Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Superhrana za ljepotu: Za prve sijede rješenje je čokolada

Superhrana za ljepotu: Za prve sijede rješenje je čokolada
1

Izbacivanjem bijelog brašna i šećera te ubacivanjem zdravog povrća i voća koža će doslovno zablistati, dok će čokolada i orasi potaknuti stvaranje melanina u kosi

VIDEO

Iako je pojava sijedih često uvjetovana genima i godinama, može biti povezana i s prehranom. Upravo nedostatak bakra, minerala koji je tijelu potreban za proizvodnju melanina, može izazvati neželjene sijede vlasi, kažu nutricionisti.  A među najefikasnije namirnice koje potiču stvaranje melanina - pigmenta koji kosi i koži daje boju, uvrstili su tamnu čokoladu, kao jedan od najvrednijih izvora bakra. 

No osim omiljenim slatkišem, beživotnu, lomljivu i kosu bez sjaja, možete izliječiti prehranom.

- Želite li sjajnu i zdravu kosu, jedite namirnice bogate vitaminom A poput mrkve - savjetuje nutricionistica Kimberly Snyder, čije savjete obožavaju hollywoodske zvijezde Drew Barrymore, Olivia Wilde i Dita Von Teese. 

Ako je vaša kosa krhka, tanka i lomljiva, to je znak da vam nedostaje željeza, a rješenje je u crvenome mesu. Ono obiluje željezom koje sudjeluje u transportu kisika krvotokom do folikula vlasi te jača lomljivu kosu i daje joj čvrstoću. 

Da bi vaša kosa bila jaka i njegovana, dvaput na tjedan pojedite porciju govedine, a ako ste vegetarijanac, leće ili tofua, koji su također dobri izvori željeza. Gruboj i oštroj kosi pomoći će namirnice bogate omega-3 i 6 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na vlasište jer sprečavaju njegovo isušivanje te kosu čine elastičnijom, nježnijom i svilenkasto mekom.

Odličan izvor esencijalnih masnih kiselina je masna riba - tuna, losos i skuša, pa ih jedite jedanput, dvaput na tjedan. Želite li pojačati prirodni sjaj kose, jedite avokado i orahe koji će osigurati bolje podmazivanje kutikula na vlasima te će njihova površina biti glatka, a kosa sjajnija.

Grčki jogurt i borovnice za najzdraviju kosu

Grčki jogurt bogat je bjelančevinama, vitaminom D te vitaminom B5, odnosno pantotenskom kiselinom koja je sastojak mnogih preparata za kosu. Istraživanja pokazuju da postoji veza između zdravlja folikula i vitamina D. Grčkom jogurtu dodajte borovnice i dobit ćete vitaminsku bombu za kosu. One su izvrstan izvor vitamina C, važnog za cirkulaciju u vlasištu. Zbog nedostatka vitamina C kosa može postati lomljiva.

Slatkim krumpirom i mrkvom protiv svrbeži vlasišta 

Slatki je krumpir bogat izvor antioksidansa beta-karotena koji tijelo pretvara u vitamin A bez kojeg stanice ne mogu normalno funkcionirati. Vitamin A pomaže i prirodnu proizvodnju ulja koja sadrži vlasište te njegov nedostatak može izazvati svrbež i prhutanje vlasišta, a time i beživotnu kosu suhu na dodir. Dobar su izvor beta-karotena namirnice poput mrkve, dinje, manga, bundeve i marelice, svježe i sušene.

Orasi čuvaju prirodnu boju kose te joj pružaju mekoću i izvanredan sjaj

Upravo zato što su bogati omega-3 masnim kiselinama, biotinom i vitaminom E koji pomažu zaštititi stanice od oštećenja DNK, orasi izvrsno djeluju na izgled i strukturu kose. Nedostatak biotina može izazvati čak i gubitak kose. No orasi sadrže i bakar, mineral koji pomaže održati prirodnu boju kose te je čini bogatijom i blistavijom. Grickajte orahe ili ulje oraha dodajte salatama ili njime zamijenite biljno ili suncokretovo ulje za prženje.

Uz banane kosa i nokti ne ‘pucaju’

Kosa i nokti barometar su kvalitete prehrane, a uz manikuru i pedikuru noktima, baš kao i kosi, treba njega iznutra, kaže nutricionistica slavnih Kimberly Snyder. 

Kako bi bili zdravi, čvrsti i sjajni, kroz prehranu im morate osigurati dovoljne količine biotina, bjelančevina, cinka, vitamina A te omega-3 masnih kiselina. Biotin, odnosno vitamin H, ojačat će slabe nokte te će ujedno “izliječiti” slabu kosu čiji vrhovi cvjetaju. Da biste kosi i noktima osigurali potrebne doze biotina, jedite banane, grah, cvjetaču, jaja, leću, kikiriki i losos, savjetuje nutricionistica Snyder. Kako biste se opskrbili dovoljnim količinama omega-3 masnih kiselina, u prehranu ubacite jaja, laneno i riblje ulje, skuše, losos, sardine, špinat, tunu i orahe. Te su namirnice ujedno i dobar izvor bjelančevina. 

Kako bi tijelo uspjelo izgraditi zdrave i jake nokte, potreban mu je i cink. Signal da prehranom ne unosite dovoljno cinka su bijele mrlje na noktima, kao i česte zanoktice. 

- Prehranu obogatite namirnicama poput badema, indijskih oraščića, mahuna, graška i nemasnog mesa govedine - savjetuje nutricionistica.

Kimberlyn popis za kupnju

  • Ananas - potiče proizvodnju kolagena za lijepu kožu 
  • Mrkva - beta-karoten poboljšava rast kose
  • Bučine sjemenke - izvrstan izvor cinka za jaku i zdravu kosu
  • Proso - bogat je biotinom koji hrani krhke i lomljive nokte
  • Špinat i kelj - zeleno lisnato povrće bogat je izvor kalcija

Za zdravu kosu i nokte jedite masnu ribu i avokado 

Omiljena riba Olivije Wilde je losos. Bogat je bjelančevinama i vitaminom D ključnima za jaku kosu i nokte te omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 nalaze se u staničnim membranama u koži vlasišta te u prirodnim uljima zaslužnim za održavanje hidratacije. Esencijalnim masnim kiselinama obiluju i sardine, haringe, pastrva, skuša te avokado, sjemenke bundeve i orasi.

Podsjetnik za svaki slučaj: ‘Ne zaboravite vodu!’

Nedovoljan unos tekućine utječe na cijelo tijelo, a tako i na nokte čineći ih lomljivima i slabima. Kako biste spriječili dehidraciju, na dan pijte barem osam čaša tekućine te jedite sočno voće i povrće koje često sadrži i do 90 posto vode te ćete istodobno tijelo opskrbiti i tekućinom i vitaminima, a efekt će se vidjeti ne samo na noktima nego i na sjajnoj kosi, kao i osvježenom izgledu kože.

Channing se uvjerio da ljepota dolazi iznutra

Mnoge pomodne ekstremne dijete koje neumjereno ograničavaju unos kalorija mogu rezultirati dugotrajnim manjkom proteina, što pogađa kosu i nokte. U to se uvjerio i Channing Tatum, koji je prehranu obogatio namirnicama koje obiluju bjelančevinama - crvenim mesom, peradi, jajima, ribom, mahunarkama, orašastim plodovima te svježim sirom i jogurtom s niskim udjelom masti.

Nahranite kožu supernapitkom

Moje se klijentice iznenade kako se promjena prehrane brzo odražava na ljepotu kože, a dovoljne su i male preinake, kaže nutricionistica slavnih Kimberly Snyder.  

Ako vam je koža suha, poput Dite Von Teese, dan počnite zelenim smoothijem koji možete popiti i do jedne litre. Na zdravlje i ljepotu kože blagotvorno djeluju ananas, lanene sjemenke bogate kvalitetnim masnoćama, ali i avokado koji obiluje vitaminima C, E i K. Patite li zbog akni, pomoći će vam jabučni ocat koji će iz tijela isprati toksine, kaže nutricionistica, a podbuhle “vrećice” ispod očiju, izliječit će banane. 

- Bogate su kalijem koji pomaže regulirati razinu tekućine ispod očiju - objašnjava Snyder, koja je uvjerena da se svaki beauty problem prvo rješava iznutra.

Maslinovo ulje ‘da’, bijelo brašno ‘ne’!

Koži trebaju najmanje dvije žlice ulja na dan pa salatama dodajte maslinovo ulje. Da biste smanjili upalne procese na koži, bijelo brašno zamijenite brašnom od cjelovitih žitarica, a protuupalno djelovanje ima i čaj - kod ljudi koji su na dan pili po tri šalice mješavine zelenog i crnog čaja, simptomi ekcema smanjili su se za 54 posto.

Moćni zeleni smoothie za blistavu kožu

Sastojci: 1 i 1/2 šalice vode, glavica zelene salate, 3-4 stabljike celera, 1/2 vezice špinata, jabuka, kruška, banana, sok pola limuna

Priprema: Zelenu salatu operite i natrgajte na manje dijelove te je ubacite u blender s vodom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte celer, jabuku i krušku pa izblendajte. Na kraju dodajte bananu i limunov sok.

Nakon 50-e nosi se nježni ruž, mat sjenilo i blago rumenilo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam