Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Superhrana čije se blagodati otkrivaju na ovim prostorima

Superhrana čije se blagodati otkrivaju na ovim prostorima
1

Šparoge su još zdravije u tamnom izdanju, liči je bogat vitaminima te štiti od raka, a crna riža i aronija jače su i od borovnice. Plod ličija sadrži polifenole i štiti srce

VIDEO

Šparoga - namirnica poznata po zdravim svojstvima koju upravo sad možete pronaći na tržnicama ili, još bolje, sami nabrati. Poznate kao jedne od najhranjivijih povrća, niskokalorične, bogate vitaminima, vlaknima i mineralima, a osobito kalijem i kalcijem, šparoge su savršena namirnica za sve koji žele zdravo jesti i održavati vitku liniju. 

Najveći dio šparoga, oko 93 posto, čini voda, a samo jedna porcija nudi 60 posto od preporučenoga dnevnog unosa folata - oblika vitamina B9. Također, sjajan su izvor kalija, magnezija, željeza i antioksidansa. Smanjuju razinu štetnih aminokiselina koje mogu uzrokovati krvožilne bolesti i moždani udar, ubrzavaju oporavak nakon bolesti te dobro djeluju na rad bubrega, jetara i žuči. Zbog velikog udjela vode djeluju i kao diuretik, pa pomažu pri izlučivanju viška tekućine iz organizma. 

No osim neizostavne brokule među povrćem i najzdravije među bobicama - borovnice, većina supernamirnica poput ličija, smeđe riže, sjemenki chieja ili bobica aronija uglavnom su tropske biljke čije se blagodati na ovim prostorima tek otkrivaju, a mogu se pronaći u trgovinama zdrave prehrane. 

Bijele sjemenke čistog zdravlja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bijele sjemenke chie blagog su okusa, te su bogate kalijem, kalcijem i omega-3 mastima. Upijaju vodu, pa usporavaju probavu. 

Tamnija i zdravija varijanta šparoga

Ljubičasta ili šparoga viola značajno povećava djelovanje inzulina, pa smanjuje šećer u krvi te pomaže u sprečavanju dijabetesa.

Liči - sinonim za zdravlje

Liči su cijenili brojni carevi, pa danas Kinezi plodove tog voća daruju za novu godinu i tako zažele puno zdravlja.

Toliko dobra da štiti čak i DNK

Crna riža zdravija je od zdrave borovnice, ali ima manje šećera, no više vlakana i vitamina E. Štiti žile te DNK od oštećenja. 

Jače čak i od borovnica

Bobice aronija imaju triput veću razinu antioksidansa od borovnice. Bogate su vitaminima C i B te velik izvor folne kiseline.

Fosfor, kalij i vitamin c u ‘golemoj’ malini

Okrugao ili blago jajast plod ličija (Litchi chinensis) okusom podsjeća na mješavinu jagode i kruške, a izgledom na malinu. Sadrži polifenole učinkovite u zaštiti od raka, bogat je vitaminom C, fosforom i kalijem te štiti srce.

Zdrava Krava ti donosi popis za kupnju najzdravijih namirnica svijeta - isprintate ili prepišite i nosite sa sobom svaki put kad idete u kupnju ili planirate obroke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise