Obavijesti

Lifestyle

Komentari 164

Svi stilovi prekida: Od nježnog do manje suptilnog i dostojnog

Svi stilovi prekida: Od nježnog do manje suptilnog i dostojnog
1

Kod onih koji ne priznaju jasan, čvrst i dostojanstven prekid, "pale" metode bijega, ignoriranja i spominjanja nekog trećeg, no najvažnije je pokušati lijepo se oprostiti

VIDEO

Iako mnogi kažu kako je lijep prekid nemoguć, spisateljica Elizabeth Svoboda tvrdi kako postoji siguran i što bezbolniji način prekida, kojeg opisuje u svojoj knjizi "Moderan vodič za prekide ljubavnih veza". Ona kaže da se u svakoj vezi, koja ne funkcionira, iskristalizira trenutak u kojoj je ona, barem po mišljenju jednog partnera, gotova. Trenutku prekida treba pristupiti dostojanstveno, jasno i čvrsto.

Dostojanstven prekid

Nakon veze koja je neko vrijeme trajala dužni smo određeno poštovanje prema partneru, sebi, ali i vremenu provedenom zajedno. To isključuje napad u stilu "Zar si zaista poslije svega mislio/la da ću ostati s tobom?" ili rasprave o partnerovim manama koje su do toga dovele. Ako je odluka o prekidu definitivna, razgovor s partnerom treba započeti tako da se naglase njegove vrline, dobre strane veze u kojima smo uživali i zahvalnost prema zajednički provedenom vremenu. Izjave poput "Radije bih da te nisam ni upoznao/la" treba iskontrolirati, jer će one onemogućiti lijepo sjećanje i prebolijevanje.

Jasan prekid

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasite postojanje jednog ili više problema u vezi koje vas dulje vrijeme muči, a koje niste zajednički uspjeli prevladati. Nemojte tražiti krivca za propast veze i spriječite da vas druga strana uvuče u rasprave na tu temu, kaže Svoboda. Također, ne predlažite da ostanete prijatelji odmah nakon prekida, osobito ako je to bila dramatična i teška veza u kojoj vas naposljetku nije vezalo više od same činjenice da ste zajedno.

Čvrsti prekid

Jasno izrecite svoj odlučan stav o prekidu, tako da istaknete kako je ta odluka konačna, vjerujete da je najbolja za vas, ali i za partnera.

Ako racionalne metode ne pale

Ako ni nakon predloženog razgovora u tri koraka partner ne posustaje od ideje da se veza može spasiti, moli vas da pokušate ponovno i obećava da će se truditi u svemu vam ugoditi, ne preostaje vam ništa drugo nego pribjeći ne tako hvaljenim metodama. U tom slučaju mu napišite pismo, ali nipošto e-mail ili običnu sms poruku, već rukom pisano, kaže Svoboda.

Jednostavno nestanite

Ova se, po mnogima kukavička metoda, ipak često upotrebljava kod prekida. Njome se izbjegava konfrontacija i srcedrapajuća objašnjavanja zašto veza mora završiti. Tehnika zahtijeva i izbjegavanje partnera dugoročno te odbijanje njegovih poziva i ostalih oblika kontakata.

Manipulacija

Jedan od čestih stilova je onaj manipulacijski. Tada se ostavljenom partneru daje do znanja da ga ostavljamo jer za njega nismo dovoljno dobri. To je isprazno objašnjenje, ali zahtijeva teatralnost i puno truda u nastupu, kao i pokazivanja osjećaja tuge.

Pojavljivanje trećeg u priči

Ova pomalo beskrupulozna metoda "pali" kod većine ljudi, jer "igra" na njihov ponos. Radi se tako da se kao razlog prekida navodi zbližavanje s nekim trećim, obično s nekim bivšim ljubavnikom iz prošlosti s kojim smo se zbližili i nenadano se zaljubili.

Pitanje za svakoga

Ako ste vi onaj koji ostavlja, ako želite biti fer i korektni razmislite kako biste vi željeli biti ostavljeni da je situacija obrnuta, kaže Svoboda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme