Lifestyle

Komentari 8

Talentirana gimnazijalka Meri radi predivan nakit od gline

Talentirana gimnazijalka Meri radi predivan nakit od gline

Kad završi sa školskim zadacima i ne trenira gimnastiku, 15-godišnja Meri se posvećuje izradi naušnica. Za jedne joj treba sat vremena, ali mora čekati i da se ispeku

Meri Flatscher (15) gimnazijalka je koja je nedavno počela izrađivati nakit Clay by Meri, pa je pod istim nazivom možete pronaći i na Instagramu. Zasad joj je ručna izrada samo razbibriga od škole.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Počela sam ga izrađivati za mamu, tetu, sestrične i prijateljice, a poslije su me svi počeli hvaliti i poticati me da radim još više - govori nam Meri.

Materijal od kojeg radi nakit je polimerna glina, pa je odlučila to iskoristiti i za ime brenda. Njene naušnice najčešće kupuju prijateljice, ali kaže nam da bude tu i tamo netko tko joj se javi na Instagram i raspituje se o njezinu nakitu. 

Inspiraciju uglavnom pronađe na Pinterestu, a kada pronađe što joj se sviđa u svoje malene vrijedne ruke uzima polimernu glinu i kreće u proces izrade. Prvo razvalja, izmodelira, izreže glinu te ju priprema za pečenje jer je glinu potrebno peći oko pola sata.

- Nekada je potrebno i manje, sve zavisi od oblika, debljine, boje - objašnjava nam Meri. Slijedi brušenje kako bi izravnala rubove, ponekad glinu i nalakira kako bi se finalni proizvod sjajio. Onda je vrijeme za bušenje rupa za kukice i kopčice. Skromna Meri odlučila je kako će cijene njezinih naušnica biti između 25 i 50 kuna.

- Sve ovisi o veličini i detaljima koji se nalaze na naušnicama - kaže učenica prvog razreda Matematičke gimnazije u Osijeku. 

U školi joj je, kaže nam, dobro, ali ponekad joj bude naporno zbog obaveza, a čim uhvati vremena Meri vrijedno izrađuje naušnice. Vrijeme koje joj je potrebno za izradu jednog para ovisi o tome što se nalazi na njima. 

- Za one naušnice koje imaju više detalja potrebno mi je sat vremena, a nakon pečenja otprilike isto toliko, dok sve izbrusim i dovršim - govori. 

Ljubav prema umjetnosti, a slobodno možemo reći i talent, nesumnjivo dolazi od bake i djede. Njezin djed, Stanko Grubača, bio je slikar, grafičar i dizajner, čija djela i danas krase mnoge domove.

- Baka Branka i djed Stanko čuvali su me kao djevojčicu, poslije vrtića, i djed je odmah primijetio moj interes i dar za likovnost. Naravno da ga je odlučio dodatno poticati i razvijati, pa je njegov atelje postao i moja likovna radionica i igraonica. Baka i djed, ali i ostatak obitelji, za rođendane i blagdane najčešće su mi kupovali različite kreativne setove jer sam oduvijek voljela izrađivati nešto svojim rukama, kreirati, osmišljavati, crtati - kaže Meri, koja trenira i gimnastiku osam godina.

Ispričala nam je i kako se jednom prilikom prijavila na natjecanje ReArt festivala, gdje je imala zadatak nacrtati zastavicu na platnu, pa je njome osvojila prvo mjesto od 5. do 8. razreda.

- To je zatim visilo na osječkoj Promenadi. Bila sam jako ponosna - kaže Meri. Mama Mirela, tata Marko i brat Maroje jako su ponosni na nju. I sestrična Marta dio je ove priče koja ju je inspirirala za njegovanje ovoga prekrasnog hobija.

Najčitaniji članci