavaju starenje i razvoj bolesti povezanih s njim. Što prije odaberete zdrave namirnice, to će dobrobiti biti veće, kaže nutricionistica Susan Moores. Da bi koža što dulje bila zdrava i zategnuta, preporučljivo je izbjegavati šećer, alkohol i zasićene masti poput onih iz crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.
- Hranu dijelimo u tri kategorije, ovisno o upalnom procesu koji ona izaziva na staničnoj razini. Tako postoji proupalna, neutralna i antiupalna hrana. Zasićene i transmasne kiseline, šećer i škrob potiču upalu te ubrzavaju starenje, a primjerice, riba, voće i povrće djeluju protuupalno te pomlađuju - objašnjava američki dermatolog dr. Nicholas Perricone.
Niskokalorični i zdravi obroci iz tzv. dijete za pomlađivanje pomažu tijelu da postigne i očuva zdravlje, vitalnost, mladolikost i proporcionalan izgled, ističu stručnjaci.
Dnevna doza vitamina C
Preporučena doza vitamina C iznosi 60 miligrama na dan, ističu stručnjaci. To ćete zadovoljiti, savjetuju, pojedete li tijekom dana naranču i nekoliko traka žute paprike ili šalicu brokule i zdjelicu jagoda.
Neprijatelji mladolike kože
Šećeri i drugi prerađeni ugljikohidrati povisuju razinu glukoze u krvi, što uzrokuje slabljenje vlakana elastina i kolagena odgovornih za zategnutost, elastičnost i ljepotu kože. Alkohol vodi dehidraciji i isušivanju kože te potiče stvaranje bora.
Dobrobiti pijenja zelenog čaja
Redovito pijenje od dvije do tri šalice zelenog čaja rezultirat će finijom teksturom kože te usporiti nastanak bora, ističe profesor dermatologije Santosh K. Katiyar. Polifenoli iz zelenog čaja, dodaje, pomažu obnovi kože oštećene UV zračenjem.
SUPERDIJETA U SEDAM DANA
1. DAN
DORUČAK: 2-3 žlice zobenih pahuljica, 1/2 šalice nemasnog mlijeka, 1/2 žlice kakaa, 3 jagode, 1/2 jabuke i 2 žlice oraha
UŽINA: 5 integralnih krekera
RUČAK: zdjelica juhe od mrkve s đumbirom, porcija integralne riže s povrćem
UŽINA: čašica čokoladnog pudinga (bez šećera), 15 kikirikija
VEČERA: filet lososa, maslinovo ulje, 1/4 glavice zelja, kriška integralnoga kruha, pola šalice dinje
2. DAN
DORUČAK: pola šalice ricotte, žlica meda, 1,5 žlice nasjeckanih badema, 1/2 breskve
UŽINA: svježi sir sa sezamovim sjemenkama
RUČAK: 1/2 šalice slanutka, 5 minirajčica, 1/4 svježega krastavca, žlica kopra, 2 žlice sira feta, 2 žlice nemasnog jogurta, pita kruh
UŽINA: jabuka, 3 oraha, 2 žlice nemasnog jogurta
VEČERA: šalica pašte, umak od mrkve i puretine; 3 šalice svježeg špinata - propirjati, po 1/2 žlice češnjaka i maslinova ulja
3. DAN
DORUČAK: šalica pšeničnih klica, šalica nemasnog mlijeka, 1/2 šalice jagoda, 2 žlice suncokretovih sjemenki
UŽINA: jogurt s bademima
RUČAK: komad pilećih prsa bez kože, šalica integralne riže, rajčica, 1/4 crvene paprike, 1/4 zelene paprike
UŽINA: 1/4 šalice ricotte, 1/4 žlice ekstrakta vanilije, 3 jagode, 1/4 graham krekera
VEČERA: svinjski file sa začinima i aceto balsamico; salata od bobičastog voća, krumpir pečen s korom
4. DAN
DORUČAK: kriška integralnoga kruha, 2 kriške malomasne slanine, kriška malomasnog sira; pola šalice dinje s ocijeđenim limunom
UŽINA: pločica od integralnih žitarica, zeleni čaj
RUČAK: vegetarijanski burger s mozzarellom i rajčicom
UŽINA: 5 malina, nemasni voćni jogurt
VEČERA: salata od pilećih prsa, mrkve, crvenoga kupusa, narančina soka, žute paprike i 1/2 šalice badema
5. DAN
DORUČAK: voćni smoothie, integralno pecivo, 6 badema
UŽINA: kriška integralnoga kruha, 2 žlice humusa, 10 minirajčica
RUČAK: integralna tortilla, žlica majoneze “light”, komad purećih prsa, rajčica, nekoliko listova zelene salate, 1/4 avokada, kriška sira; šljiva
UŽINA: banana, 1/2 žlice maslaca od kikirikija, 1/2 žlice Nutelle
VEČERA: komad pilećih prsa, šalica brokule, zelena salata, 5 minirajčica, 2 žlice malomasnog preljeva za salatu
6. DAN
DORUČAK: integralna tortilla, komad kozjeg sira, rajčica, 1/4 avokada, 2 jaja, maslinovo ulje
UŽINA: kriška integralnoga kruha, 4 lista endivije, 2 žlice namaza od češnjaka, rajčica
RUČAK: komad tune, salata od špinata s avokadom, integralna tortilla; šalica borovnica
UŽINA: 1/2 šalice nasjeckane lubenice, 3 žlice sira feta
VEČERA: zdjelica juhe od krumpira, zdjelica kus-kusa sa začinima i bademima
7. DAN
DORUČAK: pločica od kikirikija i jagode
UŽINA: šalica svježeg sira, 15 bobica grožđa
RUČAK: salata od pilećih prsa s povrćem, orasima, sirom feta i balzamičnim octom; nemasni jogurt, 2 žlice sjemenki
UŽINA: 15 badema, red tamne čokolade
VEČERA: riba list s kukuruzom, špinatom i rajčicama; šalica integralne tjestenine s brokulom, crvenom paprikom, fetom i balzamičnim octom