Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Supermoći životinja: daljinska signalizacija i regeneracija

Supermoći životinja: daljinska signalizacija  i regeneracija
10

Zapanjujuća snaga, obrambena oružja i mogućnosti transformacije krase pojedine životinje, kolibrići zamahnu krilima 90 puta u sek, a gepard trči oko 100 km/h

VIDEO

Kako bi nosoršcu bio ravnopravan takmac, čovjek bi trebao podignuti nevjerojatnih 65 tona. Taj je šest centimetara dugački kukac toliko jak da može nositi teret 850 puta veći od vlastite težine. Iako su njegova veličina i snaga zastrašujući, njegov “rođak” bombarder ima još impresivniju supermoć. Kad je u opasnosti, taj kukac kroz stražnji otvor izbacuje otrovnu kemijsku supstanciju čija temperatura može dosegnuti 100 Celzijevih stupnjeva. Usprkos tome što izbacuje kipući otrov, za ljude nije ni približno opasan poput plave žabe. 

Ne samo da plaši neprijatelje kričavim bojama nego ih također eliminira smrtonosnim kemikalijama. Toksini iz samo jedne takve žabe mogu ubiti desetero ljudi. Jednako neprivlačni morski krastavci također imaju fascinantnu sposobnost, i to “rastapanja”. On se u tren oka iz čvrstog i krutog može pretvoriti u mekanog i gipkog kako bi se ugurao u sićušni zaklon. U superheroje životinjskog svijeta ubrajaju se i tarsieri. Zahvaljujući golemim očima, veličine njegova mozga, ova majmunolika životinjica savršeno vidi u mraku. Osim toga, ima besprijekoran sluh te može okrenuti glavu za 180 stupnjeva. Stoga gotovo da nema plijena koji bi mu mogao promaknuti.

Šalju ljubavne signale

Postoji čak 250.000 vrsta moljaca, a ženke tih kukaca odašilju posebne supstancije feromene koji mogu doprijeti do kilometrima udaljenima mužjacima. 

Kamuflaža i osjećaji

Kameleoni mogu promijeniti boju da bi se sakrili od neprijatelja za samo šest sekundi. To rade i kako bi pokazali što osjećaju. 

Bogati kukac kao ljubimac

Kao i nosorozima, nosorošcima rog služi za borbu s drugim mužjacima za naklonost ženki. U nekim dijelovima Azije priređuju se borbe tih kukaca, ali ih često drže kao kućne ljubimce. 

“Besmrtne” kornjače

Divovske kornjače mogu živjeti i do 200 godina, a u indijskom ZOO-u zabilježen je slučaj kornjače koja je 2006. godine umrla s navodno 255 godina. Iako teže i do gotovo 300 kilograma, ove su životinje izvrsni plivači. 

Zvijezde se regeneriraju

Često su upadljivih, živih boja, a ako im neprijatelj otkine krak, izraste im novi.  Kad love krupan plijen, morske zvijezde kroz usta izbace želudac pa ga probavljaju izvan tijela. Na svakom kraku imaju po jedan par spolnih organa. 

Zubi su im “antene”

Osim što su vrlo inteligentni, dupini imaju izvrstan sluh. Čuju pomoću vanjskih ušnih otvora, ali i zubiju koji prenose zvuk u srednje uho. Njihov je sluh sedam puta bolji od ljudskog.  Često skaču iz vode jer tako vide gdje se okupljaju galebovi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku