Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Sve što čovjeku treba: Pastrva iz Rastoka i izlet na rijekama

Sve što čovjeku treba: Pastrva iz Rastoka i izlet na rijekama
16

Adrenalinski brzaci po Dobri, pastrva iz Rastoka, planinarenje na Kleku i užitak vožnje na dva kotača punih 700 km biciklističkih staza zovu vas u Karlovački kraj

VIDEO

Osim što je poznata kao prometno sjecište između primorske i kontinentalne Hrvatske, Karlovačka županija je nevjerojatno lijepa ali ima i izvrsnu ponudu adrenalinskih aktivnosti. Turistička zajednica Karlovačke županije napravila je interaktivnu kartu područja s obilježenim punktovima poznatih izletišta, smještaja, lovačkih kuća, prirodnih znamenitosti, vinarija i restorana kako bi se posjetitelji što lakše snašli.

Vilinske Rastoke

Ovaj prirodni fenomen mnoštvo slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa zapravo je uvod u Plitvička jezera, a na samom je utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu kraj Slunja. Osim prirodne ljepote, Rastoke čine posebnima i brojne mlinice - žličare. Izgrađene su od nekoliko mlinskih kamenja za razne vrste meljave, a uz njih se nalaze i koševi koji su služili za ispiranje vunenih predmeta i pranje rublja, pa ih se naziva i prvim perilicama.

Danas u Rastokama ima oko 30 domaćinstava, a najznačajniji turistički kompleks je imanje obitelji Holjevac. Ovdje je moguće pecati domaću pastrvu, voziti gumenjak i kanu na Slunjčici te uživati u delicijama koje obitelj većinom sama proizvodi ili se jednostavno opuštati u prirodi.

Na imanju pod rastočkim krovom možete se bolje upoznati s običajima i tradicijom kraja, kao i s procesom mljevenja brašna i pranja rublja uz pomoć vodenica.

Od nedavno je otvorena i mala špilja koja vodi do jednog od slapova. 

Petrova gora

Turistički centar Petrova gora udaljen je sat vremena vožnje od Zagreba i pola sata od Karlovca, a tamo možete posjetite ravnogorske kulturne znamenitosti poput Centralne partizanske bolnice, Kraljev grob i Pavlinski samostan. Od prirodnih ljepota nezaobilazno je izletište Javorova kosa s planinarskom kućicom, kraj koje je prema legendi ljekovito vrelo, Božji studenac. U Lovištu "Višnjevica" možete se upustiti u lov i foto-lov.

Planinarska obilaznica Petrova Gora sastoji se od dvije staze, a za prolazak objema stazama potrebno je oko četiri sata. U lovačkom domu Muljava možete prespavati, uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, koristiti se konferencijskom dvoranom, upustiti se u organizirani lov te rekreaciju i turističke obilaske.

Kanjon park 

Mnogi kažu da je ovo najljepši dio Mrežnice, mjesto gdje je oblikovano jezero, a priroda izgradila prirodni otok. Na tom je mjestu Kanjon park Vrela Mrežnice. Naziva se još i Robinzon kamp, a na tom je dijelu moguće kampirati ili unajmiti kolibu s velikom terasom, dolaziti na izlete, kanjoning od tri do četiri sata, kupanje, roštiljanje...

Također, posjetiteljima je omogućeno i slobodno penjanje, rafting, kanuing, paintball te svakako okrepa u obližnjim restoranima. Park je od Slunja udaljen 18 km, a može se doći iz dva pravca. Ako dolazite iz Slunja, s D1 cestom idete prema Kukački i Ogulinu do Primišlja, a od tamo do mosta na rijeci Mrežnici gdje se i ulazi u Park. 

Dolazite li iz smjera Karlovac, s ceste Karlovac/Duga Resa - Senj odvajate se prema jugu, te u Kukački skrećete asfaltnom cestom prema Slunju. Pratite samo glavnu cestu sve do mosta na Mrežnici gdje je i ulaz u Park.

Kamp Slapić - savršeno mjesto za odmor

Kamp je smješten na desnoj obali Mrežnice i turistima idealan za odmor i rekreaciju. Između puno otočića i slapića je odlično kupalište, a na okolnim otočićima možete zasjesti i pokušati upecati ručak. U kampu Slapić možete iznajmiti čamce, ležaljke, suncobrane, bicikl i roštilj te zaigrati tenisa ili odbojke na pijesku na obližnjim terenima.

Zeleni kut

Ovaj je restoran omiljeno odredište zaljubljenika u Mrežnicu, a poznat je i kao polazišna točka za organizirani rafting. Restoran je okružen riječnim kanjonima te šumama. Ono što ističe Zeleni kut je, osim lokacije, njegova odlična gastronomska ponuda riječne ribe iz domaćih bazena, prepoznatljivih lokalnih delikatesa poput svježeg kravljeg sira i raznih dimljenih tvrdih sireva te domaćeg vrhnja, jela od šumske divljači, gljive, šumsko voće te domaćeg vina i rakije. 

Kulturna baština

Stari gradovi poput Ozlja, Bosiljeva, Ogulina, Dubovca, Ribnika i Novigrada svakako će potaknuti svačiju maštu i vrijedi ih razgledati. Obilasci su besplatni. U Tounju je neobični povijesni dvokatni most, a kod Mrežničkog Briga najduži drveni most u Hrvatskoj. Također, u karlovačkom, ozaljskom i ogulinskom muzeju bogate su arheološke zbirke s tamošnjih područja koje otkrivaju sve tajne prošlih života. 

Cikloturizam kroz brda i doline

U županiji se nalazi oko 700 kilometara biciklističkih staza, a cikloturističke rute duge su od 30-ak do stotinjak kilometara, uz visinske razlike najviše i najniže točke puta od 25 pa do 580 metara. Rute uglavnom prate manje prometne lokalne ceste, a prolaze predivnim krajolicima i dotiču vrijednu kulturno-povijesnu baštinu, piše Turistička zajednica Karlovačke županije.

Biciklom možete proći nizinsko Pokuplje, doline četiri karlovačke rijeke i brežuljkastu kršku visoravan Korduna, te gorsko-planinske krajeve Žumberačkog gorja, Petrove gore i Gorskog kotara. Neke od staza prolaze zaštićenim predjelima Nacionalnog parka Plitvička jezera i Parka prirode Žumberak.

Veselim kasom po prirodi

U samom Karlovcu je i istoimeni konjički klub koji organizira škole jahanja, druženje s konjima, kroz rad i igru, a pomaže i rehabilitaciji djece i odraslih. Konjički Klub "Fany" u Vukmanićkom Cerovcu na svom imanju i livadama uz Koranu promiče jahački sport, a tu se možete i provozati fijakerom, šetati šumom i uz rijeku i kušati ukusna jela domaćina.

Za iskusnije jahače, izazov su višednevni izleti ili tracking ture te terensko jahanje s vodičem uz rub Nacionalnog parka Plitvička jezera. Konjički klub "Barilo" kod Barilovića nudi pansion za konje, školu jahanja, terensko i terapijsko jahanje, te jednodnevne izlete na konjima.

Paintball, streličarstvo i quad

U Vodenicama blizu Kupe, u šumarcima i proplancima oko Korane i Slunjčice, uz Baraćeve špilje te u dolini Mrežnice organizira se grupni i team building paintball na poligonima uz vodstvo obučenih instruktora i kompletne opreme. Igrališta sadrže razne prirodne, a katkada i izgrađene zaklone i prepreke. U okolici Slunja su paintball poligoni, za sve željne istinske pustolovine i dobre zabave; nude i školu paintballa, a u slučaju nevremena braniteljska udruga "Ponos iz Slunja" paintball organizira u dvorani. Prijave za paintball i druge igre u prirodi bilježe se u sjedištu udruge na Trgu dr. Franje Tuđmana 14 u Slunju.

Prvi foto-safari u Hrvatskoj

Karlovačka županija prva je u Hrvatskoj uvela u turističku ponudu foto-safari; u lovištima Crni i Debeli vrh na Kapeli ili na farmi jelena lopatara kod Krnjaka možete pojedinačno ili skupno fotografirati i snimati razne vrste divljači. Strpljivo čekajući da životinju put nanese pred objektiv, uz uspjelu snimku bit ćete nagrađeni i nezaboravnim doživljajem promatranja smeđeg medvjeda, vuka, risa, srna, zečeva, veprova, patki, prepelica i drugih životinja. Fotolov organiziraju udruga Gama Lov iz Ogulina, Turistički centar Petrova Gora te Izletište Podgorje Krnjak.

Ogulinsko malo more

Ogulinski kraj bogat je spiljskim sustavima dugim i 16.396 metara, a za istraživanje je najzanimljiviji ponor rijeke Dobre ili Đulin ponor koji ponire ispod kamenih i strmih litica u kanjonu kroz središte grada.

Jezero Sabljaci pravi je biser kraja, a udaljeno je samo tri kilometra od Ogulina. S tunelom dugim kilometar i pol je povezano s jezerom Bukovnik, a zbog veličine se jezero Sabljaci često nazivaju i Ogulinskim morem. Tijekom ljeta, svake nedjelje od 17 sati, na Sabljacima se organiziraju "Jezerske igre" na kojima natjecatelji ogledaju snage u veslanju, jedrenju, plivanju, ronjenju, sportskom ribolovu, boćanju...

Rijeka Dobra je izuzetno poznata po svojim brzacima na kojima se vozi rafting, ali i po uspješnom hvatanju mladica, pastrva i lipljana, pa je ona idealno mjesto za ribolovce.

Vlak Karlek

Od 1996. godine na relaciji Zagreb - Ogulin - Zagreb prometuje turistički vlak "KARLEK". Njegove putnike dočekuju mažoretkinje, puhački orkestar, kulturna umjetnička društva i kostimirane vještice. Za goste se organizira odlazak na Klek, jezero Sabljake, posjet ostacima srednjevjekovnog Modruša i posjet Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica.

Sportska avantura Bjelolasice

U blizini Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica zaljubljenici divljih rijeka uživat će u nezaboravnoj avanturi, raftingu uz stručno vodstvo skipera po rijekama Dobri, Mrežnici i Kupi. Oni manje odvažni mogu uživati u vožnji kanuom po mirnim tokovima rijeka te jezeru Sabljaci.

Zasigurno jedan od najljepših doživljaja je posjet Kuli, samom vrhu planine Bjelolasice i najvećem vrhu Gorskog kotara, te Samarskim i Bijelim stijenama, zaštićenim prirodnim rezervatima. Sva su planinska odredišta udaljena od Hrvatskog olimpijskog centra 3 do 6 sati hoda, a do njih se, osim pješačenjem po označenim i prohodnim planinarskim putevima, može stići i osobnim vozilom, odakle je potrebno manje od sat vremena planinarenja do samog vrha i planinarskog doma ili skloništa kojeg ima svaka planina, piše na službenim stranicama Olimpijskog centra.

Rafting, kajak i kanuing na Kupi

Najduža karlovačka rijeka Kupa, odlična je za višednevna spuštanja uz kampiranje na obalama, a rijeka Dobra kod sela Gojak popularna je kao najuzbudljivija rafting dionica u Hrvatskoj. Na Korani je popularan kajak i kanuing, dok je Mrežnica također idealna za kanuing.

Te vodene aktivnosti organiziraju:

  • Turistički centar Mirjana Rastoke
  • Star Turist
  • Kanuking Avantura
  • 4 rijeke pustolovine
  • Kamp Slapić

Idemo u planine - Klek i Žumberak

Planina Klek na 1181 metara nadmorske visine iznad Ogulina najprivlačnija je planinarska destinacija županije, a ljepota gorskih krajolika privlači izletnike i na Žumberačko gorje čiji je najviši vrh Sveta Gera. Za noćenje o na većini gora i planina na raspolaganju su planinarski domovi i skloništa, a u Jasenačkom Vrelu i hotel Hrvatskog olimpijskog centra, te kuće za odmor. 

Za detaljne informacije o planinarenju možete se raspitati u Turističkoj zajednici općine Rakovica, u Starom mlinu na Korani, u Planinarskom društvu  Duga Resa te u Turističkom centru Petrova gora.

Manifestacije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje