Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sve što dijete prešućuje, u snu se razotkriva preko simbola

Sve što dijete prešućuje, u snu se razotkriva preko simbola
1

Letenje, planinarenje i pronalaženje blaga pokazuju da djetetu raste samopouzdanje, no zvijeri, čudovišta i ruganje upozoravaju na potisnute probleme

VIDEO

Razumijevanje dječjih snova putokaz je do njihovih želja, strahova, problema i potreba u školi i kod kuće, otkriva američka psihologinja dr. Pam Spurr. Opuštena atmosfera tijekom doručka idealno je vrijeme za razgovor o noćnim izletima u svijet podsvijesti. Postane li prepričavanje snova jutarnja rutina, djeca će se lakše prisjetiti detalja, pa će roditelji lakše razabrati simboliku sna. Ugodni snovi o letenju i supermoćima rezultat su odrastanja i učenja novih vještina.

- Takvi snovi karakteristični su za svako zadovoljno dijete, što je roditeljima smjernica da čine sve kako treba - napominje dr. Spurr. Od četvrte do sedme godine djeca često sanjaju kako pronalaze blago ili otkrivaju veliku tajnu, što je posljedica jačanja samopouzdanja i ponosa nad svladavanjem novih prepreka - poput vezanja cipela. 

Roditelji bi trebali poticati i ohrabrivati djecu da ne prestanu učiti te ih zasluženo pohvaliti nakon svakog dobro obavljenog zadatka. U tim godinama često se pojavljuju i snovi o kućnim ljubimcima ili životinjama iz prirode. To je pokazatelj kreativnosti ili osvješćivanja odgovornosti i brige za druge.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da poslušaju dječji unutarnji glas i potaknu na druženje s ljubimcem, crtanje, bojenje ili bilo koji drugi način kreativnog izražavanja.

Penjanjem na planinu prelaze se prepreke

Snovi u kojima se dijete mora suočiti s izazovima, kao što je penjanje na planinu ili rješavanje teškog zadatka, roditeljima pokazuju kako se u stvarnom životu djeca suočavaju s preprekama. Ako su snovi sretni, tada im to polazi za rukom - ako je riječ o noćnoj mori, roditelj mora pomoći.

Problemi u školi u snu se pojavljuju kao zvijeri

Od četvrte do osme godine djeca često sanjaju da ih gone čudovišta i bude se u strahu ili plaču. Takve noćne more najčešće nastaju zbog pritiska u školi ili novih obveza. Kroz razgovor ili igru roditelji mogu saznati o čemu je riječ i uvjeriti dijete da nema razloga za brigu.

Ako se djetetu rugaju, nedostaje mu sigurnosti

Padanje s velike visine odraz je gubitka kontrole ili nemira u obitelji - kao i nedostatka sigurnosti. Iz istog razloga mogu se pojaviti snovi u kojima se djeci netko ruga. No neugodnosti u snu mogu biti povezani i sa stvarnim događajima kao što je odbačenost od društva ili obitelji.

Ako ne može pronaći put, boji se odbacivanja

Suočava li se dijete sa stresom koji ne može podnijeti, poput rastave roditelja, može imati noćne more o tome da ne zna tko je, ne može pronaći put do kuće ili se izgubilo u zastrašujućem okruženju. Takve more alarm su za razgovor, koji će doprinijeti osjećajaju pripadanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku