Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tereza Alabanda: Bez ljubavi, nema ništa, ni violine, niti torte

Tereza Alabanda: Bez ljubavi, nema ništa, ni violine, niti torte
4

Zaljubljenicu u slastice i bivšu violinisticu, Terezu Alabandu, chef Jozef Oseli, poznatiji kao Titov butler, vodio je u gastronomsku ekspediciju po Dubaiju

VIDEO

Dvadeset i pet godina svoga života sam posvetila isključivo violini. Isprobala sam život profesionalnog orkestralnog glazbenika, estradu, festivale, snimanja, gaže i glazbenu pedagogiju. Sve su to to vrijeme slastice bile podjednako snažna, ali zanemarena ljubav. Prije četiri godine došao je trenutak kad sam odlučila sve potencijale posvetiti samo toj ljubavi. Apsolutno sam sretna zbog toga, kaže Tereza Alabanda (32). 

Akademskoj glazbenici violina ne nedostaje. Ističe kako je to bilo prekrasno razdoblje njezina života koje je završeno. Njezina umjetnička energija je usmjerena na kreiranje slastica i u tome nalazi umjetničku kompenzaciju. 

- Iskustvo koje imam iz glazbe mnogo mi pomaže u radu jer princip je zapravo isti, a to je da vježba čini majstora. Godinama sam svakoga dana, bez iznimke, vježbala violinu po pet sati. Bez ljubavi nema ništa, ni violine, niti pjenjače! - govori bivša violinistica splitskog HNK. Splićanku je zainteresirao natječaj Privatne ugostiteljske škole Wallner, koja je tražila kandidata za profesora slastičarstva. Poslali su je na edukaciju u London u svjetski poznati kulinarski centar Le Cordon Bleu. 

U Londonu sam učila od slavne slastičarke Julie Walsh, čije torte obožava i kraljica Elizabeta

- Učila me slavna slastičarka Julie Walsh koja je kreirala tortu za stoti rođendan Elizabete, Kraljice majke. Bila sam uzbuđena kad sam doznala da će mi biti profesorica, a još više kad sam joj asistirala na ispitima za studente drugog i trećeg stupnja. Gledala sam tu majstoricu na djelu i nastojala dokučiti što rade njezine čarobne ruke - istaknula je Tereza. Život u Londonu ju je fascinira multikulturalnošću. Živjela je u centru u tihoj ulici s vrtovima, čistim pločnicima i ljubaznim susjedima, a odmah iz ugla čekao ju je drukčiji grad, prepun neprekidnih kolona automobila i autobusa, stotina prodavaonica, restorana, pubova te bučnih klubova. Obožavala je lunjati po starim londonskim robnim kućama Fortnum & Mason i Harrods, gdje je prvi put ušla u legendarnu slastičarnicu Ladurée, te se počastila vrhunskom čokoladnom kockom koja se pojede u četiri zalogaja, a stoji 60 kuna. Drugi i treći stupanj iste akademije završila je u Parizu, kolijevci glasovitog francuskog slastičarstva, gdje je i diplomirala. 

- U Parizu sam najviše istraživala slastičarnice poput slavne Ladurée i Angeline, poznatoj po vrućoj čokoladi s tučenim slatkim vrhnjem i kolaču od vanilije i kesten pirea. Bila sam i kod Patricka Rogera, glasovitog pariškog čokolatijera i nositelja najveće titule u slastičarstvu, zvanja MOF! To znači biti najbolji od najboljih, a jedino francuski predsjednik titulu dobiva s dužnošću. Svi je ostali moraju zaraditi pobjedom na najtežem natjecanju kuhara i slastičara na svijetu - hvali se Alabanda. Od brojnih edukacija po svijetu Dubai joj je bio poseban. U gastronomsku ekspediciju po desetak hotela vodio ju je međunarodni klunarski sudac i chef Jozef Oseli, poznat kao butler Josipa Broza Tita.  

- Drag je gospodin i sjajan učitelj. Pravo je vrelo znanja i iskustva, živa enciklopedija slastičarstva. Odveo nas je i u kuhinju poznatog hotela sa sedam zvijezdica Burj Al Arab. Glavnog je pastry chefa naučio pripremiti kremšnite, koje on zove kremne rezine, prema receptu cara Franje Josipa. Tito je, ipak, najviše volio štrudlu od jabuka ili sira - kaže Tereza, koja sad radi u splitskoj slastičarni Crème de la Crème. Ističe kako je Burj Al Arab raj za kuhare i slastičare jer rade s vrhunskim strojevima i alatima u kuhinji, o kojima ona može samo čitati u stručnim časopisima.

U Dubaiju sam upoznala divnog Josefa Oselija, Titova butlera koji je slastičare tamo učio  pripremati kremšnite  

- Imaju i najbolje i najegozotičnije namirnice na svijetu, a majstori od njih prava kulinarska čuda. Gost u bilo koje doba u kuhinji može zatražiti što mu se prohtije, i to će odmah dobiti. Godišnje se tamo pojede pet kilograma čistog jestivog 24-karatnoga zlata - opisuje predavačica na splitskoj školi kulinarstva Olive allegre. Svojim učenicima stalno ponavlja da se bave slastičarstvom isključivo ako svakog svojeg budnog trenutka razmišljaju samo o tome. 

- Zašto? Zato što je to težak posao koji zahtijeva potpunu predanost. Vjerovali ili ne, osjeti se kada slasticu sprema netko tko ju ne voli - dodaje Alabanda kojoj je omiljeni kolač tiramisu. Najponosnija je na svoju autorsku Vienna, koja je hit među ljubiteljima slastičarnice gdje radi. To je, smatra, zbog sočnog čokoladnog biskvita s lješnjacima i bogate čokoladne ganache-kreme od nekoliko vrsta čokolade, slatkog vrhnja i maslaca, a sve je preliveno sjajnom čokoladnom glazurom. Tereza se namjerava stalno usavršavati u cijelom svijetu gdje je stekla mnogo prijatelja među kolegama. 

- Želja mi je razmjenjivati iskustava i trenutačno radim jedan velik projekt, ali detalje u ovom trenutku ne bih iznosila - kaže tajanstveno Tereza. 

Torta ‘Dalmatinska kuća’za mladence

Tereza je za mladence iz Dalmacije nekoliko sati radila svadbenu tortu. U tri faze izrade morala je prvo složiti biskvit, a zatim ga obložiti fondanom, masom koja se dobiva kuhanjem šećera, vode i glukoze na 115°C

Tiramisu s malinama i kupinama u čašicama

Sastojci: (za 10 čaša) Dvadeset piškota, 200 ml Jakog espressa bez šećera, Amaretto po želji, 500 g Mascarponea, 100 g Šećera, 100 g Žumanjaka, 150 g Bjelanjaka

Priprema: Tući žumanjke s pola količine šećera dok ne postanu pjenasti. Smjesi žumanjaka i šećera dodati mascarpone i dobro izmiješati. Istući bjelanjke sa šećerom. Snijeg od bjelanjaka gumenom lopaticom umiješajte u smjesu mascarponea. Razlomite piškote na manje komade, umočite ih u mješavinu tople kave i likera i stavite na dno čašica. Preko piškota stavite polovicu kreme. Ponovite postupak s ostatkom piškota i složite ih na kremu. Preko drugog sloja piškota stavite ostatak kreme od mascarponea. Pospite tiramisu gorkim kakaom u prahu i dekorirajte malinama i kupinama te komadićima čokolade.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje