Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Testirajte zdravlje kod kuće: Samopregled vas može spasiti

Testirajte zdravlje kod kuće: Samopregled vas može spasiti
1

Na godinu od raka dojke u Hrvatskoj oboli između 2300 i 2400 žena, a četvrtina umre zbog prekasne dijagnoze, listopad je posvećen borbi protiv opake bolesti

VIDEO

Od karcinoma dojke u Hrvatskoj oboli svaka 11. žena. Samo lani su od njega umrle 983 žene te je to peti najčešći uzrok smrti žena. 

- Na godinu od raka dojke u Hrvatskoj oboli između 2300 i 2400 žena, a od 25 do 30 posto njih umre. Uzrok te visoke stope smrtnosti su otkrivanje bolesti u kasnijoj fazi te promjena biologije tumora. Stoga bi s prvim ultrazvučnim pregledima trebalo početi rano, već s 20 godina, a žene nakon 40-e trebale bi redovito ići na mamografiju. Iako to nije univerzalno pravilo, mamografski bi pregled trebalo napraviti jedanput u dvije godine, a ultrazvučni svake godine - pojasnila je dr. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije. 

Opseg struka veći od 89 cm kod žena, a 100 cm kod muškaraca povećava rizik od srčanih bolesti

Čimbenika rizika za ovu opaku bolest je mnogo, a najvažniji i najsnažniji jest dob. Opasnost od pojave raka povećava se značajnije nakon 40-e, a najveća je u žena u dobi od 50 do 70 godina. Rizik od obolijevanja veći je i kod žena čije su majke, sestre ili tete oboljele od nekog oblika raka dojke i jajnika, a osim genetike opasnost povećavaju i hormonske terapije, alkohol te suvišni kilogrami.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Malo je vjerojatno da ćemo u skorijoj budućnosti značajnije smanjiti broj novooboljelih žena, ali pregledima možemo postići da se bolest otkrije u početnoj fazi dok još nije uzela maha - kaže dr. Sušac. Osim liječničkog pregleda i preventivni je samopregled od iznimne važnosti. Rano otkrivanje raka može spasiti život jer su, uz odgovarajuće liječenje, šanse za preživljavanje ili čak i izlječenje vrlo velike.

Ciklus određuje najbolje vrijeme za samopregled

Samopregled je iznimno važan u otkrivanju karcinoma dojke, stoga ga treba provoditi redovito. Bit samopregleda je zapamtiti strukturu dojki jer tad ćete moći uočiti i najsitnije promjene na njima. Samopregled provodite prije kraja ili neposredno poslije menstruacije kad se dojke opuste. Napipate li kvržicu, obavijestite o tome liječnika.

1. Korak

Pogledajte dobro dojke u zrcalu, posebno izgled kože i bradavica.

2. Korak

Testirajte gipkost dojki pri podizanju ruku te elastičnost i izgled kože kad ih pomičete u raznim smjerovima. 

3. Korak

Pri pregledu desne dojke desnu ruku podignite iznad glave, a lijevu ruku stavite iznad bradavice te pomičite dojku.

4. Korak

Pratite ima li promjena na koži dojke dok je pomičete, napinje li se koža preko nečega ili je nešto povlači.

5. Korak

Namažite grudi uljem, spojite prste te ispipajte dojke u sjedećem i ležećem položaju - desnom rukom lijevu i obrnuto. 

6. Korak

Pri samopregledu desne dojke desnu ruku najprije stavite bočno uz tijelo pa je podignite iznad glave.

Sistematski u dnevnom boravku

Od problema s kralježnicom pate četiri od pet osoba, stoga na vrijeme provjerite u kakvom su stanju vaša leđa. 

Stanite ravno, a potom se savijte u struku prema natrag koliko najviše možete. To će pojačati kontakt između kralježaka, kostiju i zglobova. Osjetite li jaki bol u leđima odmah ili sljedećeg dana kad se budete ustajali iz kreveta ili sa stolca, vrijeme je za detaljniji pregled kralježnice koji će pokazati ima li potrebe za fizioterapijom ili injekcijama steroida koje smanjuju upalu. 

Kućni zdravstveni testovi mogu otkriti i pojedinosti o zdravlju očiju, pluća, crijeva, pa čak i radu štitnjače, te su korisna preventiva, no imajte na umu da, čak i ako ispadne sve u redu, oni ipak ne mogu zamijeniti redovit sistematski pregled kod liječnika. 

I razgovor ‘tjera’ pluća da brže rade

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stube dok razgovarate s prijateljem. Vježbanje potiče pluća da rade brže, no ako pri ovom testu ostanete bez daha, odnosno ako disanje postane otežano ili se ubrza toliko da vam je nelagodno, vrijeme je da posjetite liječnika, savjetuje dr. Stephen Spiro. Razgovor tijekom penjanja dodatno opterećuje pluća.

Kuckanje žlicom provjerava kada otići liječniku

Ispružite ruke s dlanovima prema dolje te stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitnjača proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li premalo hormona, usporavaju se refleksi. Stavite potkoljenicu jedne na koljeno druge noge te je ispružite i kucnite Ahilovu tetivu žlicom da provjerite reflekse. 

Rad crijeva se ispituje kukuruzom

Usporen rad crijeva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa te rjeđe tumora debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sustav, pojedite malo slatkoga kukuruza. Njegova je žuta ljuska neprobavljiva te ćete moći izmjeriti vrijeme probavljanja. Ako se kukuruz zadržao dulje od 72 sata, probava je prespora.

Kome je kucnuo čas za posjet liječniku?

Sluh sa starenjem polako ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvu je trenutačno stanju vaš sluh, sve što vam je potrebno su ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. 

Ostajete li bez daha dok se penjete stubama, prekontrolirajte rad pluća 

Jedno uho dobro začepite prstom, a pokraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje sata te ga potom polako udaljavajte od uha. Otkucaje sata trebali biste čuti i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je ručni sat za cijelu duljinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno uho, isto ponovite i s drugim. Nemate li prikladan ručni sat, zamolite nekog od ukućana da vam nešto šapne. Ako je vaš sluh u redu, šapat biste trebali čuti i kad se šaptač udalji 30-ak cm. Padne li vaš sluh na testu, to je znak da slabi te obvezno posjetite liječnika. 

- Krivci za oslabljen sluh mogu biti i infekcija uha, ospice, zaušnjaci, meningitis te oštećenja nastala zbog prevelike buke - pojašnjava dr. George Murty, američki specijalist za uho, grlo i nos. 

Kako biste na vrijeme otkrili probleme sa sluhom kod predškolskog djeteta, primijenite opisani test sa satom ili pokažite djetetu sliku na kojoj je više različitih predmeta. Potom, ne gledajući u njega kako vam ne bi čitalo s usana, pitajte dijete normalnim glasom vidi li na slici određeni predmet. A kako bi na vrijeme spriječili prijevremeni gubitak sluha, oprezno s MP3 playerom i iPodom. Ne samo da, ako ih slušate dugo i glasno, mogu oštetiti sluh nego su često pravo leglo bakterija koje mogu izazvati upale. 

I televizija je dobar test kvalitete sluha

Kako biste ustanovili kakav je vaš sluh, zapitajte se tražite li često sugovornika da ponovi što je rekao. Je li vam teško pratiti razgovor u punom restoranu? Imate li teškoća s razumijevanjem dok razgovarate telefonski ili slušate TV? Mislite li često da vaši sugovornici ne izgovaraju riječi jasno - to može biti pokazatelj da ne čujete dobro visoke frekvencije. 

Testirajte se i na internetu 

Na internetu možete pronaći testove za sluh. Temelje se na emitiranju zvukova različitih frekvencija da biste utvrdili koje od njih čujete, a koje ne. Pokaže li test da sluh slabi, obratite se liječniku.

Dodir nosa otkriva rad mozga

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjednite nasuprot prijatelju. Slijedite očima njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknuti svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

Udaranjem ritma ispitajte srce 

Nepravilan rad srca znači pet puta veću vjerojatnost od udara. Da biste ispitali ritam srca, ispružite ruku dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na zapešće. Kad osjetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca minutu. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

S usana čitaj rad slezene

Bilo kakva hormonalna promjena prvo će se vidjeti na licu, a ako se promjene uvijek pojavljuju između obrva - jetra ne radi kako treba.

Prema kineskoj medicini, već stoljećima se promjene na koži lica povezuju s bolestima mnogih organa poput jetara, slezene, mjehura... Pojavljuju li se prištići uvijek na sredini obraza, liječnica Hannah Yang iz Londona savjetuje da pozornost treba obratiti na dišni sustav. Dodaje kako će zbog toga pušači i astmatičari prilično često će imati popucale kapilare na obrazima.

- Sve što će ‘raširiti’ dišni sustav pomoći će vam. Probajte s meditacijom, vježbama disanja i tjelovježbom - kaže. Krvarenje desni prvi je znak problema s kiselinom u želucu, a suha i točkasta usta upućuju na dehidraciju. Nakon pijenja alkohola sve će se promjene vidjeti na čelu, a prema drevnoj kineskoj medicini, crvenilo na licu upućuje i na emocionalne probleme poput ljutnje. 

Čelo pokazuje probavu

Sredina čela centar je za tanko crijevo, mjehur i srce. Crvenilo i začepljenost pora signaliziraju probleme s probavnim traktom. 

Obrazi se vežu s kisikom

Promjene na obrazima povezane su s respiratornim sustavom. Tijelo žudi za kisikom, pa radite vježbe disanja, savjetuju liječnici.

Rad jetara vidi se među obrvama

Između obrva - područja povezanog s jetrima, crvenilo i druge promjene pojavit će se nakon unosa velike količine toksina poput alkohola. 

Točkice oko usta znak su problema s crijevom 

Točkice i promjena boje kože oko i na usnama znak su problema s trbuhom, probavnim sustavom, debelim crijevom i slezenom.

Brada upozorava na bolesti bubrega

Svaka promjena na bubrezima ili mjehuru vidjet će se na bradi. Pojavljuju li vam se prištevi na bradi uvijek na istome mjestu, obratite pozornost na bubrege. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru