Obavijesti

Lifestyle

Komentari 98

Sve što o Oktoberfestu morate znati - ako ste pravi pivopija

Sve što o Oktoberfestu morate znati - ako ste pravi pivopija
1

Oktoberfest u Münchenu na livadi Theresienwiese najveća je pučka fešta na svijetu, na koju dolaze i brojni turisti sa svih strana, svake godine njih preko šest milijuna

VIDEO

Spektakl počinje tek nakon što gradonačelnik da znak, pije se samo lokalno pivo, krađa krigli je nemoguća zbog osiguranja, a noge na stolu znak su za "eksanje". Oktoberfest u Münchenu na livadi Theresienwiese najveća je pučka fešta na svijetu, na koju dolaze i brojni turisti sa svih strana, svake godine njih preko šest milijuna. 

  • Prvi Oktoberfest organizirao se još davne 1810. godine u čast vjenčanja bavarskoga princa Ludwiga i princeze Therese. Dan se proslave vjenčanja proglasio javnim praznikom, a uključivao je konjske utrke kao zabavu. Pjena je na red došla tek devet godina poslije zajedno s dobavljačima piva.
  • Pitanje je zašto se festival zove Oktoberfest kad počinje u rujnu. Isprva je trajao samo tjedan dana, ali nije trebalo dugo da se zabava produlji na 16 dana. Organizatori su odlučili iskoristiti toplije rujansko vrijeme za početak manifestacije kako bi sve skupa bilo ugodnije.
  • Sajmišta se otvaraju u devet sati ujutro, ali do prave zabave se treba čekati još dva sata dok je gradonačelnik svečano ne otvori. U podne je simboličan pozdrav vojnika s 12 pištolja, nakon čega gradonačelnik otvara prvi barel piva, piše Huffington Post.
  • Tradicija je da se na festivalu može kupiti samo pivo proizvedeno u Münchenu - ukupno u ponudi ima šest marki piva: Hofbräuhaus München, Spaten-Franziskaner-Bräu, Paulaner Bräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Bräu te Augustiner Bräu. Svako od njih ima drugačiji okus pa su time zadovoljeni svi ukusi pivopija.
  • Za dva tjedna zabave festival se opskrbljuje sa šest milijuna litara piva, ali se i peče 500.000 pilića, 120.000 kobasica te 50.000 svinjskih odrezaka. U svako je doba dostupna i neograničena količina pereca, koji se izvrsno slažu s pivom. Za desert se ondje mogu pojesti knedli, palačinke od krumpira te štrudla od jabuka. Obično se za suvenir ponese licitarsko srce koje se nosi oko vrata.
  • Stavljanje nogu na stol je univerzalni znak za "eksanje" cijele litre piva. Dakle, nakon davanja dotičnog znaka, svi se posjetitelji okreću prema čovjeku s nogama na stolu i čekaju da ispuni misiju. U svakom slučaju, rezultat nije dobar - ako uspije izvršiti zadatak, pijan je u roku odmah, dok se na odustajanje od izazova ne gleda blagonaklono.
  • U pauzi od ispijanja piva i prejedanja, što zna biti vrlo naporno, nude se raznorazne aktivnosti poput lunaparka, cirkusa i uličnih zabavljača. Za one koji žele još više adrenalina, priređuje se i natjecanje u samostrelu, što je svojevrsna tradicija još od 1895. godine.
  • Najveći Oktoberfest izvan Njemačke je u Kanadi. Ondje se organizira od 1969. godine i prima gotovo milijun posjetitelja svake sezone. O popularnosti Oktoberfesta svjedoči i činjenica da se festivali na istu ili sličnu shemu priređuju diljem svijeta - od Brazila i Perua do Indije, Vijetnama i Palestine. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje