Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Testirali smo: Salate od tune sadrže više povrća nego ribe

Testirali smo: Salate od tune sadrže više povrća nego ribe
10

Svježa tuna je dobar izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina, no njihov dobar dio izgubi se konzerviranjem. Osim toga, u neto sadržaju od 160 grama u konzervi, tune je samo 35 grama

VIDEO

Ove salate zovu meksičkima jer je tuni dodano povrće koje često nalazimo u meksičkim jelima, a to su grah, kukuruz, mrkva, paprika i luk. Začinjene su čilijem koji daje karakterističnu ljutinu. Salati je dodano meso tune te je sve začinjeno uljem i solju.

Tune je u analiziranim salatama malo više od 20 posto, a to znači da je ima oko 35 grama u konzervi, čiji je neto sadržaj 160 grama. Meso tune je namirnica bogata visoko vrijednim proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Njih smatraju čuvarima zdravlja srca te djeluju protuupalno i antioksidativno. Međutim, tuna može sadržavati i velike količine histamina i žive, što ovisi i o samoj vrsti tune. Histamin je tvar koju prirodno proizvode bakterije kad je riba ostavljena na sobnoj temperature dulje ili nije prikladno zamrznuta nakon što je ulovljena. Živa, izmedu ostalog, ometa rad probavnog sustava.

Zbog žive i histamina trudnice bi trebale izbjegavati tunu i proizvode od tune. Svježa tuna dobar je izvor blagotovornih omega-3 masnih kiselina, no njihov dobar dio gubi se konzerviranjem pa ih tuna u konzervi ne sadrži mnogo.

Analizirane konzerve u prosjeku sadrže oko 50 posto “meksičkog” povrća u različitim udjelima (iako neke sadrže manje). To su, kako smo već naveli, crveni grah, paprika, kukuruz, mrkva i luk. U konzervi od 160 grama tako možemo pronaći oko 80 grama povrća što je jedna od preporučenih dnevnih pet porcija povrća.

Budući da je riječ o salatama, dodano im je biljno ulje, i to suncokretovo, sojino ili repičino. Ova ulja bogata su nezasićenim masnim kiselinama. Tako suncokretovo ulje obiluje omega-6 masnim kiselinama za koje se smatra da potiču upalne procese u organizmu. Njihova negativnog djelovanja ne trebamo se bojati ako uz njih konzumiramo dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Suncokretovo ulje bogato je vitaminom E koji djeluje antioksidativno. Sličnog sastava je i sojino ulje, dok repičino sadrži veće količine mononezasićenih te omega-3 masnih kiselina.

Neke od analiziranih salata s tunom sadrže još samo sol. Ima je između grama i grama i pol na 100 grama što se smatra umjerenom do velikom količinom. U drugima su rajčica, šećer, prirodni zgušnjivači, arome i bojila.

Samo je Evina proizvedena u Hrvatskoj

Od šest analiziranih salata od tune s meksičkim povrćem, Ultra i Despar stižu iz Španjolske. Sparova konzerva proizvedena je u Francuskoj, ona iz Plodina u Vijetnamu, a Rio mare u Italiji. Evinu za Podravku radi tvornica Ostrea iz Stankovaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku