Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Tako im je bolje: U ovom gradu 60 posto ljudi živi pod zemljom

Gradić koji je nekad bio meka rudara zbog bogatih rudnika opala danas plijeni pažnju organizacijom održivog razvoja. Da bi pobijedili vrućine, stanovnici grade nastambe i crkve pod zemljom

Foto: Instagram
9 komentara

Ništa u Coober Peddyu, malom gradiću u središtu australske rudarske industrije nije zdravo za srce: nevjerojatno je vruće, gradić je u zabačenom dijelu zemlje i obično je prekriven tankim velom crvene prašine iz lokalnih rudnika opala. Oko 60 posto stanovnika živi pod zemljom, a sada postaje pravim liderom u održivom razvoju.

Naime, umjesto da se presele u hladniju, gostoljubiviju klimu, stanovnici su postali kreativni, gradeći podzemnu zajednicu u starim rudnicima, stvarajući pod zemljom sve, od obiteljskih domova do crkava. Danas oko 60 posto, ili čak 3500 mještana Coober Pedya živi pod zemljom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TownsOnTour (@townsontour)

I povijest tog gradića seže pod zemlju. Prije otprilike 100 godina, jedan je tinejdžer tamo otkrio komad opala, pa su doletjeli svi rudari iz regije i tako se rodio gradić. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Noémie Rocher, 27 y/o (@mytrip_aroundtheworld)

Coober Pedy najveći je svjetski izvor opala. Na svom vrhuncu 1970-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, grad je bio dom više od tisuću rudara, no danas ih ima tek stotinjak. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tatjana (@tttrotter)

U posljednje vrijeme, podzemni grad privlači pažnju iz novog razloga: Zbog hibridnog energetskog projekta. Tako  tvornica obnovljivih izvora energije u gradu čak 70 posto energije potrebne za napajanje grada proizvodi koristeći sunce i vjetar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jane ☾ (@copperferndesigns)

Na mjestu gdje se temperature ljeti penju na 53 °C, čistiji izvori energije omogućavaju da se smanji emisija dima i topline dizelskog goriva koje se nekad koristilo za napajanje grada. Tako nakon što je desetljećima privlačio stanovnike zbog rudnika opala, danas Coober Pedy privlači nove stanovnike zbog svoje samoodrživosti, prenosi BBC Travel. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message