Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sve loše navike koje vas mogu koštati lijepe i mladolike kože

Sve loše navike koje vas mogu koštati lijepe i mladolike kože
1

Alkohol ubrzava opuštanje kože, pretjerivanje s preparatima za njegu može poništiti njihov učinak, a nedostatak sna povezuje se s prištićima, aknama i ekcemima

VIDEO

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 štiti vaša kožu od pucanja i bora. Preporučuje se koristiti je tijekom cijele godine, zato što su ultraljubičaste zrake jednako opasne zimi kao i ljeti. U zimskim mjesecima se sunce odbija od snijega i povećava šansu da izgorite. Na lice je dovoljno nanijeti žličicu, a ako često boravite na otvorenom, trebate je nanositi svaka dva sata. 

Pušenje će postarati vašu kožu

Pušenje uzrokuje bore i mrlje na koži, a istraživanja su potvrdila da desetljeće ovisnosti o cigaretama dodaje dvije i pol godine vašem licu. 

Alkohol ubrzava opuštanje kože

Alkohol može ozbiljno oštetiti vašu kožu. On povećava upalne procese u krvotoku i ubrzava opuštanje kože, tvrdi američki dermatolog Fredric Brandt. 

Krivi odabir preparata za njegu

Jedna od najčešćih pogreški svakako je korištenje preparata koji ne odgovaraju vašem tipu kože. Masnoj koži najviše odgovara tonik sa salicilnom kiselinom koja djeluje protuupalno i razgrađuje nečistoću u porama. Kako bi izbjegli masni sjaj koristite losione bez ulja, a barem jednom na tjedan koži priuštite piling, savjetuje američka dermatologinja Leslie Baumann. 

Osjetljivoj koži potrebni su preparati bez alkohola i mirisa koji je mogu nadražiti. Najbolje je koristiti anti-aging kreme na bazi hijaluronske kiseline i shea maslaca koji hrane i hidratiziraju kožu. Također, mogu pomoći i kreme s retinoidima koji djeluju protuupalno. 

Mješovitom tipu kože najbolje odgovara isti tonik za čišćenje kao i za masnu kožu, a suha područja treba nahraniti hidratantnim kremama bez alkohola koji ih može dodatno isušiti. 

Zanemarivanje vrata i dekoltea

Njega kože ne prestaje s licem, područje vrata i dekoltea jednako je osjetljivo. Posvetite mu nekoliko minuta na dan i ovisno o tipu kože nahranite hidratantnim kremama. 

Madeže treba provjeriti barem jednom na godinu

U proteklih 25 godina broj oboljelih od melanoma u dobi od 15. do 39. godina za 53 posto, potvrdila su istraživanja. Upravo iz toga razloga dermatolozi savjetuju pregled madeža barem jednom na godinu. Ako primijetite nešto neuobičajeno, odmah posjetite liječnika, a posebnu pažnju posvetite glavi, između prsti i ispod nokti. 

Prljavi kistovi leglo su bakterija

Prljavi kistovi za makeup mogu začepiti pore, uzrokovati bakterijske infekcije i prištiće. Kistove se preporučuje prati svaka tri tjedna blagim šamponom. Nakon toga ih isperite vodom i ostavite da se osuše preko noći. 

Mobiteli uzrokuju prištiće

Mobiteli su leglo bakterija, a stiskanjem na lice mogu uzrokovati infekcije i prištiće. Upravo iz bog toga treba redoviti čistiti antibakterijskim maramicama i držati podalje od lica.

Prečesti piling izaziva suprotni učinak

S pilingom treba biti oprezan, prečesto čišćenje može izazvati suprotan efekt i pojačati proizvodnju ulja, a samim time i prištića. Dovoljno je napraviti piling jednom na tjedan. 

Nedostatak sna se povezuje s aknama, ekcemima i psorijazom

Nedostatak sna uzrokuje stres koji može izazvati različite probleme s kožom kao što su ekcemi, akne i psorijaza. Tijekom sna tijelo se oporavlja, a prekinete li to, poremetit ćete krvotok, pa koža neće dobivati dovoljno hranjivih čestica i bit će siva, objasnila je američka dermatologinja Karyn Grossman. 

Čišćenje makeupa prije spavanja je obavezno

Tjelesna temperatura se povećava dok spavamo, pa koža lakše upije sve što se na njoj nalazi. Zbog toga obavezno treba očistiti makeup prije spavanja kako bi izbjegli prištiće i začepljene pore. 

Brzu hranu zamijenite orašastim plodovima

Hrana koju jedemo utječe na kožu. Tako brza hrana povećava šećer u krvi koji utječe na proizvodnju inzulina. Inzulin stimulira rad hormona zaduženih za proizvodnju ulja što uzrokuje mašćenje kože i prištiće. Dermatolozi umjesto brze hrane preporučuju orašaste plodove, maslac od kikirikija i avokada koji blagotvorno djeluju na kožu, kosu i nokte. 

Koža oko očiju je najosjetljivija

Koža oko očiju je izrazito osjetljiva, a trljanje može izazvati pucanje kapilara i zadebljanja. Kožu treba njegovati anti-aging kremama, a za njegu tako osjetljivog područja odličan je cink koji povećava proizvodnju elastina. Tako će koža oko očiju biti zategnuta i izgledati mlađe.  

Istiskanje prištića

Istiskanje prištića samo tjera bakterije još dublje u pore što izaziva infekcije i upale. Osim toga, samim time i prišt se povećava. Prišt treba mazati kremama koje ne sadrže više od 2,5 posto benzil peroksida zato što prevelike koncentracije kao i prečesta upotreba mogu isušiti kožu. Prišt je dovoljno namazati prije spavanja i ujutro, a akni se možete riješiti kremama na bazi retinoida. 

Vježbom protiv prištića

Osim što podiže raspoloženje, vježbanje poboljšava protok krvi po tijelu, a samim time i blagotvorno djeluje na kožu. Jednako dobro smanjuje stres koji podiže razinu kortizola što može uzrokovati akne i ekceme. 

Solariji ubrzavaju starenje kože

Sunčanje u solarijima može oštetiti kožu i potaknuti prebrzo starenje. UVA zrake u solarijima su koncentriranije od prirodnih UVA i UVB zraka i prodiru dublje u stanice što može uzrokovati rak kože. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju izbjegavanje solarija. 

Pretjerivanje s preparatima 

Pretjerivanje s preparatima za njegu je dosta često, pa tako ljudi odjednom koriste više krema bez da provjere njihove sastojke. Tako se sastojci različitih krema mogu međusobno poništiti ili pak se doza udvostruči što isušuje kožu. Posebno treba paziti na salicilnu kiselinu i benzil peroksid, najbolje ih je koristiti u različito vrijeme zato što mogu oštetiti kožu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje