Obavijesti

Lifestyle

Komentari 101

Tikvice su savršene za vruće ljetne dane, a idu u svako jelo

Tikvice su savršene za vruće ljetne dane, a idu u svako jelo
4

Malo je povrća tako nježna okusa da se dobro slaže sa svim ljetnim kombinacijama povrća i mesa. Mogu čak zamijeniti i tijesto u lazanjama, ali i biti glavna namirnica

VIDEO

Duguljaste su zelene lađice jedno od povrća koja su se nekad jela uglavnom ljeti, a danas u njima možemo uživati cijele godine. Pa ipak svi koji vole osjetiti njihov okus složit će se da su mlade zelene tikvice najukusnije tijekom srpnja i kolovoza. Tada su sjemenke u njihovu središtu još tanke, a kora puna vitamina i minerala pa je ne treba guliti. Najbolji su odabir tikvice srednje veličine, čime ćete izbjeći da veće budu vlaknaste, a manjima da nedostaje okusa. 

Opranoj mladoj tikvici odrežite tvrde krajeve i narežite je na trake, ploške, kolutove ili kockice te dodajte omiljenom jelu ili pripremite nešto u čemu će tikvica, povrtnica koja je zapravo voće što je k nama je došlo s dviju strana, neke vrste iz Indije duge iz Amerike, doći do punog izražaja. Naribajte je, začinite, dodajte nasjeckani luk i češnjak te jaje i oblikujte popečke, i dobit ćete ukusno ljetno jelo uz koje vam neće nedostajati mesni zalogaji. 

Tanke ploške tikvica mogu zamijeniti i listove tijesta za lazanje, pa na prethodno popečene tikvice na roštilju slažite slojeve mljevenog mesa, prelijte bešamelom, posipajte parmezanom i zapecite. Vegetarijance i ljubitelje čistih povrtnih okusa oduševit će šalša s tikvicama koja se priprema kao i tradicionalan umak s lukom, češnjakom  i rajčicama, ali se u umak dodaju tikvice, prokuhaju i posluže posipane svježe nasjeckanim peršinom. 

Tikvica će se odlično uklopiti i sa sirom u nekoj slanoj piti ili savijači, a prijat će i u slanim muffinima.  Tankim ploškicama može se prekriti i pizza koju prije pečenja samo posipajte provansalskim biljem i pokapate maslinovim uljem. Tikvice su i neizostavan sastojak ljetnog jela s tikvicama, patlidžanima i rajčicama, koje postaje sve omiljenije i izvan francuskih granica, a i sve više ljudi i izvan Italije i Grčke uživa u različitim kombinacijama punjenih tikvica.   

A tikvica je, kao malo koja povrtnica, ukusna i prije nego što naraste, naime može se puniti i pohati već i njezin cvijet. Imate li sreće naići na svježe ubrane cvjetove tikvica lijepe jarko narančaste boje, odmah ih pripremite. Odlični su nadjeveni s više vrsta mladog sira ili nekim drugim blažim nadjevom uz koji će doći do izražaja njihov delikatan okus. 

Popečci s tikvicama 

Sastojci: 3 veće tikvice, 1 jaje, vezica peršina, nekoliko grančica majčine dušice, 1 manja glavica luka, 2 češnja češnjaka, malo curryja, krušne mrvice, 100 g parmezana, ulje   

Priprema: 

1. Oprane tikvice naribajte i ostavite ih neko vrijeme u cjedilu da puste višak tekućine. Istisnite višak vode i stavite ih potom u veću zdjelu. Dodajte im sitno nasjeckani luk i češnjak, umućeno jaje, dvije žlice krušnih mrvica i promiješajte.  

2. Sitno nasjeckajte majčinu dušicu i peršin te ih primiješajte tikvicama. Smjesi dodajte sol, papar, ostale začine prema ukusu, naribani parmezan i ako vam je smjesa prevlažna možete dodati još malo krušnih mrvica. 

3. U većoj tavi zagrijete ulje na vatri. Žlicom grabite smjesu i polažite na jako zagrijano ulje, pazeći da ste oblikovali lijep popečak. Prije okretanja pustite da se dobro zapeku s jedne strane. Poslužite vruće. Ako želite manje masno jelo, položite hrpice na lim za pečenje obložen masnim papirom i ispecite ih u pećnici  s ventilatorom.

Punjeni cvjetovi tikvica 

Sastojci: 10 cvjetova s tikvicama,  1-2 komada mozzarelle, 10 slanih inćuna, 1/3 brašna, 1/3 rižina brašna, 1/3 hladne gazirane vode,  2-3 dl ulja za prženje

Priprema: 

1. Svježe cvjetove tikvica pažljivo operite i posušite. Mozzarellu ocijedite i narežite na prutiće dužine cvjetova. Svaki cvijet pažljivo raširite i u svaki smjestite štapić mozzarelle i filet inćuna. 

Tako punjene cvjetove zavrnite pri vrhu da ne ispadne nadjev, složite ih na pladanj, odložite na neko vrijeme u hladnjak.

2.  Izmiješajte metlicom za snijeg obje vrste brašna i gotovo smrznutu mineralnu vodu. Mutite dok niste sigurni da su se svi sastojci dobro povezali u smjesi i da nije ostalo grudica. 

3. Cvjetove izvadite iz hladnjaka i umačite jedan po jedan u smjesu brašna i vode te pecite u jako zagrijanu ulju nekoliko minuta. Kad se zažuti, vadite ih i stavite na papir za upijanje da se ocijedi višak masnoće.  

Poslužite dok je još vruće uz umak od jogurta i neku sezonsku salatu.  

Punjene tikvice

Sastojci: 6 tikvica srednje veličine, 400 g mljevenih purećih prsa, 2 ljutike, 3 češnja češnjaka, vezica peršina, 3 dl vina, 100 g parmezana, sol, papar

Priprema: 

1. Tikvice operite, odrežite im krajeve i prerežite ih na pola. Svakoj polovici žlicom izdubite mekanu sredinu. Pristavite u većoj posudi vino i kad provrije, potopite u njega tikvice te pustite da se prokuhaju nekoliko minuta. Pazite da se ne prekuhaju i da ostanu čvrste.

2. U tavu stavite malo ulja i popirjate na njemu dvije sitno nasjeckane ljutike i češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite. Pustite da se pirja desetak minuta. U gotovo meso umiješajte nasjeckani peršin. 

2. Tikvice posložite  u lim za pečenje i svaku premažite maslinovim uljem. Napunite tikvice pirjanim mljevenim mesom. Po vrhu posipajte ribanim parmezanom i stavite peći u pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje