Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Test krvi koji rak dojke otkriva 5 godina prije pojave simptoma

Test krvi koji rak dojke otkriva 5 godina prije pojave simptoma
1

Uspjeli smo detektirati rak s priličnom točnošću prepoznavanjem tih autoantitijela u krvi. No, potreban je daljnji razvoj i potvrda ovog testiranja, rekla je istraživačica Daniyah Alfattani

VIDEO

Stanice raka proizvode proteine koje nazivamo - antigeni, a oni pak pokreću tijelo na stvaranje antitijela usmjerenih protiv njih, tzv. autoantitijela. Upravo to, smatraju istraživači sa Sveučilišta u Nottingham u Velikoj Britaniji, može ukazati postoje li pokazatelji raka u krvi.

Naime, ti antigeni povezani s tumorima (TAAs - Tumor Associated Antigens) su dobri pokazatelji raka, a istraživači su u pilot projektu razvili panele TAAs-a koji su već povezani s rakom dojke kako bi otkrili postoje li ili ne autoantitijela protiv njih u uzorcima krvi uzetih od žena. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

08:07

Istraživači tvrde da bi njihova metoda možda mogla otkriti rak dojke i do pet godina prije pojave bilo kakvih kliničkih simptoma. Radi se o krvnoj pretrazi kojom se zapravo identificira imunološki odgovor tijela na tvari koje proizvode tumorske stanice. Istraživanje su predstavili na NCRI konferenciji o raku u nedjelju.

Mladenka preživjela rak dojke pa dobila besplatno vjenčanje
Mladenka preživjela rak dojke pa dobila besplatno vjenčanje

Tijekom pilot studije istraživači, koji su dio Centra izvrsnosti za autoimunost u karcinomu (CEAC) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Nottinghamu, uzeli su uzorke krvi od 90 pacijentica koje imaju rak dojke u vrijeme kada im je postavljena dijagnoza te su ih uspoređivali s uzorcima uzetim od 90 pacijenata koje karcinom dojke nemaju bez karcinoma dojke (kontrolna skupina).

Tijekom istraživanja su koristili tehnologiju skrininga (protein mikrorasta) koji im je omogućio da brzo analiziraju uzorke krvi na prisustvo autoantitijela protiv 40 TAAs-a povezanih s rakom dojke, te na 27 TAAs-a za koje se nije znalo da su povezani s bolešću.

- Uspjeli smo detektirati rak s priličnom točnošću prepoznavanjem tih autoantitijela u krvi. No, potreban je daljnji razvoj i potvrda ovog testiranja. Međutim, ovi rezultati su ohrabrujući i ukazuju na to da je moguće otkriti signal na rani karcinom dojke. Nakon što poboljšamo točnost testa, tada se otvara mogućnost korištenja jednostavnog krvnog testiranja za poboljšanje ranog otkrivanja raka dojke - rekla je Daniyah Alfattani koja je sudjelovala u istraživanju.

Trnu vam ruke i noge? Naučite kako si možete sami pomoći
Trnu vam ruke i noge? Naučite kako si možete sami pomoći

Dodala je kako sada proučavaju uzorke od 800 pacijentica te da ona i njezini kolege procjenjuju kako bi ovaj test mogao biti dostupan ženama za nekih četiri do pet godina uz pretpostavku da im bude omogućen potpuno financirani razvojni program.

Sličan test na rak pluća trenutno se ispituje u Škotskoj, a u istraživanju sudjeluje 12.000 ljudi koji su pod visokim rizikom od razvoja bolesti jer su pušači. Istraživači provode slične testove i u slučajevima drugih oblika raka - gušterače, debelog crijeva i jetre.

- Test krvi koji bi mogao otkriti bilo koji od ovih karcinoma u ranoj fazi je primarni cilj našeg rada i istraživanja - rekla je Daniyah Alfattani, a prenosi sciencedaily.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite