Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tijelo u brojkama: Za debljanje treba 3 sata, a začeće 30 min

Tijelo u brojkama: Za debljanje treba 3 sata, a začeće 30 min
1

Sve je u tijelu savršeno programirano - od procesa probave, rasta noktiju, debljanja, začeća, zacjeljivanja rana, zamjene krvi, pa čak i pretvaranja tekućine u urin

VIDEO

Ljudsko tijelo savršeno je uigrani mehanizam koji funkcionira na principu primanja i slanja signala za sljedeće radnje, piše Daily Mail. Tako primjerice nakon što pojedemo hranu, ona će biti u želucu tri sekunde nakon gutanja, no ona će se probavljati još naredna 24 sata u tijelu.

- Veći obrok s visokim udjelom masnoća teže se probavlja, no jedna večera s pečenim namirnicama će u prosjeku biti u želucu oko dva do tri sata - objašnjava dr. Anton Emmanuel iz Sveučilišne bolnice u Londonu. 

Čim hrana dođe u želudac, raspada se u manje čestice uz pomoć želučane kiseline, a nakon toga nekoliko sati putuje kroz tanko crijevo gdje se dodatno probavlja, a hranjive tvari se apsorbiraju u krvotok. Tamo ostaje još dva do tri sata prije ulaska u debelo crijevo, gdje se iz hrane izvlači voda i sol. 

- U idućih 20-ak sati hrana putuje kroz debelo crijevo, pa probava u prosjeku traje od 16 do 30 sati - dodaje dr. Emmanuel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrijeme probave pojedinačnih namirnica varira pa se tako ostaci kompleksne hrane poput hamburgera u crijevima mogu naći i do tri dana nakon jela dok se primjerice voće kompletno probavi kroz sat vremena.

Dok muškarci u pravilu brže probavljaju hranu, kod žena su probavni enzimi slabiji pa i probava dulje traje. Također, vrijeme probave se produljuje kako starimo, a na samu brzinu utječe i raspoloženje.

Rane zarastaju i do dvije godine

Potrebno je oko dvije godine kako bi se tkivo potpuno oporavilo nakon duboke rane, primjerice nakon operacije. Međutim, proces zacjeljivanja počinje već u sekundama nakon ranjavanja jer se krvne žile sužavaju kako bi smanjile dotok krvi i spriječile iskrvarenje. Na jednak način formiraju se i krvni ugrušci. Različite supstance poput minerala kalcija, vitamina K i proteina fibrinogena formiraju "mrežicu" trombocita koja sprečava krvarenje.

Tri tjedna nakon ozljede na zatvorenoj rani se formira ožiljak, a sljedeće dvije godine ožiljkasto tkivo zacjeljuje. Postaje sve tvrđe iako njegova boja blijedi, a naposljetku će imati oko 80 posto snage normalne kože. Različita stanja poput dijabetesa, nedostatka vitamina C i lijekova mogu usporiti zarastanje. Rane također sporije zarastaju starijim ljudima i onima s apnejom jer imaju manje razine kisika u organizmu, objašnjavaju stručnjaci.

Udebljati se može u roku od tri sata

Oko tri sata je potrebno da bi masnoća doprla do struka nakon bogatog obroka, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Oxford. Ako obrok sadrži ukupno oko 30 grama masnoća, nakon tri sata na struk će se odložiti oko dvije do tri male žličice masnoće. To je privremena zaliha koju tijelo stvara, a koje će potrošiti kao izvor energije. Naravno, ono se neće trošiti ako čovjek konstantno jede više nego što njegovo tijelo zahtijeva, zbog čega će se kilogrami akumulirati. 

Pola litre krvi se zamijeni u roku od šest tjedana

Nakon gubitka ili doniranja pola litre krvi, potrebno je oko 24 sata kako bi se zamijenila plazma, no potrebno je puno duže da bi se stvorila crvena krvna zrnca. Proces započinje u bubrezima, gdje peritubularne stanice dobivaju signal manjka kisika u krvi koje prenose eritrociti. Tada počinju lučiti eritropoetin, protein koji putuje do koštane srži da bi se pokrenula proizvodnja matičnih stanica. Muškarci koji doniraju krv trebaju pričekati minimalno 12 tjedana, a žene 16 tjedana prije nego je mogu ponovno darovati.

Začeće je gotovo za 30 minuta

Potrebno je oko pola sata kako bi sperma doputovala od vrata maternice do jajovoda u kojemu se odvija ovulacija. Jajašce oslobađa hormon koji privlači spermu te reagira u sekundi, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Kalifornija. Problemi s plodnošću mogu nastati ako jajašce ne otpusti dovoljno tog hormona ili ga spermiji ne prepoznaju. Nakon što je jajašce oplođeno, vrijeme trudnoće može varirati od 37 do 42 tjedana.

Nokti rastu od dva do četiri mm na mjesec

Ljudski nokti u prosjeku rastu oko 3,55 mm na mjesec, pokazala je studija Sveučilišta Sjeverne Karoline. Danas nokti rastu puno brže nego nekoć. Tako su 1938.g. nokti rasli u prosjeku oko 3 mm na mjesec, a "krivac" za brži rast noktiju je moderna prehrana bogata proteinima i hranjivim tvarima.

Nokti na srednjem prstu najbrže rastu jer su dulji od ostalih prstiju, pa imaju i veću cirkulaciju tj. dotok hranjivih tvari. Iz istog razloga nokti na nožnim prstima rastu sporije.

Od vode do urina u roku od sat vremena

U prosjeku je potrebno oko sat vremena kako bi se tekućina koju popijemo izbacila iz tijela, objašnjavaju stručnjaci. Tekućina poput soka ili vode u organizam se upija kroz želudac do krvi, filtrira kroz bubrege i šalje u mokraćni mjehur. Situacija je drugačija kod alkohola koji djeluje kao diuretik, i tada se proizvodi više urina. Mjehur u prosjeku može držati oko 300 ml tekućine, pa većina ljudi na toalet trebaju ići svaka tri do četiri sata, a zdravim muškarcima i ženama potrebno je oko 20 do 30 sekundi kako bi ispraznili mjehur.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara