Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svježe ubrano začinsko bilje jelima daje nov okus

Svježe ubrano začinsko bilje jelima daje nov okus
5

Salate, sendviči i jaja dobit će savim nov okus dodate li im malo svježeg začinskog bilja. Možete ga kupiti u teglicama ili uzgojiti sami iz sjemena

VIDEO

Salate, sendviči i jaja dobit će savim nov okus dodate li im malo svježeg začinskog bilja. Pronaći ćete ga u teglicama, na tržnicama i u većim supermarketima. Možete ga odmah potrošiti, a ako želite da naraste i dulje potraje, presadite ga u veću posudu. Svježe bilje bogato je vitaminima i mineralima, pa je odlično protiv proljetnog umora.  Aroma svježeg bilja često je bogatija, iako manje intenzivna, od onog sušenog. Osim toga, neke biljke niti ne možete nabaviti sušene, primjerice, lišće korijandra. Sjeme ove biljke prodaje se sušeno, a listovi, kojima se često posipaju meksička jela, sasvim su drugačijeg okusa. Treba ih brati dok su još sasvim mladi, inače mogu postati gorki.
Majčina dušica rabi se u sredozemnoj kuhinji, gulašima i jelima od jaja. Odlično se slaže i s tradicionalnim varivom od graha. Isplati se iskušati različite sorte, primjerice, limunastu majčinu dušicu. Višak možete sasušiti i spremiti - okus će biti snažniji od kupovnog začina. Biljke možete uzgojiti i iz sjemena, na prozorskoj dasci, a i u povrtnjaku. Kopar, čest začin za krastavce, pospješuje njihov rast ako je zasađen pokraj njih.

KADULJA
Vrlo aromatična, pomalo drvenastog mirisa. Slaže se s mesom poput svinjetine, guske i patke. Budući da je vrlo intenzivna, dovoljno je staviti sasvim malo. Prženi listovi kadulje mogu poslužiti za ukrašavanje jela.

BOSILJAK
Mirisan i pomalo papren bosiljak često se rabi u talijanskoj kuhinji. Slaže se s jelima od povrća, osobito rajčicom. Odličan je i u kombinaciji s mekim sirevima. Najbolje ga je trgati rukama, a mali listovi na vrhu su najslađi.

ORIGANO
Lagano zemljane arome, origano je odlična protuteža kiselim rajčicama, zbog čega je čest začin za pizzu. Također se slaže s janjetinom, govedinom, jajima, grahom i patlidžanom. Njegov bliski rođak mažuran blažeg je okusa.

ESTRAGON
Nezaobilazan začin u francuskoj kuhinji okusom pomalo podsjeća na sljez. Slaže se s jelima od peradi, ribe, morskih plodova, povrća i jaja. Dobar je i za aromatiziranje octa. Francuski estragon ukusniji je od gorkog ruskog estragona.

VLASAC
Vlasac je blizak rođak luka, no mnogo blažeg i profinjenijeg okusa. Najpraktičnije ga je rezati škarama - ponovno će izrasti. Vlascem možete začiniti svježi sir i maslac, dodati ga salatama, juhama ili krumpiru pečenom u ljusci. Cvijet služi kao ukras.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku