Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva

U jelima od punjenog mesa uživali su još stari Rimljani. U najstarijoj sačuvanoj kuharici rimski gurman Apicije još u 2. st. pr. n. e. donosi recepte za punjeno pile, zeca i odojka

Fotolia
Foto: Fotolia

Većina tih najranijih nadjeva sastojala se od povrća, začinskog bilja, orašastog plodova i pira (prapšenice). Nerijetko bi im se dodavale mesne iznutrice, primjerice, jetrica.

Glavni sastojak suvremenih nadjeva obično je nešto što sadrži mnogo škroba - primjerice, krumpir, riža ili kruh. Zahtijeva li recept suhe kocke kruha, izrežite kruh na kocke i zapecite ih u pećnici na niskoj temperaturi oko 10 minuta.

Foto: SYSTEM

Tekućinu, npr. temeljac, treba umiješati postupno i staviti tek toliko da se nadjev dovoljno navlaži kako bi se držao zajedno. A umućeno jaje dodano u nadjev održat će ga čvrstim i spriječiti raspadanje.

Nadjevima se mogu dodavati i drugi sastojci radi raznolikosti okusa i strukture. Iskušajte gljive, kestene i orašaste plodove poput oraha, indijskih oraščića i badema.

Perad je najpraktičnije nadjevati velikom žlicom, i to neposredno prije pečenja. Stoji li nadjevena prije pečenja, u njoj se mogu razviti bakterije. Ne trebate je natrpati do kraja jer se nadjev tijekom pečenja širi, a prečvrsto zbijen neće se dobro ispeći. 

Početnicima u pripremi nadjeva preporučljivo je držati se recepata, a iskusniji kuhari mogu miješati sastojke kako bi dobili vlastiti nadjev. Ipak, najbolje je dodati samo jedan, dva nova sastojka kako bi se lakše mogao predvidjeti okus gotovog jela. 

Vrste nadjeva

Kruh ili žemlje

Kruh za nadjev mora imati čvrstu strukturu i biti dobro osušen. Poslužit će čvrsti bijeli kruh, raženi i kukuruzni kruh te kruh od cjelovitog zrna. Narežite ga na kockice.

Foto: Dreamstime

Žemlje nasjeckajte i namočite u vodi, a zatim ocijedite, pomiješajte s jajima, sitno nasjeckanim lukom te začinima poput mažurana i timijana. Nadjev posolite i popaprite te ga utisnite pod odignutu kožu na prsima.

Tekućina

Nadjevu treba dodati malo juhe, maslaca, mlijeka, vrhnja i vina. No ne treba stavljati previše vina jer može nadvladati okus gotovog nadjeva.

Povrće

Povrće se nadjevima dodaje radi bogatijeg okusa. Najuobičajeniji su luk i celer, no možete staviti i mrkve, batat, paprike, češnjak i vlasac.

Foto: Dreamstime

Voće

Voće nadjevima daje strukturu i laganu slatkoću. Najčešće se koriste jabuke, suhe marelice, grožđice, brusnice te korica citrusa.

Meso

Dodatkom mesa nadjev dobiva puniji okus. Mogu se staviti kobasice, pureće i pileće iznutrice te mljevena govedina ili puretina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message