Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva

Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva

U jelima od punjenog mesa uživali su još stari Rimljani. U najstarijoj sačuvanoj kuharici rimski gurman Apicije još u 2. st. pr. n. e. donosi recepte za punjeno pile, zeca i odojka

VIDEO

Većina tih najranijih nadjeva sastojala se od povrća, začinskog bilja, orašastog plodova i pira (prapšenice). Nerijetko bi im se dodavale mesne iznutrice, primjerice, jetrica.

Glavni sastojak suvremenih nadjeva obično je nešto što sadrži mnogo škroba - primjerice, krumpir, riža ili kruh. Zahtijeva li recept suhe kocke kruha, izrežite kruh na kocke i zapecite ih u pećnici na niskoj temperaturi oko 10 minuta.

Tekućinu, npr. temeljac, treba umiješati postupno i staviti tek toliko da se nadjev dovoljno navlaži kako bi se držao zajedno. A umućeno jaje dodano u nadjev održat će ga čvrstim i spriječiti raspadanje.

Nadjevima se mogu dodavati i drugi sastojci radi raznolikosti okusa i strukture. Iskušajte gljive, kestene i orašaste plodove poput oraha, indijskih oraščića i badema.

Perad je najpraktičnije nadjevati velikom žlicom, i to neposredno prije pečenja. Stoji li nadjevena prije pečenja, u njoj se mogu razviti bakterije. Ne trebate je natrpati do kraja jer se nadjev tijekom pečenja širi, a prečvrsto zbijen neće se dobro ispeći. 

Početnicima u pripremi nadjeva preporučljivo je držati se recepata, a iskusniji kuhari mogu miješati sastojke kako bi dobili vlastiti nadjev. Ipak, najbolje je dodati samo jedan, dva nova sastojka kako bi se lakše mogao predvidjeti okus gotovog jela. 

Vrste nadjeva

Kruh ili žemlje

Kruh za nadjev mora imati čvrstu strukturu i biti dobro osušen. Poslužit će čvrsti bijeli kruh, raženi i kukuruzni kruh te kruh od cjelovitog zrna. Narežite ga na kockice.

Žemlje nasjeckajte i namočite u vodi, a zatim ocijedite, pomiješajte s jajima, sitno nasjeckanim lukom te začinima poput mažurana i timijana. Nadjev posolite i popaprite te ga utisnite pod odignutu kožu na prsima.

Tekućina

Nadjevu treba dodati malo juhe, maslaca, mlijeka, vrhnja i vina. No ne treba stavljati previše vina jer može nadvladati okus gotovog nadjeva.

Povrće

Povrće se nadjevima dodaje radi bogatijeg okusa. Najuobičajeniji su luk i celer, no možete staviti i mrkve, batat, paprike, češnjak i vlasac.



Voće

Voće nadjevima daje strukturu i laganu slatkoću. Najčešće se koriste jabuke, suhe marelice, grožđice, brusnice te korica citrusa.

Meso

Dodatkom mesa nadjev dobiva puniji okus. Mogu se staviti kobasice, pureće i pileće iznutrice te mljevena govedina ili puretina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam