Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Tehnološke boljke: SMS-vrat, Blackberry-palac i Wii-zglob

Tehnološke boljke: SMS-vrat, Blackberry-palac i Wii-zglob
1

Za svaku treću čitalačku glavobolju kriv je "Harry Potter", a tehnologija izaziva i SMS-vrat te Wii-zglob, a liječnici savjetuju češće stanke i puno razgibavanja

VIDEO

Zbog uzbudljivih knjiga koje se čitaju u dahu među djecom koja nisu navikla na štiva od nekoliko stotina stranica sve je više tenzijskih glavobolja, objavio je prestižni New England Journal of Medicine, a za svaku treću glavobolju krivac je popularni "Harry Potter". 

Knjige o malom čarobnjaku u prosjeku sadrže i po 250.000 riječi, a djeca, ali i odrasli, čitaju ih satima. Pritom dugo sjede glavom prema naprijed pa prekomjerno opterećuju vratnu kralježnicu, a raste napetost mišića. To uzrokuje glavobolje, koje nestanu dan-dva nakon što se prestane s čitanjem. 

No i nove tehnologije uzrokuju slične tegobe. Tako su među korisnicima mobitela sve učestaliji bolovi u vratu, ramenima, rukama i zapešću, i to zbog dugotrajnog saginjanja i gledanja u ekran tijekom tipkanja poruka. Ovaj su sindrom američki kiropraktičari nazvali “SMS-vrat”, a ako se zanemaruje i ne liječi, može uzrokovati trajne posljedice poput artritisa i degeneracije mišića. Liječnici stoga preporučuju česte pauze tijekom tipkanja, kao i čitanja opsežnih knjiga. 

Slušalicama se oštećuje sluh

Glasno i dugo slušanje glazbe putem slušalica može oštetiti sluh. Bolje je ne rabiti ih dulje od sat na dan i tiše od 40 dB. A zbog slušalica su se i utrostručile nesreće s pješacima jer su zbog glazbe suviše dekoncentrirani. 

Pravi kut gledanja ipada smanjuje bolove u ramenu

Zbog nezgodnog tipkanja palcem i istezanja mišića mogu nastati bol, naticanje i nedostatak osjeta u palcu. Takve “blackberry-palce” možete spriječiti tako da što češće uzimate pauze između tipkanja. 

Kabel oko zgloba na Nintendo Wii-ju isteže ligamente

Dok se daljinski Nintendo Wii-ja nije pričvršćivao čičkom za zglob, igrači su udarali predmete oko sebe. Danas se vrpca omotava, što može istegnuti mišiće i ligamente. 

Zglobovi se mogu ojačati 

Ako pretjerujete u igranju Nintenda i zbog toga vas bole zglobovi, ojačat ćete ih vježbama istezanja i dizanjem utega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...