Lifestyle

Komentari 1

Svjetski dan glazbe obilježit će se na trgovima i parkovima u gradovima diljem Hrvatske

Svjetski dan glazbe obilježit će se na trgovima i parkovima u gradovima diljem Hrvatske

Nakon višemjesečne borbe s koronavirusom i sakupljanja pomoći za glazbenike HGU obilježit će Svjetski dan glazbe u nedjelju, 21. lipnja koncertima diljem zemlje

Koncerti će se održati u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu, a pripremljen je i program u Sisku, Slunju, Delnicama, Vrbniku, Krku, Velom Lošinju, Novom Vinodolskom i Voloskom.

POGLEDAJTE VIDEO: Stella (19) ima mišićnu atrofiju, a bori se za ulazak u finale ‘Supertalenta’: ‘Glazba je moja terapija’

'Tijekom protekla tri mjeseca Hrvatska glazbena unija uplatila je pomoć za više od 500 glazbenika te im tako osigurala sredstva za osnovne životne potrebe kako bi premostili period bez koncerata i prihoda. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti', ističu iz HGU.

Kako je najavljeno, centar Zagreba okupirat će Detour, Pravila igre, Meritas, Mangroove, Bang Bang, Igor Geržina, Vanda Winter i mnogi drugi koji će nastupiti na pozornicama na Cvjetnom trgu, u Bogovićevoj, u Tkalči, na Trgu Bana Jelačića, Europskom trgu i Zrinjevcu.

Pulski Forum ugostit će Alena Vitasovića, Nolu, Livija Morosina i brojne druge glazbenike, a među onima koji će nastupiti u Rijeci su Damir Kedžo i Ivan Pešut.

Šibenik će ugostiti, uz ostale, Helenu Bastić i grupu Forum, a HGU daje podršku i programu Let's Rock! koji će se održavati na Tvrđavi sv. Mihovila i u kojemu će nastupiti J.R. August, Jonathan, Nipplepeople i brojnih drugi izvođači.

Iz HGU ističu da će koncerti ispuniti sve preporuke nadležnih institucija te mole za pridržavanje mjera zdravstvene zaštite o fizičkom razmaku.

Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima. 

Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevicu, ističu iz HGU. 

Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju, kako ističu, poklanjaju građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti.

Najčitaniji članci