Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Svog psa volite jednako kao i svoje dijete, ovo je razlog zašto

Poznato je da kućni ljubimci imaju posebno mjesto u životu i srcima ljudi, a sada postoje studije koje to dokazuju. Prema jednom istraživanju ljubav prema psima može biti jednaka kao i ljubav prema djetetu

34 komentara

Prijateljstvo koje smo imamo s psima, neraskidivo je. Poznata je fraza da je pas čovjekov najbolji prijatelj, ali naša ljubav može biti puno veća od toga. Istraživanje objašnjava zašto osjećamo iste roditeljske emocije prema psima jednako kao i prema vlastitoj djeci.

Istraživanje je provela Opća bolnica Massachutes. Pokušali su pronaći i analizirati vezu između odnosa: majka-dijete i čovjek-kućni ljubimac, kroz sličnosti teorije ljudske vezanosti.

Cilj studije bio je ispitati neuroanatomiju dvije veze, proučavajući moždane funkcije dok osoba gleda slike svog djeteta i slike svog psa. Istraživanje je uglavnom analiziralo područja mozga za koja se zna da su povezana s razvojem emocija i odnosa.

Studija je analizirala mame, koje su imale djecu u dobi od 2 do 10 godina i koje su također imale i psa, više od godinu dana. Od njih se tražilo da donesu fotografije svoje djece i psa. Pokazane su im i slike druge djece i drugih pasa s kojima nisu imale nikakve veze.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son NISU TOLIKO ZAHTJEVNI Djeca roditelje čine sretnijima, ali tek kada se odsele iz kuće

Rezultati su pokazali da se kod majki koje su gledale slike svoje djece i slike svojih pasa pojavila slična povezanost u područjima mozga koja su povezana s osjećajima, suosjećanjem, naklonošću i nagradama. Međutim, fotografije nisu izazvale takvu povezanost kada su gledale slike druge djece i pasa koje nikad prije nisu vidjele.

Rezultati pokazuju da kada majke razgovaraju o svojim 'bebama' mogu misliti ili na svoje pse ili na svoju djecu jer je istraživanje pokazalo da većina majki ima jednake reakcije mozga i na slike svoje djece i na slike svojih pasa.

Thinkstock I ONI IMAJU MANE Negativne strane inteligentnih: Previše razmišljaju i analiziraju

- Poznato je da kućni ljubimci imaju posebno mjesto u životu i srcima ljudi, a sada postoje laboratorijske i kliničke studije koje to dokazuju. I ne samo to, već imati kućnog ljubimca može biti i jako korisno za ljude jer oni pružaju društvenu i emocionalnu podršku. Oni su poput male djece koja nikada ne odrastu. Žele se zabavljati, vole davati ljubav i bezuvjetno vole -  rekla je Lori Palley, glavna istraživačica ove studije.

- Za majku, dijete i ljubimac imaju isto mjesto u srcu. Oboje traže brigu, ljubav, hranu i oboje imaju vlastite osobine i osjećaje. Psi su dio obitelji kao i bilo koji drugi član. Odlični su suputnici, ovise o svojoj obitelji, i što je najvažnije - iznimno su inteligentni - zaključila je Lori, a prenosi Bright Side.

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message