Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Tijelo drhti zbog spavanja u nezgodnom položaju i vježbe

Drhtanje tijela povezuje se s naglim padom krvnog tlaka, a trzaji u nogama posljedica su manjka željeza dok titranje vjeđa uzrokuju umor i predugo gledanje u računalo

Fotolia
Foto: Fotolia

Ako vam se šake tresu dok držite komad papira, riječ je samo o psihološkom drhtanju. Ovaj problem imamo svi, a posljedica je stresa i nedostatka sna koji uzrokuju navalu adrenalina. No u nekim slučajevima drhtanje mogu izazvati inhalatori za astmu. Ublažiti ga možete tako da smanjite unos kofeina, tvrdi dr. Raj Kapoor neurolog iz Bolnice za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu. 

Osim toga, drhtanje šaka povezuje se s Parkinsonovom bolesti i ataksijom, bolesti koja upućuje na multiplu sklerozu, piše Daily Mail

Za razliku od drhtanja šaka, drhtanje ruku češće pogađa ljude starije od 40 godina. U velikom broju slučajeva je riječ o lošoj "vezi" između mišića i mozga. U tom slučaju, dio mozga zadužen za mišiće ne dobiva prave informacije pa ne može kontrolirati ruke. Stanje se ne može izliječiti, ali može se ublažiti beta blokatorima uz strogi nadzor liječnika. Beta blokatori smanjuju navalu adrenalina, a samim time i drhtanje, objasnio je dr. Simon Shields iz britanske Sveučilišne bolnice u Norwichu. 

Trzaji u nogama

Trzanje u snu zapravo je sindrom nemirnih nogu. Simptomi se uglavnom javljaju ili pogoršavaju tijekom večernjih sati, a mogu trajati od 20 do 40 sekundi. Jedan od mogućih uzroka je nedostatak željeza koji je mozgu potreban kako bi kontrolirao pokrete. Izbjegavanje kofeina i tableta protiv bolova smanjuje trzaje u 60 posto slučajeva, a privremeno ih može ublažiti masaža i stavljanje hladnih obloga, napomenuo je dr. Shields. 

Trzanje jedne strane lica

Trzanje jedne strane lica uzrokuju krvne žile koje pritišću živce. Stres i umor mogu pogoršati stanje, a pomažu odmaranje, meditacija i opuštanje. U iznimnim slučajevima potrebna je operacija koja će osloboditi živac, objasnio je dr. Shields. No trzanje ponekad može upućivati na Bellovu parezu ili parezu facijalis, odnosu paralizu jedne strane lica.  

Drhtanje cijelog tijela

Drhtanje cijelog tijela znak je naglog pada krvnog tlaka, a može ga uzrokovati dijeta ili glad. Tijelo da bi ublažilo glad "pumpa" adrenalin što uzrokuje tremor. Drhtanje prati i pretjerano znojenje, a stanje se može popraviti hranom. 

Titranje vjeđa

Umor i gledanje u ekran računala uzrokuje titranje vjeđa, a pojavljuje se uz manje prekide nekoliko dana. U nekim slučajevima titranje se pojavljuje zbog prljavštine koja iritira oko, a ovaj je problem čest kod ljudi koji pate od migrena. U slučaju migrena najbolje je izbjegavati kofein i tablete protiv bolova, tvrdi Andrew Lotery, profesor oftalmologije sa Sveučilišta Southampton. 

Osim toga, titranje vjeđa povezuje se s blefarospazmom, bolesti koja uzrokuje nekontrolirano grčenje i titranje. Najčešće pogađa ljude u dobi od 50 do 70 godina. Može se liječiti botoksom. 

Podrhtavanje glave

Naginjanje vrata može biti posljedica spavanja u nezgodnom položaju, nepravilnog držanja ili ozljede. Pokušaj ispravljanja vrata može uzrokovati drhtanje glave, a takvo stanje naziva se cervikalna distonija. Ona se povezuje i s blefarospazmom i drhtanjem glasnica. Ublažiti ga mogu tretmani botoksom svaka tri do četiri mjeseca. 

Drhtanje nakon vježbanja

Drhtanje nakon vježbanja ili fascikulacija najčešće utječe na ruke koje se tresu zbog prevelikog napora i umora mišića. U nekim slučajevima tremor mogu potaknuti trbušnjaci i čučnjevi, objasnio je dr. Roger Henderson. 

Iako točan uzrok još uvijek nije poznat, istraživanja su pokazala da do drhtanja dolazi zbog nakupljanja mliječne kiseline u mišićima. Upravo je zbog toga mišićima potreban odmor od najmanje dva dana, dodao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message