Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Svako deseto dijete ima astmu, a uzrok su velike prometnice

Gotovo 80 posto djece oboljelo od teškog oblik astme živi samo 75 metara od prometnih čvorišta, a zbog komplikacija često završe u bolnici, potvrdila je studija

Fotolia
Foto: Fotolia

Djeca koja žive blizu najprometnijih cesti imaju veći rizik od teškog oblika astme i najčešće zbog komplikacija završe u bolnici, potvrdila je studija Sveučilišta Južna Kalifornija. 

Svako deseto dijete oboljelo je od astme zato što živi blizu velikih prometnih čvorišta, piše Daily Mail. Gotovo 80 posto djece koje je oboljelo od teškog oblika ove bolesti živi svega 75 metara od prometnica. Smog i ispušni plinovi iz automobila odnosno ugljikov dioksid i ozon pridonose razvoju astme, potvrdila je studija. 

- Onečišćenje zraka i gust promet u velikim gradovima mogu ozbiljno oštetiti zdravlje djeteta. Samo da se smanje ispušni plinovi mogli bismo spriječiti broj djece oboljele od teškog oblika astme. Na primjer, da se onečišćenje u Los Angelesu smanji za petinu, poštedjelo bismo gotovo 6000 djece - objasnio je voditelj istraživanja, profesor Rob McConnell. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message