Samo šest jagoda ima čak više vitamina C nego što je na dan potrebno djeci. U kombinaciji s čokoladom stvaraju pravu osjetilnu senzaciju
Svježe jagode 'obučene' u slasno, čokoladno ruho
Jagode su prvo voće koje dozrijeva u proljeće, a šest jagoda ima čak više vitamina C nego što je na dan potrebno djeci. U kombinaciji s čokoladom stvaraju pravu osjetilnu senzaciju, za koju je potrebno odvojiti samo pola sata. Pripremite 60 grama čokolade, slatko vrhnje, bademov ekstrakt i osam jagoda. Nasjeckajte čokoladu i dodajte joj žlicu slatkog vrhnja. Uz povremeno miješanje, kuhajte dok se čokolada ne rastopi. Umiješajte bademov ekstrakt i malo rashladite. Jednu po jednu jagodu umačite u rastopljenu čokoladu i pričekajte da višak sklizne sa svake. Odložite jagode na masni papir i stavite u hladnjak na 15 minuta kako bi se čokolada stvrdnula - i gotova je jednostavna slastica za dvoje. Uz malo više truda od jagoda se može pripremiti prava gastronomsko remek-djelo.
Pripremite 400 grama jagoda, 150 grama bijele čokolade, limun, 150 mililitara slatkog vrhnja i 30 grama šećera u prahu. Jagode izrežite na polovice ili četvrtine te rasporedite u vatrostalne zdjelice, pospite naribanom limunovom koricom i prekrijte krpom da se ne osuše. Na štednjak stavite posudu sa slatkim vrhnjem i natrganu bijelu čokoladu te miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Neka se krema ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim kremu prelijte preko jagoda u posudicama, pospite šećerom u prahu i stavite u zagrijanu pećnicu na dvije-tri minute, odnosno dok prelivene jagode ne postanu zlatnožute. Taj desert poslužuje se vruć.
Čokoladne jagode s mljevenim orasima
SASTOJCI: 100 g bijele čokolade, 100 g tamne čokolade, 10 ml ulja, jagode, orasi, kokosovo brašno, čokoladne mrvice
Na malo ulja otopite odvojeno tamnu i bijelu čokoladu. Umačite jagode jednu po jednu prvo u bijelu čokoladu, zatim u tamnu. Nakon što se čokolada malo stvrdne, umočite u mljevene orahe, čokoladne mrvice ili kokosovo brašno.
Jogurt od jagoda s bademima
SASTOJCI: košarica svježih jagoda, 3 dl jogurta od vanilije, 50 g tamne čokolade, bademi
Očistite i nasjeckajte jagode na četvrtine. Rastopite čokoladu. Pomiješajte jogurt i jagode. Rasporedite smjesu jogurta i jagoda u zdjelice te poprskajte rastopljenom čokoladom. Pustite da se ohladi. Usitnite bademe i pospite po čokoladi.