Lifestyle

Komentari 13

Sve ljubavne manipulacije koje partneri koriste u početku veze

Sve ljubavne manipulacije koje partneri koriste u početku veze

Jedan od partnera redovito pokušava "ispipati" teren ne javljajući se, izazivajući ljubomoru ili zahlađujući odnose, a redovito ne shvaća koliko time šteti odnosu...

Ljubav često u ljudima izaziva potrebu za "igricama" kojima partneri žele testirati dubinu svojih, ali partnerovih osjećaja, tvrde psiholozi. Služe se raznim metodama, a obično se njima koriste u prvim fazama donosa dok još uvijek "ispipavaju teren". Takvo testiranje je, prema psiholozima, i svojevrsna manipulacija. Onaj koji testira ispituje koliko je partner ljubomora, posesivan, uvredljiv, ali i koliko ga voli. No katkada se treba zapitati je li to i ispravno, jer onaj koji forsira takve testove vrlo lako može i upropastiti odnos.

Test br. 1.: Iznenadno zahlađenje

Čini vam se da ste savršen par, često se vidite i čujete... No, iznenada vas partner ili partnerica prestaje zvati i čini vam se da je sav "posao" u vezi na vama i kako se samo vi trudite. Za onoga tko prorijedi javljanja i susrete, zainteresiranost onog drugog predstavlja stvarni dokaz zainteresiranosti. 

Test br. 2.: Slučajno upoznavanje obitelji ili prijatelja

Susretnete li iznenada članove njegove obitelji ili bliske prijatelje, a partner zorno promatra vaše ponašanje, moguće je da taj susret nije bio baš tako slučajan. Njemu vaše ponašanje otkriva jeste li spremni na obavezu, tj. vezu s njim, je li vam neugodno i želite li što prije pobjeći, što pak može protumačiti kao bijeg na spomen obaveze.

Test br. 3: Umanjivanje važnosti vašeg odnosa

Ovo je jedna od najčešćih manipulacija na početku veze. Jedan od partnera ima čestu potrebu isticati da se sada zabavljate, a poslije ćete vidjeti što će biti, iako se u svemu ponašate kao pravi zaljubljeni par. Ako se složite s njim ili radi svoje povrijeđenosti kažete nešto još i gore od toga, mogli biste pogriješiti, jer u ovom slučaju, partner očekuje ljubavnu izjavu. No pri tom ne razumije koliko šteti vašem odnosu jer ponašanje jednog rezultira reflektiranim ponašanjem drugoga, bez obzira na emocije. 

Test br. 4: Izazivanje ljubomore

Pozove li vas na tulum na kojemu će biti i njegova bivša ljubav, a istu večer provede više s njom nego s vama, najvjerojatnije testira vaše granice u ljubomori. Umjesto da demonstrativno odete, dajte mu do znanja smirenim tonom kako vas takve igrice ne zanimaju te kako nije problem u razgovoru s drugima, već u zapostavljanju vas. 

Najčitaniji članci