Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Svi su ga napustili kad je ostao bez love: Psi su mu dali snagu

Nakon što je doživio poslovni krah, ostao u dugovima do grla te su ga napustili prijatelji, Japanac Shinobu Takahashi (56), novi smisao života pronašao je u brizi o životinjama

Foto: Getty Images
6 komentara

Napuštenih životinja, ponajviše pasa, sve je više te je ovo postao globalni problem s kojim se susreći mnoge svjetske metropole. Tako u mnogim gradovima na stotine, tisuće pasa čeka u skloništima na udomljenje. Starije životinje najduže čekaju na svoj red za sreću, a mnogi je i ne dočekaju. Život okončaju u hladnom skloništu. Ili budu uspavane. 

Japanski borac za pravac životinja, Shinobu Takahashi, došao je ideju kojom će, kaže, riješiti dva goruća pitanja u svojoj zemlji. Pokrenuo je projekt udomljavanja napuštenih ljubimaca i to među jednim od najsojetljivijih skupina društva - umirovljenicima.  Tako želi udomiti napuštene životinje te poboljšati kvalitetu života starijih ljudi.

Japonya’da bir Sivil Toplum Kuruluşu barınaklardaki yaşlı köpekleri yaşlı vatandaşlara sahiplendiriyor. Japonya...

Objavljuje Japonya PostasıPonedjeljak, 25. studenoga 2019.

- Ako ste u šezdesetima ili stariji, rijetko tko će vam se usuditi dopustiti da udomite životinju - kaže pojašnjavajući da mnoga skloništa za napuštene životinje provode ovakvu 'politiku' jer se boje da ljudi starije životne dobi nisu sposobni brinuti o životinjama. To obrazlažu mišljenjem da postoji rizik od toga da se stariji udomitelji razbole ili preminu, pa životinja opet završi na cesti.  

A budući da je Japan zemlja s velikim udjelom starijeg stanovništva te koja je konstatno u potrazi za projektima koji poboljšavaju kvalitetu života starijih ljudi, ova akcija udomljavanja, kaže Japanac, ima smisla. 

Pokrenuo ju je i iz privatnih motiva. Ovaj 56-godišnjak iz grada Nagoya, svojeveremeno je bio uspješan poduzetnik - vodio je nekoliko uspješnih restorana sve dok nije doživio krah. Ostao je bez ičega, jer je kaež, bio žrtva prevare. A tada su ga napustili i prijatelji. Radfio je tri posla kako bi vratio dugove. Tada je naišao na reklamu u kojoj su se promovirali minijaturni Dachshund psići. Pas Duca postao je njegov jedini životni suputnik koji ga je uveseljavao čim bi Shinobu došao kući. Bez obzira na to o kojem je dobu dana riječ. 

Duca je, kaže, dao novi smisao njegovom životu. Ponovno se osjetio živim i posvetio se svojoj novoj karijeri - frizera i timaritelja pasa, trenera i terapeuta za životinje. Sve je okrunio projektom udomljavanja. 

U svom skloništu kojeg je nazvao ‘Stariji pas za potporu’, a koje pruža umirovljenicima mogućnost usvajanja pasa, omogućio je da oni sa slabijim primanjima mogu zatražiti subvencioniranu ili besplatnu veterinarsku njegu i hranu za ljubimce. Ako vlasnici preminu ili postanu nesposobni za brigu, sklonište će ponovno preuzeti brigu o psima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message