Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Svi ih kupuju: Đumbir, limun, češnjak i med na cijeni u Rusiji

Svi ih kupuju: Đumbir, limun, češnjak i med na cijeni u Rusiji
1

Prodaja đumbira je od 23. ožujka do 2. travnja porasla za 136 posto, a iznos prosječnog računa za tu namirnicu povećan je u odnosu na prošlu godinu za 71 posto

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Veliki vodič: Dovoljno je imati lijekova za sljedeća dva tjedna

Potražnja za đumbirom, limunom, češnjakom, lukom i medom u Rusiji je koncem ožujka i početkom travnja skočila na valu epidemije korona virusa i tradicionalnog uvjerenja u njihovo blagotvorno djelovanje na gotovo sve bolesti, donose Ria Novosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 0504 01:20

Prodaja đumbira je od 23. ožujka do 2. travnja porasla za 136 posto, a iznos prosječnog računa za tu namirnicu povećan je u odnosu na prošlu godinu za 71 posto. Potražnja za limunom istovremeno je porasla za 54 posto, a iznos prosječnog računa povećan je za 49 posto.

Prodaja luka porasla je za šest posto pri čemu je prosječni račun iznosio ostao na razini iz prošle godine.

- Mislim da je ovo privremeni rast cijena, uslijed nagađanja da te namirnice pomažu u borbi protiv korona virusa - komentirao je direktor nacionalne unije proizvođača voća i povrća Mihail Gluškov.

Prema njegovim riječima, češnjak uvezen iz Kine poskupio je zbog valutnih kretanja te u veleprodaji košta oko 500 rubalja po kilogramu, ali đumbir i limun poskupjeli su znatno više: početkom ožujka limun je koštao 75 rubalja po kilogramu, a sada 400 rubalja dok je đumbir s 250 poskupio na 1500 do 2500 rubalja.

Korijen đumbira mnogi Rusi smatraju profilaktičkim i terapijskim sredstvom, za češnjak se smatra da jača imunosni sustav, a limun je na glasu kao spremište velike količine vitamina C.

Skočila je i potražnja za medom - tijekom 10 dana za 19 posto, uz istovremeni rast cijene za devet posto. Gluškov smatra da se Rusija neće suočiti s nestašicom češnjaka, unatoč tome što domaća proizvodnja pokriva osam do deset posto potreba, a ostatak se uvozi iz Kine.

Rusija, kao i ostatak svijeta ovisi o Kini kada je riječ o češnjaku, dodaje Gluškov. Objašnjava da je jedna od prepreka masovnije proizvodnje puno ručnog rada, što u Kini nije problem jer je tamo proizvodnja češnjaka dio programa zapošljavanja koji je u selima pokrenut prije desetak godina. (bs)

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ako može ona mogu svi: S 34 godine Sandra zna oprati ruke

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith