Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Superulja: Lavanda umiruje prištiće, a čajevac posjekotine

Superulja: Lavanda umiruje prištiće, a čajevac posjekotine
1

Metvica je idealna za putovanja jer jača koncentraciju, osvježava i sprečava mučninu, citronela prirodno tjera komarce, a čajevac je prva pomoć kod uboda

VIDEO

Lavanda je najvažnija od četiriju ulja koja je dobro ljeti imati pri ruci. Sanira manje opekline, prištiće, osipe, a kap na jastuku uspavljuje.

Čajevac je tradicionalno sredstvo prve pomoći te liječi manje posjekline i gljivice, a odličan je i kod uboda insekata - samo kapnite na mjesto uboda. Metvica je idealna za vožnju - osvježava, izvrsna je protiv mučnine te povećava koncentraciju pri vožnji. Dovoljno je kap metvice kapnuti na papirnatu maramicu i udisati. Citronela osvježava prostor te prirodno tjera komarce i druge insekte. Ako ljetujete u prirodi, nakapajte na krila šatora eterično ulje citronele, a u sobi tijekom noći stavite nekoliko maramica na koje ste kapnuli kap, dvije citronele.

No kako biste sigurno upotrebljavali biljna ulja, važno je slijediti preporuke stručnjaka. Eterična ulja su izrazito koncentrirana pa se obvezno moraju razrijediti prije nanošenja na kožu.

Otapaju se u nerafiniranim i hladno prešanim baznim uljima kao što su maslinovo, bademovo, suncokretovo ili jojobino. Tako razrijeđeno ulje najbolje je iskušati na malom dijelu kože kako biste provjerili rekaciju te se posavjetovati s liječnikom. Za razliku od ulja, macerati su nastali potapanjem bilja u ulju, najčešće maslinovu. Primjerice, kantarion je macerat Gospine trave - njezino se cvijeće natopi u maslinovu ulju i stoji na suncu četiri tjedna dok ne dobije crvenu boju. Hidrolati su nusproizvod eteričnih ulja, a te mirisne vodice rabe se umjesto tonika, za osvježavanje kože, prostora i sl.

Ulje za njegu kože nakon sunčanja

Pomiješajte dvije žlice kantariona (macerat Gospine trave) s tri kapi eteričnog ulja lavande i dvije kapi eteričnog ulja paprene metvice. Kantarion njeguje kožu, ublažava crvenilo i smiruje upale. Metvica osvježava i hladi, a lavanda smiruje, njeguje i sanira eventualne opekline od sunca. Za prvu pomoć kod manjih opeklina od sunca možete se namazati i čistim eteričnim uljem lavande. Iako se u pravilu na kožu nikad ne nanose čista eterična ulja, iznimka su eterična ulja lavande.

Sprej za ljetno osvježenje

Nakon uživanja na plaži koža je od soli i sunca suha i zategnuta, a nakon višesatnog sunčanja djelotvorna prva pomoć je hidrolat metvice u spreju. Raspršite ga po licu i tijelu, vratite koži vlagu i osvježite se. Preporučuje se čuvati bočicu u hladnjaku, na taj način ćete pojačati osvježavajući efekt. Hidrolat metvice je odličan za olakšavanje putovanja. Raspršite hidrolat po licu, a ujedno možete poprskati i unutrašnjost automobila.

Tretman za dulju preplanulost

Kako biste što dulje zadržali ten, pomiješajte dvije žlice badema, pet kapi macerata mrkve i pet kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve. Iz široke palete eteričnih ulja za njegu kože najbolje je eterično ulje sjemenki mrkve. Macerat mrkve je prirodni izvor beta-karotena i odličan je za zdravlje kože. Čisto bademovo ulje pogoduje svim tipovima kože, brzo se upija, lagane je teksture, pa ne ostavlja masni trag, čini kožu mekom, glatkom i svilenkastom.

Piling za lijepa stopala

Stopala, posebno ljeti, trebaju izgledati lijepo i njegovano. Dok hodamo bosi, naša su stopala izložena vanjskim utjecajima, što može uzrokovati zadebljanje kože. Pilingom od morske soli i eteričnih ulja možete ukloniti manja zadebljanja na stopalima i mrtve stanice. U 50 g sitne morske soli dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande, 3 kapi eteričnog ulja metvice, 2 kapi čajevca, 5 kapi eteričnog ulja geranija i dvije žlice destilirane vode. Istrljajte stopala mješavinom pa isperite običnom vodom kako ne biste isprali eterična ulja. Rezultat su lijepa i mirisna stopala.  

Rashladite prostor eteričnim uljima

Eterično ulje paprene metvice hladi prostor, a citronela ga osvježava. Ujedno citronela tjera komarce. Ljetni ugođaj možete obogatiti mirisnom svjetiljkom u koju ste stavili vodu pomiješanu s 5 kapi citronele, 3 kapi metvice i 2 kapi lavande. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...